用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 旅港開平,請比意見...唔該!
樓主: Fannyayms
go

旅港開平,請比意見...唔該! [複製鏈接]

Re: 旅港開平,請比意見...唔該!

1b班, 姓刁, 你個囡囡一定知 :

Yes, she said that he is tall and thin with glasses!

maylmm 寫道:
1b班, 姓刁, 你個囡囡一定知 :
Chan's Family

我沒聽阿仔說老師的發音有問題啊,可能他本身已經不好,所以聽不出吧!不過明天問問他也好.

u.sa.ha.na,
今天因為早上掛了紅雨,所以下午的課堂取消.
紅雨是12點15分取消的,但聽阿仔講上完上午的課堂後李Sir已經宣佈放學了(但阿仔話佢在學校享受完午飯先走.....)

hi, u.sa.ha.na,

Bingo

OH...我諗你所講的普通話老師是姓江吧??
她真是..........
maylmm 寫道:
Hi, ppfamily & u.sa.ha.na,

最近我同朋友傾開o野,
佢囝囝話普通話老師d發音好似唔係好標準,
(佢小一已經係普通話教學)
你o地d囝囝囡囡有冇同你o地反映過呀

連Fanny 你都這樣認為啊............

PPFamily:

Today is English Dictation, are Kevin OK?! :  :

我很滿意,他只扣了幾分,以為不錯啦,誰知跟住佢老豆問佢有沒有人攞滿分,他很快就答:「車.....大把同學啦......."」

Minnie took the mark 115 , 大把同學攞滿分 mean 100 or 125?

PPFAMILY, maylmm,
How about Kevin and Ducan?

PPFAMILY 寫道:
我很滿意,他只扣了幾分,以為不錯啦,誰知跟住佢老豆問佢有沒有人攞滿分,他很快就答:「車.....大把同學啦......."」

Kevin 117,  聽阿仔說滿分好像是120

Only pass one month, Minnie have alreay 扣了9分!

Are Kevin EPA Quiz OK?   

Kevin 117,  聽阿仔說滿分好像是120

你都叫做知道扣左幾多分,我問左Kevin幾次,他居然答我”唔知呀,本簿響女班長度.....冇check過!”死未,而家扣左幾多分都唔敢話我知喇!

其實剛開始時我都很緊張扣左幾多分,因為真係唔想有缺點;但而家想通了,如果只係唔記得左帶書或者漏帶功課等無心之失而扣分o既,只要唔太過份,我都接受o既,但如果係操行上o既扣分,我就要正視啦.

Minnie參加o既課外活動多唔多?Kevin而家幾點放學我幾乎唔肯定啦,他參加了羽毛球校隊,每星期要羽毛球訓練班,還有早上英語集誦,仲有未開始訓練o既普通話集誦,table tennis club, badminton club, putonghua club....佢比小學時忙上百倍   

Minnie 參加左Girlguidues each Friday訓練 & 啦啦隊everyday 訓練.

20/10 Athletics Meet, we live in Tokwawan, I think Minnie will go to Wan Chai by ferry (Hung Hom to Wan Chai), how about Kevin? :  :

我想搭地鐵最方便,本來Kevin沒有參加任何項目的,但後來House Leader不停來他們班"宣傳",所以參加了兩項,好像推鉛球及100米短跑.

天天都這樣忙,又就來考試了,真不知怎算..... :cry:

EPA Test & Maths Test Kevin OK ma? Minnie 就say no comment   

Minnie要訓教時就好精神, 朝早起身就合眼訓, 真係煩呀~~~~   

我個囡只顧住玩, 難的既佢又唔做"住",,,,,,,,,,得na, 一陣做 or 轉頭做  
發覺小姐真係無自律, 真係有排教,Minnie足12歲na.......仲成日同妹爭野玩

好似話ok喎,比想像中簡單,但一日未派卷,一日都唔知結果

Minnie有妹妹啊?妹妹多大了,會否也考慮開平?兩姊妹有照應嘛! :

dear all,
if my son is童軍and學校足球隊.....對於.入this school有冇幫助呢?
thanks!

mim0sa,

阿仔都只是form one仔,對學校的認識及運作還在摸索階段;童軍及足球隊我感覺上似乎只跟其他課外活動一樣,比重不是太大,但有一件事可以肯定,若你仔仔田徑出色,則機會會比其他人大,因為這間學校實在太注重田徑。另外校際音樂節及中文朗誦節同學們也會踴躍參加。

以阿仔讀了謹謹兩個月的觀察所得,此校校風真是不錯(學校實在很嚴謹,用扣分制,同學們都變得要守紀律),同學間的相處融洽,難得的是同學與同學之間有良性競爭的氣氛....(死火....好像在hard sell學校....)

Minnie's sister is seven years old.  She is only P.2.

好似話ok喎,比想像中簡單,但一日未派卷,一日都唔知結果

Minnie有妹妹啊?妹妹多大了,會否也考慮開平?兩姊妹有照應嘛! :

ppfamily,
many thanks
‹ 上一主題|下一主題