用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基(stewards pooi kei college)招手區
樓主: GREATALEX
go

沙田培基(stewards pooi kei college)招手區   [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

SSG 發表於 19-4-12 16:08
請問你不是放棄了offer嗎?
係呀,幫同學仔媽咪

回覆 v_vfannymama 的帖子

我地都是bow, 也住在西沙 仔仔

SSG 發表於 19-4-12 16:07
你可以入去學校網頁,curriculum->academic affairs內參考。應該都係用全級排名去定選科次序的。 ...
謝謝回覆

garfieldyuen 發表於 19-4-11 13:40
我們住MOS,有沒同學子也是住附近啊?

我也是住MOS :)

簽名被屏蔽

vvmon 發表於 19-4-2 20:37
回覆 cynthiachm 的帖子

我個女同你小朋友有啲相似,我女當年喺九龍城讀書,屬B1B,本身我自己住九龍,都 ...

我想問直資學校是否可揀考文憑試或 考 IB 架 ?
但我又見培基有 公佈 Dse 成績 ,但一般人地都覺得直資校的中文科較弱 , 那同學又怎應付'死亡之科'呢
Lilypie Baby Ticker

歡迎大家加入SPKC! 我大女今年S6畢業生,考DSE中! 女女呢6年讀得好開心,學校的生命教育做得很好,對家長和學生亦多支援,祝大家小朋友能在此享受6年愉快的中學生活。

培基收咗,不過感覺好唔真實,需然已經交咗留位費,但呢個星期交抽獎表時,嗰個大斜線填咗落去好驚阿女唔知被派去咗邊間中學咁

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

由於決定左選讀培基
今個復活節假期過得很輕鬆愉快

kiukiupig 發表於 19-5-1 01:38
歡迎大家加入SPKC! 我大女今年S6畢業生,考DSE中! 女女呢6年讀得好開心,學校的生命教育做得很好,對家長和 ...

感謝你的回覆,給我們增添信心,謝謝(emoji)

欣媽媽 發表於 19-5-1 00:43
我想問直資學校是否可揀考文憑試或 考 IB 架 ?
但我又見培基有 公佈 Dse 成績 ,但一般人地都覺得直資校 ...
培基沒有IB課程!
培基全部學生一直是只考DSE! 所以培基學生能考獲達band 1的DSE成績,我覺得這也可見是培基的真章!

培基正籌辨GCE IAL 國際課程,仍待教育局審批! 所以,培基暫時仍是沒有國際課程! (簡介會有提及的)

SSG 發表於 19-4-5 15:16
其他班唔知,但阿女話佢哋班係全英教學的。當然,有時候如果有好深嘅英文,老師講完而有好多同學唔明,老師 ...

你好, 昨晚剛聽完S1 講座想請教一下校服小問題
想問一下PE 服是否不可著回校,一定要校內換,查實PE 服著嗎? 考慮緊買幾多套校裙同PE 衫…
另外想請問黑鞋白鞋書包有冇一的規定? 尋晚完全忘記問呢啲小問題。
謝謝

pokemonmon 發表於 19-6-7 13:12
你好, 昨晚剛聽完S1 講座想請教一下校服小問題  
想問一下PE 服是否不可著回校,一定要校內換, ...
冬天才可以穿PE衫回校,夏天要帶返學校換。每星期有一日上PE堂(兩節),我買了三套夏季校服裙給阿女。另外係著黑色皮鞋的,書包冇咩規定的。

SSG 發表於 19-6-8 13:46
冬天才可以穿PE衫回校,夏天要帶返學校換。每星期有一日上PE堂(兩節),我買了三套夏季校服裙給阿女。另外 ...

明白,唔該哂你

我係畢業生,宜家讀緊大學。培基老師都好有心,用心教學。我自己常喺課餘時間eg用fb問老師問題,老師都樂意解答!非打手,真心感謝他們。希望你地仔仔女女都讀得好同開心!

RachelChoww 發表於 19-6-9 21:46
我係畢業生,宜家讀緊大學。培基老師都好有心,用心教學。我自己常喺課餘時間eg用fb問老師問題,老師都樂意 ...

多謝你呀!

請問有無人知培基學生入 U 率係幾多個% ?
‹ 上一主題|下一主題