用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正面試檢討
樓主: kangaroo88
go

培正面試檢討   [複製鏈接]

回覆:培正面試檢討

應該冇行

引用:謎底已經解開,我個仔話,入去有玩車車;砌l

原帖由 Haroldyip 於 12-12-01 發表
謎底已經解開,我個仔話,入去有玩車車;砌lego問佢咩顏色;跟住攞啲圖出來問佢係咩來嘅,佢話有巴士,雪糕, ...
嘩!你個仔咁勁,可以講返晒出嚟

我覺得大同小異啦,將架車仔推來推去係考佢同人互動。砌lego 考佢創意能力,問顏色,問圖片,係考佢認知能力。送貼紙,考埋佢禮儀。二歲幾考得咩呀。

HCB 發表於 12-12-1 23:11
嘩!你個仔咁勁,可以講返晒出嚟
雖然佢可以講返晒出來,但有間偏遠學校都冇offer俾佢住,所以我都平常心看待呢場遊戲。最緊要完咗面試嘅時候,各位家長唔好大庭廣眾鬧小朋友。傷佢自尊。人生係一場漫長嘅路,不必爭一日之長短。多啲鼓勵小朋友,愛錫佢哋多啲。

manyserene    發表於 12-12-2 21:23

其實子女儘了力就已覺得開心。但今天我在等待爸爸和阿女面試的時候就見到相信令好多家長不開心的場面。一個掛住培正職員證的老師陪同一位家長及其兒子從上去面試的樓梯走下來,沿路有傾有講,甚為熟落,個小朋友拿著貼紙很怕羞,他爸爸叫他"say thank you",他都不敢,隨後他的媽媽與另一培正職員走過來會合,寒喧一番後一家人便離開,聽到媽媽跟職員說"咁麻煩你幫我xx啦",之後兩職員步回office.不難想像有人使緊橫手。
我頓時好失望,見得好都不如關係好!

jotik 發表於 12-12-2 00:34
其實子女儘了力就已覺得開心。但今天我在等待爸爸和阿女面試的時候就見到相信令好多家長不開心的場面。一個 ...
你呢個case,個申請者父/母似係培幼的老師或職員,咁我覺得有特別待遇係可接受喎!我諗唔係朋友搭上搭果d囉,點會咁高調呀?唔驚俾人告到去ICAC咩?

關係好不如讀得好,週圍都有人事關係,不必深究。小孩上學開心更重要。大有錢佬的小孩未必是高智商的。大有錢佬的小孩未必需要努力,我覺得教好自己的小孩就行了。不為社會帶來負累已很好了。

唔係好明,在排隊上課室時,排在我後的女孩可以沿途介紹學校給爸爸聽,如“呢度就係排隊等校車嘅,有幾多層高,梯級唔係好大“等,仲有講“唔知見唔見到XX同學,如果係X老師見我就好…"

佢會唔會係度返過學呢

引用:其實子女儘了力就已覺得開心。但今天我在等

原帖由 jotik 於 12-12-02 發表
其實子女儘了力就已覺得開心。但今天我在等待爸爸和阿女面試的時候就見到相信令好多家長不開心的場面。一個 ...
情況同飲茶走後門一樣,有乜咁奇。間間都一定有内部認購,差在有幾多位可以流出黎。學位多咪流多啲,學位少咪流少啲。呢樣野我in pn某一kg時已深深體會到。所以這一年唯有努力train好囝囝,做好自己那部份,得與失已不是自己的控制範圍,以平常心面對。

回覆:jotik 的帖子

同意 CClemon 2009, 間間總要有部分比outsiders, 我上年眼見身邊識人或靠哥哥姐姐入名幼,11月細仔可入KV、楽基(當時末識講野)、SC 果個女仔無答問題, 我起初都覺吾公平好吾開心,但現實如此。

當然深知間間都有此情況,但覺得佢唔使咁掦囉。

阿囝同童軍哥哥拍晒膊頭笑住人去,拿住張貼紙笑住跑出黎,但就唔識講考左d乜
仲有想問問,waiting 緊係玩具房時,老師有無 mark 分既呢?
btw,waiting 房的老師笑容可恭又和藹,雖然無 mic 又係一間咁嘈既房講規則,我見她都好盡力,讚

回復 cclemon2009 的帖子

我果組出返黎既小朋友個個都冇喊架,不過好似趕鴨仔甘趕返出黎甘.

引用:回復+cclemon2009+的帖子 我果組出返黎既

原帖由 noeltsui 於 12-12-02 發表
回復 cclemon2009 的帖子

我果組出返黎既小朋友個個都冇喊架,不過好似趕鴨仔甘趕返出黎甘. ...
咁又真係估吾到原因了

引用:Quote:原帖由+jotik+於+12-12-02+發表其實

原帖由 cclemon2009 於 12-12-02 發表
情況同飲茶走後門一樣,有乜咁奇。間間都一定有内部認購,差在有幾多位可以流出黎。學位多咪流多啲,學位少 ...
Agree

回復 jotik 的帖子

入到課室,係group in 定有幾位老師standby 單獨in 小朋友?

回覆:Haroldyip 的帖子

絕對同意,我眼見好多呢d…我老公有一次都係咁,其實見到個一處我p好痛,覺得呀女好無辜佢in 次次都好出色, 其係個日時間唔好心情唔好,有何出奇…呀女咁細咩都唔識,就算係我地心儀學校又點,我地心儀就一定適合她嗎…為此,我第一次…當住個女喝我老公叫佢收聲

點解老師都無比到貼紙我個囡??in完出黎個老師淨係望實我個囡之後同佢say goodbye!?
我個囡到今日都好唔開心,話自己面試唔好,所以老師先唔比貼紙
‹ 上一主題|下一主題