用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療
樓主: st213
go

[聽/語障] 言語治療 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 言語治療

st 213,
唔好意思,我都有個problem ah.. 我個仔Adrian 依家2歲10個月, 佢講嘢都可以叫做多嘢講,但係說話既內容就成日重覆,e.g.媽咪吹頭,or媽咪返工,我好多時著好衫,佢以為我返工就講:媽咪返工, 又或者會重覆番講幾個星期前既嘢e.g. Uncle John 返咗屋企(其實係幾個星期前Uncle John 嚟探我地,我帶埋佢落街送Uncle John 搭車)佢都識講好多嘢,但係講嘢都係圍遶住d colour la 或者我教佢既嘢,同埋都幾鸚鵡式既說話, 小兒又不喜歡與人朋友玩,淨係鐘意同大人玩,返學既時侯都淨係鐘意自己响playground玩,好小與同學們有交流,我已經帶左佢去Tuen Mun  Hospital 既CAC 做評估, 但係pending for Doctor's assessment, 姑娘說他不是自閉症小孩,請問我點樣可以幫我個仔ah?     

yvonnengfy0639:
和我仔勁相似,又係話唔係,自閉傾向.但我仔就好活躍.

我都想知

hoho1105
你好!!  其實學校d老師都好用心去教我個仔,我亦去學校倍佢上課,情况就一般la...佢坐唔定,老師叫佢坐番低,佢有時聽有時唔聽,攪到要倍佢返學,一見到同班同學有好多都跟到守則,又一齊玩互相刺激,學到好多嘢,但係只有我個仔比其他小朋友落後,真係好擔心,傷心,但係老師都講佢唔係好差,要幫一幫佢既社交同語言問題,....我成日都覺得佢好以只欠一步,打開語言果一步,就會好好多,不過都係我既愚見,希望有專業人仕指教la....大家都互相勉勵la...主祝福你及大家的孩子   

yvonnengfy0639 :
妳仔有係咪讀兼收位?我仔是讀兼收位,兼收老師夠經驗與老師都好關注學童發展,我仔也有進步,但他還是坐

ST213,

我囝囝現在19months, 一些單字都不懂講, 凈係"依依呀呀"指住呢樣, 個樣, 我哋唔明, 佢就大哭.  但佢又懂得聽我哋叫佢做什麼, 拿什麼給邊個人, 我估佢智力應無問題.  這種情況我應該點做呢? 需唔需要提早帶佢去檢查呢? 去又去邊度先啱呢? 唔該晒!

hoho1105,
我的仔仔現就讀某通幼稚園,他亦有eye contact,但亦有四五秒的,其實他的情况亦不時那麽差,只不過他說話就有鸚鵡式的現象,內容較差及常重覆,多講他即時想到的說話,講嘢有d怪怪地,又多與大人玩,好少與同齡既小明友玩or 哎埋去同學仔度整估小朋友.... 我地e+陪佢返學,係老師request, 希望幫佢明白番學校嘅rules, 希望大家既小孩都有improvement la... 更加希望早日找出原因la..    祝福你!!

hi lsl,

可否告訴我詳細一些o既情況係點? 食「傑」d 既粥會嘔, 知唔知道粥裡面 d 咩令佢嘔? 食較軟o既固體食物 / 硬o既固體食物 / 流質 / 飲水的情況係點? 另外有冇偏食的情形? 你話未懂 bike 食物, 意思係咪佢唔識咀嚼食物?

去言語治療覆診, 治療師會幫你囡囡做 d 咩? 幾耐會見一次?

進食困難, 要視乎問題係邊一個進食過程 (簡單分為食物入口前 / 食物於口內 / 吞嚥反應) 發生, 如果是前二者, 需要的是一些口肌的感知及活動能力的訓練, 如是後者的問題則比較複雜.

yvonnengfy0639

我係咪 PM 已經覆左你? 太多 PM 我唔知有冇記錯  

hi 人魚公主,

這個階段的小朋友, 就算是已經開始學會說話或未開始講說話, 也是會用很多手勢/動作去表達, 你仔仔會指住佢想要的東西是很好的表現, 你可以在遊戲中多些鼓勵他模仿多些玩玩具的方法、不同的身體動作、甚至不同的聲音, 從而提高其模仿能力, 他遲些就會嘗試模仿別人說話的聲音.

如果到兩歲他仍未會說有意思的單字, 就帶他去兒童評估中心做評估吧!

st213,
I've received your mail, thanks a lot... You really give me some useful information... Sure we need to keep contact... Again, thanks for your professional advice..

Yvonne

Dear st213,
My child will be 5 by the end of March.  He can communicate with us, express his own idea and understand our saying.  Although he makes some mistakes in sentence structure, he can express himself quite well.  However, he still has 6-month speech delay.  He does not perform well during the language assessment.  For some vocabularies like the meaning of silence, bath,...., I know that he understands but he doesn't reply.  Should I drill the questions in the assessment so that he can get higher score?  What can I do for him?                  
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

mrsphcheng,

唔好意思要直接 d 講句, 為左想小朋友於評估時「取高分」, 用評估裡面的問題教佢答, 係十分錯誤的觀念.

評估的目的, 係要了解小朋友的能力, 如果發現佢有 delay 的情況, 評估的作用就係要知道佢在那一方面遇到困難, 從而訂立要教佢的訓練目標及方法. 如果你「教」到佢在評估時識答裡面的問題, 就唔能夠反映到小朋友真正的能力, 「收埋」佢發展遲緩的表現, 只係將個問題收埋, 而唔係幫緊個小朋友.

至於點樣幫小朋友, 最好的方法係同治療師坦誠的討論, 搵到最適合你小朋友的方法去教佢. 希望你明白, 做評估的治療師或同工, 佢目的並唔係要 label 佢, 而係要搵出問題所在同埋點樣幫佢呀~  

Dear st213,
Thanks.  I realise that the score in the assessment is not really very important for my child.  My child will be 5 by the end of next month, but he still has speech delay for 6 months.  What should I do to help him catch up the gap?  
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

Dear ST213,

我的女兒 現在27個月了, 二個月前開始講單字, 直至現在講到40個單字, 最近協康通知我語言治療有位, 我好矛盾呀, 因為她開始起步, 但係你知啦, 要成五百元一堂好 貴的, 可否比點意見。

sister 寫道:
Dear ST213,

我的女兒 現在27個月了, 二個月前開始講單字, 直至現在講到40個單字, 最近協康通知我語言治療有位, 我好矛盾呀, 因為她開始起步, 但係你知啦, 要成五百元一堂好 貴的, 可否比點意見。

就是剛開始起步, 就更加要上言語治療再推她一把啊! 我仔的case 同你女女差不多, 上了3個月言語治療進步了很多, 言語治療師會教你怎樣在家中訓練, 貴也是值得的.

你好, 我的姪女現在只有3個月大, 係政府醫院做了兩次聽力測驗都不合格. 醫生已經轉介去耳鼻喉科. 但係我想找一些相關的資料, 可以有second comments. 我對這方面無太多認知, 所以試試入來打攪各位. 如有更進一步的資料, 可否告知. 謝謝

大女25/7/04 細女25/3/07 2

emeraldlam
我囡是唐氏兒,在醫院做聽力測驗3次都不合格,起初我都很是憂慮,後來那個聽力學家叫我們不需太担心,因那些測聽力的器材是一般性,如果合格便是一定冇問題,但不合格都不是完全代表是聽力有問題,跟住囡囡安排在日間病房再做一次,是做比較多和複雜的機去測試,最後astha都合格左喇  

Reginang
多謝你的寶貴經驗. 但我的家人及我都有少少擔心. 咁你有無出過去私家做過test???

大女25/7/04 細女25/3/07 2

emeraldlam
沒有,聽左那個聽力學家說那番話之後,我地都決定再等最後一次,而且3個月的bb仲有待發展,又可能有胎水留在ear裡面或其他因素,咁bb依家安排幾時再睇  
‹ 上一主題|下一主題