用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青區的中中邊間好?
樓主: binbindog
go

葵青區的中中邊間好? [複製鏈接]

Re: 葵青區的中中邊間好?

cj712644,

Please check pm.

Nymph,

好奇怪做咩你會咁問我, 我相信你心裡都有邊幾間中學既位置,  唔知同你既諗法相唔相同, 試下排比你看啦.

第一 : 全完(因為都有部份是Band 2位).
第二 : 伍若瑜
第三 : 李賢堯
第四 : 顧超文
第五 : 皇仁舊生會
第六 : 吳祥川
第七 : 蘇浙
第八 : 梁值偉
第九 : 迦密愛禮信
第十 : 荔景天主教
第十一 : 循道
第十二 : 圓玄學院第一中學
第十三 : 葉紀南 (Band 3)
第十四 : 裘錦秋 (Band 3)
第十五 : 陳南昌 (Band 3)

雖然葵青區有33間中學, 但係要揀30間中學, 扣除男校就只有32間, 而Band 1中學已經差唔多無機會入, 所以Band 1中學會填係最後既位置, 按理前5間應該要入到, 唔係就好大危機.

rclamlam,

今日開過家庭會議, 最終決定陳兆民, 請問你知唔知佢有冇簡介會呀?

rclamlam,

please check PM, thanks.

cj712644,

binbindog,

咁樣係咪統一派位都揀陳兆民呀? 點解唔揀八三總理呀? 陳兆民係中四唔係全面用英文教喎, 八三反而會係.
陳兆民無簡介會架, 佢會係1月連同其他東華三院既學校係青衣城度開展覽會, 到時你去看下, 學校應該會再通知你地. 陳兆民係自行收生既表格係要親自去學校拎架, 無得係網上download.

rclamlam,

統一派位都揀陳兆民, 係我老公決定的.

我想問下展覽會會係幾時舉行呀, 我好似都唔覺學校有任何簡介會通知, 我只係在bk得知有簡介會呢回事, 錯失咗好多機會lu :cry:

binbindog,

來緊既簡介會有17/12 保祿六世 下午2:00~3:00, 呢間係女校所以唔岩你, 仲有係李兆基, 都係下午2:00~3:30, 你可以到時去李兆基聽下, 就算唔揀都可以去聽.
但係轉全英文點都好過中四又中又英咁, 不過呢樣都係你自己揀既, 可能你老公覺得陳兆民交通會方便o的掛, 學校老師都覺得你揀八三好, 真係唔明點解你老公會諗住揀陳兆民.

若論成績, 我都覺得係八三好的架喎
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

rclamlam:

please check pm,  thanks.

cj7124644,

因為阿女今次成績唔理想 ,所以之前諗法要改变,一時間覺得好難排,所以問吓啫.
全中之前唔想揀,但依家冇辦法啦,都要將佢排第一位,收佢機會大D,因為全中同我女嘅小學係联繫學校.

因為阿女今次成績唔理想 ,所以之前諗法要改变,一時間覺得好難排,所以問吓啫.
全中之前唔想揀,但依家冇辦法啦,都要將佢排第一位,收佢機會大D,因為全中同我女嘅小學係联繫學校.

rclamlam 寫道:
Nymph,

好奇怪做咩你會咁問我, 我相信你心裡都有邊幾間中學既位置,  唔知同你既諗法相唔相同, 試下排比你看啦.

第一 : 全完(因為都有部份是Band 2位).
第二 : 伍若瑜
第三 : 李賢堯
第四 : 顧超文
第五 : 皇仁舊生會
第六 : 吳祥川
第七 : 蘇浙
第八 : 梁值偉
第九 : 迦密愛禮信
第十 : 荔景天主教
第十一 : 循道
第十二 : 圓玄學院第一中學
第十三 : 葉紀南 (Band 3)
第十四 : 裘錦秋 (Band 3)
第十五 : 陳南昌 (Band 3)

雖然葵青區有33間中學, 但係要揀30間中學, 扣除男校就只有32間, 而Band 1中學已經差唔多無機會入, 所以Band 1中學會填係最後既位置, 按理前5間應該要入到, 唔係就好大危機.

Nymph_,

你阿女係咪讀全完第二小學呀? 我有位同學係呢度教書架.
你阿女今次考成點呀? 會唔會好似我阿女咁, 拉左兩次既分數都係Band 1尾Band 2頭呀?

我宜家都好頭痛呀? 想問下全完/伍若瑜/吳祥川呢三間中學邊間最好呀? 邊間最差呀? 今日我聽同學講, 話伍若瑜呢幾年無咩進步, 但係唔覺有退步, 所以佢都唔會自評.

[quote]
Nymph_ 寫道:
[quote]

Nymph_

今日我聽到好似吳祥川好過皇仁舊生會, 所以呢度我真係唔知, 你心目中既首15間中學排位又係點樣呀? 比個意見我交流下.

我個女係全小就讀,想知你個同學教边科同姓乜架?我個女D成績,唉冇眼睇......
以我所知係伍若瑜,陳兆民,全完,李賢堯,顧超文,八三,茘景天主教,皇仁舊生會,迦密愛禮信,吳祥川.
我會咁排,但排到11間就冇心水,所以問吓,作為參考,唔好介意.

rclamlam 寫道:
Nymph_,

你阿女係咪讀全完第二小學呀? 我有位同學係呢度教書架.
你阿女今次考成點呀? 會唔會好似我阿女咁, 拉左兩次既分數都係Band 1尾Band 2頭呀?

我宜家都好頭痛呀? 想問下全完/伍若瑜/吳祥川呢三間中學邊間最好呀? 邊間最差呀? 今日我聽同學講, 話伍若瑜呢幾年無咩進步, 但係唔覺有退步, 所以佢都唔會自評.

[quote]
Nymph_ 寫道:
[quote]

Nymph_,

你唔揀全完第一既? 係咪全完有咩問題呀? 今日叫我爸爸去伍若瑜去拎表, 佢話有中英數三科B級或以上先會派表, 而且係要帶埋成績比佢看左先, 伍若瑜真係咁嚴咩? 如果我揀伍若瑜既原因好大機會係因為近我媽, 有咩事都方便照應, 而且番學係葵芳可以總站到總站, 非常方便.
我宜家都好頭痛, 老公話雖然可以第一志願博八三, 但係機會率唔高, 佢話點解唔揀一間機會率高既入, 因為怕第一志願入唔到第二三就會好危險.
其實我原本係咁打算, 順次序八三/全完/伍若瑜, 但係宜家就要看下我同學點答我先.
我唔方便話你知我同學姓咩, 因為我唔知佢係學校教成點字, 但係佢好有愛心架, 好錫學生, 會擔心學生個種老師來.

rclamlam,

其實計交通方便, 八三會方便d, 因為唔使轉車, 至於是否轉英文教學, 亦唔係太過介意, 但點解揀陳兆民係因為覺得所教授的科目比較全面, 例如有地理及經工, 而且喜歡佢中一係雙班主任制, 所以揀陳兆民.
聽日會去睇下d學校, 唔知會否改變主意

我有一問題想問下, 第時選校的名單是否跟概覽所列的學校一樣(有本區&他區)呢?

binbindog,

八三都會有雙班主任架, 因為佢地會係中/英/數入面分半班與半班再上堂, 你有無去過八三聽簡介會呀?

中學概覽入面既學校基本一樣, 只係每次學位都有分別(只在於他區既分別), 主區是相同, 你需要在非保番學額部份才是該區真收學生名額.

Nymph_,

‹ 上一主題|下一主題