用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 or YMCA 新會港青基信?
樓主: yinichanwang
go

培正 or YMCA 新會港青基信?   [複製鏈接]

回覆:培正 or YMCA 新會港青基信

當初樓主兒子讀緊嘅IS,辨學理念同YMCA好似(我覺得),但無奈一起新校就要大幅加價

引用:我咁睇, 培正中學Band+1A,+小學部頭200都

回覆:supercrazy 的帖子

沒錯. 我buy國際學校的理念, 想語言好一些, 眼光胸襟可以廣闊一些。但事實現在學校債券問題,校方未有詳細回應, 未來債券有可能變成全香港最高。所以才於早前報考了自己母校及ymca。 培正校風好, 傳統名校 歷史悠久是肯定的。但同樣一點是英文肯定不足。 我知道比較培正及ymca其實是很難。無奈除了現在就讀的學校外, 我們只有這兩個option去選擇。

引用:沒錯.+我buy國際學校的理念,+想語言好一些,

原帖由 yinichanwang 於 15-01-20 發表
沒錯. 我buy國際學校的理念, 想語言好一些, 眼光胸襟可以廣闊一些。但事實現在學校債券問題,校方未有詳細回 ...
培正英文肯定不足是指近年嗎?

如果債券/学費是咁关鍵,為何樓主不考慮像蔡继有,陳守仁,林文燦这類又唔貴又有英語環境的学校,培小都考到,你小朋友都好叻。

himmamme 發表於 15-1-20 21:00
如果債券/学費是咁关鍵,為何樓主不考慮像蔡继有,陳守仁,林文燦这類又唔貴又有英語環境的学校,培小都考 ...
如果想英語語境好, 又吾想谷呈分試, 吾想跟cky行IB, 但又教繁體中文, 升中可以入IS或LS, 請問仲有邊間選擇呢?

謝謝!

kufubaby  真道SPCC DBS 有IB DSE, 不過由   發表於 15-1-21 01:18

引用:Quote:hamufamily+發表於+15-1-20+15:43+我

原帖由 himmamme 於 15-01-20 發表
同意,但就觀察多local family,唔多upper social class,少量印度裔.成效有待觀察.
我就好多時見到d 2,3線國 ...
如果樓主想入YMCA是想小朋友英文好,老實說如果家裡不能配合,再加上學校本身有很多學生(沒有正式數據)是比較local 的families 的學生(你可想像他們父母英文也可能不太好,又不像HARROW或耀中父母般有大量銀彈train英文),這些學生可能英文也不高或有close to native 的level。這樣的情況恐怕對你想小朋友從YMCA有good English 的objective 有出入!你可能以為他比很多local schools 的學生比較有信心講英文,但是未必是proper or good English。
分分鐘他留在PC這類高學術的學校英文會更好。今時今日,要提高 exposure in English 或製作講英語的機會肯定比你的年代多的很(猜你是60/70後吧),在一線的local school學好英文的機會一定不會少,看他自己對英文有多大的興趣和有幾積極去學英文。

另外,我不知道他們能不能attract 到比較"high quality"的老师,given the fierce competition for international school teachers now a day. Even ESF 這些老字號的流逝了不少老师。

不是說YMCA不好,我也不是用家。我有過兩間不同 student demographic 的國際學校的經驗,我大概能瞭解像YMCA這類比較local的"國際學校"。

希望大家的意見對你有幫助。

引用:沒錯.+我buy國際學校的理念,+想語言好一些,

原帖由 yinichanwang 於 15-01-20 發表
沒錯. 我buy國際學校的理念, 想語言好一些, 眼光胸襟可以廣闊一些。但事實現在學校債券問題,校方未有詳細回 ...
「眼光胸襟可以廣闊一些...」這個也有點Skeptical, again given the demographic of the school. 這些是看你家裡有沒有鼓勵他接觸更廣的世界。我瞭解在某些谷的local schools 因為功課太多根本沒時間和閒情讀課外的。。也有很多local students 可能因為家庭教育,眼光淺窄,經常自以為是的歧視南亞人等。後者很多是家庭的factor, 而前者就要看你怎麼應付。

如果是想小朋友在一個比較輕鬆的環境裡學習(不瞭解PC是不是很谷),還是覺得小朋友比較適合非傳統的style,那我想YMCA還是一個不錯的alternative.

回覆:培正 or YMCA 新會港青基信?

入咗培正讀一年先,如果覺得唔適合,轉番出 YMCA 應該也唔難

回覆:培正 or YMCA 新會港青基信

如果樓主覺得語境係一個問題,讀了pc 都會一路覺得有條刺,始終兩間學校可謂風格完全唔同。

培正幾時註冊?

melonfans 發表於 15-1-20 21:58
如果想英語語境好, 又吾想谷呈分試, 吾想跟cky行IB, 但又教繁體中文, 升中可以入IS或LS, 請問仲有邊間選擇 ...
香港大部分IS 都行IB,又話要國際視野又唔鍾意IB,很難理解。行uk system得果幾間,要收窄成咁就一定选擇少。我担心ymca 小学要中学入返local school唔係咁易。不論学術水平,中文水平,以及教学模式。而入其他IS,亦要夠實力先得,而家未有成績俾人睇。
可能最後是基信中学,而基信中学又是否樓主心儀的中学,相比培中,樓主又点揀。

mamaishere 發表於 15-1-20 18:38
其實一間中中嘅理科,尤其數學,用英文課本加上考英文卷係完全唔代表咩嘢。英文「增值位」只限於睇得明英文 ...
同意,只是回文話培中連加減乘除的英文都唔识,我覺得冇可能,實际有些学生选用英文答卷,唔係想像中的差,咁當然跟全英授課有分別。

babyakambm 發表於 15-1-20 22:19
入咗培正讀一年先,如果覺得唔適合,轉番出 YMCA 應該也唔難
Ymca 加到4,5班,好易入。

himmamme 發表於 15-1-20 23:21
香港大部分IS 都行IB,又話要國際視野又唔鍾意IB,很難理解。行uk system得果幾間,要收窄成咁就一定选擇少。 ...

thx!  我見吾係咁多IS行IB, 所以真係由小學配對, 担心升中問題!

你小朋友讀培正?

melonfans 發表於 15-1-21 00:01
thx!  我見吾係咁多IS行IB, 所以真係由小學配對, 担心升中問題!

你小朋友讀培正?
no,唔係讀培正,亦冇報过。但识唔少培正畢業生及在培小讀的小朋友。有人中学考到dgs添,英文,有好多方法培養。

melonfans  ic  發表於 15-1-21 01:11

引用:Quote:hamufamily+發表於+15-1-20+15:43+我

同意,但就觀察多local family,唔多upper social class,少量印度裔.成效有待觀察.
我就好多時見到d 2,3線國 ...
另一角度去睇一間學校好唔好

引用:Quote:babyakambm+發表於+15-1-20+22:19+入

Ymca 加到4,5班,好易入。
你識人讀緊ymca?

penp0319 發表於 15-1-21 02:55
另一角度去睇一間學校好唔好
不是,只是回有人說只要学校以英語授課,以令学生互相以英語溝通就会英文好,这是太天真。如果大部份都只local families,english不是native. 你不能期望可以有好好的英语環境。有其他媽咪回應已解釋得好清楚。培正的学費比ymca低,但培正是間好学校。

penp0319 發表於 15-1-21 02:56
你識人讀緊ymca?

你做小小research就知。我想話,辦學應該做實事,辦得好有麝自然香,做好宣傳固然重要,但有好多手法可行,如果要用'角色扮演'來宣傳,未必太低裝,之前已经比人block过,轉一轉故技重施。請問如何教好小朋友要誠實自重。

‹ 上一主題|下一主題