用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖馬可小學
樓主: binbinguan
go

聖馬可小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 聖馬可小學

binbinguan,

註冊証仲可以遲d攞返,唔好沒心機努力叩門!你試下筲官、梁李秀娛、崇真先啦!

binbinguan 寫道:
謝了

唉 剛剛去聖馬可小學註完冊 好沒心機

我想問下, 如果我叩左幾間小學的門,假設崇真收了我, 我去註冊,但過幾天基灣又收我(發下夢先),那我還可以轉校嗎,這樣做是不是好衰?

嗎係囉, 我都見到學校好努力咁加強學校的英語教學,又保證今年入學的這一批學生直升聖馬可中學,但六年喔,我都好擔心。

明德好多人報的,新校舍,報第二志願都抽不中

培僑是中資背景,資源豐富,又是新校舍
冇用的爸爸 寫道:
我都是今朝註完冊,但有小小改觀,(因見到小朋友上堂,教得好似幾好).但比個女讀,又有排驚...
另外有冇家長知培僑(小西灣)和明德好吾好o架? 如知,請回應..十萬個 thx..

醒目開學勳章

binbingun,

當然可以啦!但今年新舊基灣都會有好多人後補!佢地就算通知收都會在7月!

醒目開學勳章

冇用的爸爸 :

明德 ==> 好o架!

請問知唔知祟真多唔多功課? 程度如何?

太古小學呢?
Hei-Hei

多功課

Hei-Hei 寫道:

太古小學呢?

醒目開學勳章

我覺得每間傳统學校都會多功課,仲要越高年級越多!

我都是昨天註完冊, 校長說請了三月個外藉老師,& will谷英語,about 6years,又有排驚...
but 想深一層, 2012年了約少了120個位BAND1 SECONDARY SCHOOL學位在東區, 因for聖馬可小學學生,so……..

首先多謝你們回應我:thank you!!
sorry: 咁培僑即係算是普通嗎?(不算差,也不算好o個隻?)
事因我今朝報左明德和培僑,下午培僑已打電話比我,叫我明天帶囡囡見校長,(心諗:吾通佢麻麻,所以大把位?).
因為我今年先搬黎東區,所以乜都吾知,又問吾到朋友.......好慘 +好驚...please help!!!(好驚揀錯比個女,害左佢)

我對培僑既感覺就係中資學校,英文唔掂,怕被灌輸愛國思想
我在統一派位時,將呢間學校選在最後

咁..其實被抽中聖馬可的家長和我一樣(大吉利是)搵吾到學校先會讀,定係大家已決定賭一鋪~~入讀聖馬可小學呢?

決定賭一鋪入讀聖馬可小學

我仔的同學去培僑面試,  即刻收她, 但校長話你註左冊就別反悔, 所以依家個媽咪好驚,  不知讀不讀好, 她說要考慮一下, 怕過幾天有其它學校收個女, 她走不了。

你沒見培僑的報名表上有一欄是讓你選,錄取後決不反悔。

我都有去拿表, 但還沒交

我會找不到學校才讀

如果俾我揀的話,我寧願讀聖馬可都好過培僑,話哂都有間聖馬可中學做後盾,如果在培僑讀得唔好,到中學時都唔知搵邊個學校收了

今朝和囡囡見完培僑校長:(叮埋...),成個人 down 到,重要笑住同個女講:吾緊要o拉,爸爸搵過問大d,靚d比你讀,(心諗;我都吾知點算)個埋得番明德未 in ,有d想抱住個女衝出馬路.....一齊去第二度....
雖然個女吾係讀明牌幼稚園,但佢衰衰地3年都有操行和品學兼優獎丫,眼大大都幾可愛,起碼証明知呢個小朋友,肯讀書又乖先 o拉,咁都冇間收...吾通我樣衰....定係個天一定要我個女讀聖馬可..
~~~覺得自已宜家好似做o左電車男~~

醒目開學勳章

冇用的爸爸:

你可以用剛搬黎東區的理由,試下北角官立,救世軍上午!我個年都冇揀這2間學校而最後都收我個女!特別係北角官立佢收都係睇家長的誠意!努力加油!

有用的爸爸:

我覺得你個名充滿負能量(所以幫你改左),唔好介意.

我唔係你個區,但係都係今年,我見你篇文好擔心......都唔係世界未日,做也唸住的傻野 ,培僑唔收米算羅,(又聽唔到天父的聲音).縱使到最後入聖馬可,你也可以明年轉校.希望在明天麻.

我都有事好谷氣,但唔諗傻野架.(天父唔鍾意架).

冇用的爸爸 寫道:
今朝和囡囡見完培僑校長:(叮埋...),成個人 down 到,重要笑住同個女講:吾緊要o拉,爸爸搵過問大d,靚d比你讀,(心諗;我都吾知點算)個埋得番明德未 in ,有d想抱住個女衝出馬路.....一齊去第二度....
雖然個女吾係讀明牌幼稚園,但佢衰衰地3年都有操行和品學兼優獎丫,眼大大都幾可愛,起碼証明知呢個小朋友,肯讀書又乖先 o拉,咁都冇間收...吾通我樣衰....定係個天一定要我個女讀聖馬可..
~~~覺得自已宜家好似做o左電車男~~
‹ 上一主題|下一主題