用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 評論宗教分、舊生分優先入學制
樓主: flowerglassy
go

評論宗教分、舊生分優先入學制 [複製鏈接]

Re: 評論宗教分、舊生分優先入學制

>>>>由 Umi 於 2004-11-17 17:24:49

"""如果真的覺得自己因少了那宗教分而唔開心"""

Umi, I think you misunderstood our discussion !

As pointed out earlier, I am NOT against this 5 marks but just think that this 5 marks should be given according to the parents' religious belief  instead of the kids' .

麟媽媽

不好再爭辨啦, 上年都係度討論過啦, 每個人都有自己的諗法.

每一個遊戲規則都有人覺得不公平, 有人覺得公平.

正如以前校長的10分, 好多家長都覺得好, 因為佢地可能識校長/有人識校長, 又或者讀名牌幼稚園.

而覺得不公平的家長, 就不識人'帶'小朋友入讀.

而依家呢個計分制, 有宗教信仰的, 故然開心, 無宗教信仰的, 就覺得不公平.

香港有好多宗教背景的小學, 有佛教, 道教, 點解呢d家長又有無諗過為左入呢d小學, 而去信教呢?

如果真係覺得不fair(我都係其中一份子), 未去報一間無宗教信仰的學校law, 大家一齊無呢5分(宗教分), 甘係不係fair d呢(感覺上).

既要考入名校(天主教/基督教), 又話人不公平?

>>>呢個題目好無聊,之前都辯論過,算把啦

how can we expect "liberal studies" ( 通識教育) to be carried out successfully in HK ?

王國長老

You’re right, hinhinmummy…
都係快D執野放工返去睇下個仔默書溫成點仲好過,入左讀唔上仲死!

麟媽媽

你就好啦, 可以收工, 我老闆還未走呀!

就黎考試啦, 大家努力啦!

王國長老

hinhinmummy,

一到6點我就走喇,老細去左Shanghai啊!
下星期亞仔測埋最後一科喇!小一選校煩?!升上小一仲煩啊!!直頭打持久戰呀!!

hinhinmummy 寫道:
麟媽媽

你就好啦, 可以收工, 我老闆還未走呀!

就黎考試啦, 大家努力啦!

lamba,

Please check PM.

評論有乜用,一係就比個提議係點

LAMBA,

我都係早早離場罷了. =)

教統局的回應﹕

現行的小一入學機制是教育統籌委員會經廣泛諮詢公眾後,在2000年9月提交的<香港教育制度改革建議>報告中所建議,並於2002/03學年小一入學開始實施。小一入學機制的基本理念是以 「就近入學」為原則,避免以幼童的能力作收生準則,以及讓辦學團體能在某程度上保留其小學的特色。因此,在小一入學機制的自行分配學位階段,學校可保留不少於20﹪的小一學額,按「計分辦法準則」分配予申請人。

現時的計分項目在過往的小一入學機制一直存在,其中部份項目,如「父�母或兄�姊為該小學的畢業生」及「與該校辦學團體有相同的宗教信仰」等項目是讓學校保留其傳統和特色。整體來說,現行的「計分辦法準則」已力求平衡家長、學校及辦學團體等各方面的意願,而家長及教育界亦普遍認為現行的機制是可以接受的。一如其他制度,本局仍會密切監察小一入學機制,包括其計分制度,在適當時候作出研究改進。
‹ 上一主題|下一主題