用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日去樂基HKPS(Kln Tong) interview...
樓主: JCarCar
go

今日去樂基HKPS(Kln Tong) interview... [複製鏈接]

原帖由 kokobo 於 09-12-13 11:20 發表
Hi, cwcutecute1
      謝謝你的詳細回覆和分享! 我上網都參考過許多媽媽的留言, 概括來說很多人說樂基既活動教學近似SC, 劍鳴近似KV (因為重學術和紀律), 而我考慮仔仔的語言發展都算ok, 22個月已經可以用許多句子 ...

好有計劃呀!
不過你仔仔現在已22個月,語言發展得又好,應該係你選學校,多過學校選你仔仔...恭喜!^^

You are welcome kokobo.

我覺得其實間學校唔係最重要, 最重要係父母點樣因應小朋友既特質去裁培佢地. 我相信你係從事教育工作, 又了解你子女同埋見你做事好有計劃, 讀邊間都唔係大問題.

祝你如願以償入到你心儀既幼兒園

Agree and support!

原帖由 cwcutecute1 於 09-12-13 22:41 發表

我覺得其實間學校唔係最重要, 最重要係父母點樣因應小朋友既特質去裁培佢地. 我相信你係從事教育工作, 又了解你子女同埋見你做事好有計劃, 讀邊間都唔係大問題.

祝你如願以償入到你心儀 ...

原帖由 cwcutecute1 於 09-12-13 22:41 發表

祝你如願以償入到你心儀 ...

謝謝! 作這個年代的父母真的不易, 大家一起努力吧! 現在資訊發達, 大家多作交流, 可以互相分享育兒心得!

原帖由 kokobo 於 09-12-13 23:38 發表

謝謝! 作這個年代的父母真的不易, 大家一起努力吧! 現在資訊發達, 大家多作交流, 可以互相分享育兒心得!

Hi kokobo, I also got a lot of useful information from BK forum, let's share and exchange more information in the future.

原帖由 cwcutecute 於 09-12-14 09:12 發表

Hi kokobo, I also got a lot of useful information from BK forum, let's share and exchange more information in the future.

好啊! 你是全職媽媽嗎? 你仔仔讀k1, 應該已適應幼稚園的生活, 我見許多媽媽幫子女轉另一所幼稚園讀k1, 又要再適應新校園生活!

原帖由 kokobo 於 09-12-14 12:43 發表

好啊! 你是全職媽媽嗎? 你仔仔讀k1, 應該已適應幼稚園的生活, 我見許多媽媽幫子女轉另一所幼稚園讀k1, 又要再適應新校園生活!

Hello! 我係返工媽媽. 有時放工已好晚好支力, 但仍然每晚都會堅持同仔仔玩番幾個鐘,傾下計了解佢返學是否開心, 雖然由細到大仔仔都係工人姐姐湊佢為主, 幸好仔仔都好跟我.

吾好意思,請問 KV係指邊間呢?一時諗吾起.....

原帖由 eggmama 於 09-12-10 07:49 發表
Hope every bb can get good offer.
Parents, do remember don't compare your own bb to others, only compare with himself at different stages, if progress on the right track, give him a big kiss. How woul ...

多謝你提醒!不過,有時又忍吾住,可能我自己由細到大亦習慣了將自己同人比,所以都易吾開心.....性格問題,吾知點改.......

原帖由 pingu_k 於 09-12-15 18:48 發表
吾好意思,請問 KV係指邊間呢?一時諗吾起.....

KV係指根德園

接著這個星期會收到信喇! 心急中~

原帖由 Pertra 於 09-12-30 23:38 發表
Is there any native english speaker at KV ?

根德園係無外籍老師架!

醒目開學勳章

係黎緊個星期知RESULT嗎?  我以為11號, 要等埋個WEEKEND?

我諗唔會真係 11號才寄出掛.

My son applied Fotan, received letter today, is waiting list, out of my expectation, it is good, at least I don't need to make decision as Preschool located quite too away from my home and fee is quite much!  I will reserve a place of Catiline N1 for my small 0808 bb la.
原帖由 boboT 於 10-1-2 20:30 發表
我諗唔會真係 11號才寄出掛.

到底 hkps (kln) 寄左信未呢? 請問有無人收到信呀?

1月11日先有result ma...
‹ 上一主題|下一主題