用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急~請幫忙!SFA vs 德雅,點揀?
樓主: monkeydiary
go

急~請幫忙!SFA vs 德雅,點揀?   [複製鏈接]

yuenkw 發表於 18-7-11 22:33
即己經考過插班試?

未,不過即管試下問

monkeydiary 發表於 18-7-11 22:37
未,不過即管試下問

小朋友讀得好地地,就唔好搞佢!
SFA 要求同你囡原校唔一樣,小一各科9X幾分全A,級名次一樣考6X以外,壓力幾大,你同小朋友是否頂住!

回覆樓主:

樓主是否昨年11月考Sfa 2018/19 小一入學,當超大B考小一位?

lulumelody 發表於 18-7-11 22:47
樓主是否昨年11月考Sfa 2018/19 小一入學,當超大B考小一位?

monkeydiary 發表於 18-7-11 22:37
未,不過即管試下問

未考插班試就考咗先諗啦,考完達標唔使留班直升都未定!

mamamic 發表於 18-7-11 22:25
唔好用呢個大B quota
,應留插DGS 果個level 嘅神校,SFA唔值。
quota 唔用就expire

MrBeast 發表於 18-7-11 22:57
quota 唔用就expire

但呢個quota絶對唔值。

Felix223 發表於 18-7-11 19:18
根本就不用考慮,轉SFA升小二就話,要留班直情係無謂。能夠喺德雅中英數常有A,都好犀利!(德雅學術一啲 ...

我是德小家長,小女p.6派位, 6年未試過4條A, 現成功入讀B1A!

德小取A要90分,程度高, 取得4條A是超難, 你女甘優秀不用為讀SFA而留班吧?到p.6,取4條A, 大把B1A收...請看德小今年升中派位。

JE0608 發表於 18-7-11 23:13
我是德小家長,小女p.6派位, 6年未試過4條A, 現成功入讀B1A!

德小取A要90分,程度高, 取得4條A是超難, 你 ...

是否上智。但楼主想囡囡入不是一般band 1A,要St Mary, SPCC之類。

lulumelody 發表於 18-7-11 23:22
是否上智。但楼主想囡囡入不是一般band 1A,要St Mary, SPCC之類。

不是 ,楼主為何不直接插天神, st mary , 德望?有前人成功過!上年p.6也有人成功考入SPCC!

JE0608 發表於 18-7-11 23:29
不是 ,楼主為何不直接插天神, st mary , 德望?有前人成功過!上年p.6也有人成功考入SPCC!
...

遲了報名插天神和St Mary

醒目開學勳章 貢獻勳章

我見到嘅問題係,阿女同d男生合得來,同女生較差
如果佢想改變呢樣野,先由改變自己開始,當然,改變環境亦可,但以呢個成績,我一睇就係: SFA會收P2!
其實,德雅程度好,你想更上一層樓的話,SFA係可行方案,但唔係P1

建議,先了解女兒性格,再分析是否應改變環境,再同SFA傾睇下P2 得唔得
我個人傾向,一動不如一靜,以德雅成績插津小,應該可行

Yanamami    發表於 18-7-12 08:00
恐龍家

小曳人 發表於 18-7-12 06:29
我見到嘅問題係,阿女同d男生合得來,同女生較差
如果佢想改變呢樣野,先由改變自己開始,當然,改變環境亦 ...
先利申:知tn 程度不差,但身邊讀的不多,hence limited knowledge. 但相信sfa 程度較高。
My question: tn all As 插去sfa會是什麼位置,若中游再插名校有多少chance?

正所謂江山易改⋯我會lean towards 順手推舟。

當然唔係話入到sfa 就everything hunky dory,身邊都有例子打完6年木人巷,雖派去大部分人都滿意的b1,但入唔到神校阿媽唔多唔少都有d心up。都要考慮下自己能否丞擔到,if in doubt 我也贊成一動不如一靜

MrBeast 發表於 18-7-12 08:15
先利申:知tn 程度不差,但身邊讀的不多,hence limited knowledge. 但相信sfa 程度較高。
My question: tn ...

我和老公商量後,也覺得應該要轉,但會和sfa先傾插小二
我也估計唔到在sfa的中游再插神校,會有多少chance, 但我和老公也覺得只要在sfa順利畢業,已等於有一隻腳入了名校了,而且囡囡也說會在sfa努力讀書,盡力考好每個考試,既然這樣,那就試試吧!

yuenkw 發表於 18-7-11 22:46
小朋友讀得好地地,就唔好搞佢!
SFA 要求同你囡原校唔一樣,小一各科9X幾分全A,級名次一樣考6X以外,壓 ...

在 SFA, ,各科都 9x分 名次在6x外, 真的? so crazy

lovebb2 發表於 18-7-12 10:31
在 SFA, ,各科都 9x分 名次在6x外, 真的? so crazy

請睇清楚,我講緊係<小1>的情況,尤其班超班馬未"跳船"前,想考高名次,前面完全好似銅牆鐵壁一樣,無法行前半步!

lovebb2 發表於 18-7-12 10:31

唔信 x 2

德雅

chieco 發表於 18-7-12 10:53
唔信 x 2

呢個係小兒讀小一時的經驗,當然每届都可能有 d 唔一樣!
‹ 上一主題|下一主題