用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 而家學游水單對單收幾錢一個鐘??
樓主: sadsam
go

而家學游水單對單收幾錢一個鐘?? [複製鏈接]

Re: 而家學游水單對單收幾錢一個鐘??

RaymondSir,

Pls check PM.  Thanks!

sadsam 寫道:
RaymondSir,

請問你知唔知:-

1) 香港游泳教練會員.< 點先可以成為到?

2) 香港游泳教練(什麼)一級游泳教練証書. <共有幾多級? 邊一級程度較高?

3) 香港業餘游泳總會...mug mug 証書.

4) 香港游泳教師總會...mug mug 証書.

以上証書�資格...有何分別? 是否一些只要考筆試,有冇分那些專業d? 那些是否只須懂3式就可以去考? 咁你又專長邊種泳式? 

HI
(1)香港游泳教練會係要經過屬會蓋印就可以以每年一百元登記就可以成為會員.
(2)香港游泳教練證書一共分3級,第一級係用於教授游泳技巧和一些基本訓練.第二級係用於訓練運動員比賽的課程,設計一些不同類型的訓練(包括長途--耐力,短途--暴發力等等).至於第三級我就暫時未搵到有邊位教練有,因為一級每年都會有,二級就可能幾年先會開一班,而三級開班既機會就更低....每個級都有唔同既作用.
(3)(4)兩個證書都係政府認可的專業資格,香港游泳教師總會佢地水試要求係背泳蛙泳自由泳各游50米就可以,兩個總會都是認為自己既講法係正確的,香港游泳教師總會主要教授如何教人基本四式游泳動作(比較深入,亦都唔錯).游泳教練會會多了教授一些基本既游泳訓練和一些比較實際既物理和理論(相當實用).兩個會都係要考水試和筆試的,教師會需要游到3式而教練會要游100米四式,兩個會都有佢地既好處.
而我自己就游自由泳係比較好d
唔知可唔可以解答晒你既疑問呢??

bbchan:
我已回左了  請check PM  THX

RaymondSir,

Thank you very much.  很詳盡啊!

RaymondSir,

請問邊個途徑, 可以知道泳會的成績, Thank you very much!!

RaymondSir 寫道:
每個教練的收費都是不同的,貴同平都係要睇返時間同地點,有興趣既我email我,我可以俾少少意見和資料俾大家參考下
[email protected]

我都想要資料呀!!!! thanks

HEE 寫道:
RaymondSir,

請問邊個途徑, 可以知道泳會的成績, Thank you very much!!

你可以由香港業餘游泳總會網頁上睇返比賽結果
http://www.hkasa.org.hk

yauling 寫道:
[quote]
每個教練的收費都是不同的,貴同平都係要睇返時間同地點,有興趣既我email我,我可以俾少少意見和資料俾大家參考下

我都想要資料呀!!!! thanks[/quote]
你可以send email俾我,講明需要d咩資料,我會盡快回返俾你的.

我都PM左的資料俾你參考

yauling 寫道:
[quote]

[quote]
yauling 寫道:
[quote]

你可以send email俾我,講明需要d咩資料,我會盡快回返俾你的.
[email protected][/quote]

我send左mail但係未收到你覆...
仔仔3歲半, 單對單幾多錢?
不如你將資料send to me

yauling 寫道:
[quote]
[quote]
yauling 寫道:
[quote]

我send左mail但係未收到你覆...
仔仔3歲半, 單對單幾多錢?
不如你將資料send to me

hi yauling sor唔知係唔網上係統出左錯我暫時未收到,唔好意思先,咁我會即刻send返俾你先,如果你收唔到既可以響度留言返俾我or打我電話:98324202  唔該晒

連生 寫道:

[quote]
yauling 寫道:
[quote]

我都想要資料呀!!!! thanks[/quote][/quote]

點計連生係唔係都pm資料俾人既....

raymondsir,
我都明白每個小朋友的吸引和資質都不同,但我想知道一般5至6歲的小朋友要學多少個鐘才懂得游泳,而且一星期要上多少次堂最好呢?

HinMa 寫道:
raymondsir,
我都明白每個小朋友的吸引和資質都不同,但我想知道一般5至6歲的小朋友要學多少個鐘才懂得游泳,而且一星期要上多少次堂最好呢?

首先我未清楚個小朋友既情況前我唔可以答實你幾多個鐘就識游,如果我答到俾你聽我就要負責任,但我未教過睇過既學生我唔可以表明你想知既野,但我可以講既就係我試教過有小朋友兩堂(2個鐘)學識蛙式,第6堂可以響大游50米蛙式25米自由式,不過係好少數既,有d學左兩年先可以響大池游蛙式(一個星期游一堂),個個都唔同,通常好多都係16堂度可以識蛙泳學自由式.
我覺得隔日學係比較易上手d(但要視乎小朋友是否鍾意游水及其興趣是否濃厚)

RaymondSir,

如果大人join 市政局果d 班, 你有什麼comment?

一個字講晒<平>
但果d學到既野有限,而且一班有好多人,一個教練可能對十幾二十個學生,如果純粹為左同三五知己去玩水就真係唔錯,可以考慮下  

高Sir丫 .... 98888428
佢曾任教於多間名校

Hi ckwliu,

Please kindly pm me his contact no.  Thanks.
‹ 上一主題|下一主題