用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進
樓主: MaMaTracy
go

9/2009入讀保良局羅氏基金中學請進 [複製鏈接]

MaMaTracy,

這本我都有朋友比左我, 但我見書內有好多exe, 又做左,所以我自己再買左新的, 等我睇睇隻CD重唔重要再話你知啦!

至於新書我就欠一本, 英文reader, 已訂書等通知攞書. 你呢? 你齊晒未?

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-30 00:26 發表
各位mama,

買齊哂d書未呀? 我仲未齊呀,朋友比咗本upstream elementary a2, 但冇cd, 咁要唔要買過本呢?唔知隻cd重唔重要呢?

好呀, 唔該哂, 我仲未買齊, 我諗住星期六日先再去買

原帖由 JSCfamily 於 09-7-30 12:01 發表
MaMaTracy,

這本我都有朋友比左我, 但我見書內有好多exe, 又做左,所以我自己再買左新的, 等我睇睇隻CD重唔重要再話你知啦!

至於新書我就欠一本, 英文reader, 已訂書等通知攞書. 你呢? 你齊晒未?

...

MaMaTracy,

睇左啦...
隻CD係for每個unit內的練習 如: unit 1a exe,1 p.6
                                            unit 1b exe.5 p.9
基本上每個unit都有exe用這隻CD.....
但唔知會唔會堂上由老師播放做呢??

原帖由 MaMaTracy 於 09-7-30 22:27 發表
好呀, 唔該哂, 我仲未買齊, 我諗住星期六日先再去買

唔該哂, 我老公話買新喎:D

[quote]原帖由 JSCfamily 於 09-7-31 23:01 發表
MaMaTracy,

睇左啦...
隻CD係for每個unit內的練習 如: unit 1a exe,1 p.6
                                            unit 1b exe.5 p.9
基本上每個unit都有exe用這隻CD.....
但唔知會唔會堂上由老師播放做呢??
... [/quote

溫馨提醒:

下星期一(8月10日)各位F.1新生記住返(新生暑期銜接課程).....

hi 各位,

妳地嘅小朋友入咗邊班呀? 阿仔就入咗saturn班, 唔知有冇同班呢?

MaMaTracy,

妳好! 買左英文書未呀??
我阿仔入左Neptune, 唔可以同你阿仔一班tim!
不過唔緊要啦! 佢地都係Yellow House!

原帖由 MaMaTracy 於 09-8-12 17:49 發表
hi 各位,

妳地嘅小朋友入咗邊班呀? 阿仔就入咗saturn班, 唔知有冇同班呢?

除咗 IS嘅 workbook未有, 要月中打後先有得買喎...係啦, 起碼大家都係yellow house, 都可以聯絡吓。係呢, 返咗幾日, 阿仔覺得點呀? 我阿仔就話ok啦, 都聽得明老師講咩, 今日有d功課做添

原帖由 JSCfamily 於 09-8-13 10:13 發表
MaMaTracy,

妳好! 買左英文書未呀??
我阿仔入左Neptune, 唔可以同你阿仔一班tim!
不過唔緊要啦! 佢地都係Yellow House!

MaMaTracy,

我就已經齊晒書和作業..
阿仔返左幾日,都話覺得ok,完全聽到老師講咩! 佢話有時老師都會用粵語輔助, 所以基本無咩問題.
阿仔星期二就有功課(maths), 不過係學校時已完成!
佢話昨天普通話測試時, 老師有d部份講得較快,佢有小小聽唔切 你阿仔呢? 佢識唔識呀?

原帖由 MaMaTracy 於 09-8-13 17:58 發表
除咗 IS嘅 workbook未有, 要月中打後先有得買喎...係啦, 起碼大家都係yellow house, 都可以聯絡吓。係呢, 返咗幾日, 阿仔覺得點呀? 我阿仔就話ok啦, 都聽得明老師講咩, 今日有d功課做添

...

等我推番上去先!

到我到我, push push,想問吓第1日返學放幾點呀? 要唔要帶書呀?仲有要帶咩嘢?唔該

原帖由 JSCfamily 於 09-8-20 10:48 發表
等我推番上去先!

MaMaTracy,

9月1 日開學只要帶一般的文具和3張學生相, 不用帶書. 上學時間是8-1,佢地有一張通知清楚寫左d咩野返, 以及上學時間,你可以問阿仔睇睇~~  

記住: 相片背面寫上中英文姓名+班別!

原帖由 MaMaTracy 於 09-8-25 13:33 發表
到我到我, push push,想問吓第1日返學放幾點呀? 要唔要帶書呀?仲有要帶咩嘢?唔該

又到我push push....

今天開學了....

我唔係今年入讀,不過我想同亞女出年報考。不過我哋住觀塘,唔知有冇校車呢?睇你哋POST話有游水班,個泳池係學校定去將軍澳泳池呢?

Hi EW,

我又唔覺有校車喎, 不過就有接駁校巴喺寶林地鐡站等, 另外學校冇泳池架, 要去將軍澳泳池

原帖由 EW 於 09-9-5 23:37 發表
我唔係今年入讀,不過我想同亞女出年報考。不過我哋住觀塘,唔知有冇校車呢?睇你哋POST話有游水班,個泳池係學校定去將軍澳泳池呢?

點解冇乜mama上嚟分享嘅? 今個星期二開始日日都有quiz or dict. 攪到我都好緊張, 不過都好呀, 唔駛阿仔咁懶散, 唔好到時考試就辛苦lu

MaMaTracy,

仲有我呀!
我阿仔9月1日返學時轉左班去左 J班.
YES, 阿仔話每星期都有QUIZ, 有DICT 連 IH科都有DICT. MATHS 就QUIZ 左啦...
我都覺得平日有QUIZ 和 DICT是好架...可以KEEP住溫書..到考試時唔洗咁甘~~~

原帖由 MaMaTracy 於 09-9-11 16:30 發表
點解冇乜mama上嚟分享嘅? 今個星期二開始日日都有quiz or dict. 攪到我都好緊張, 不過都好呀, 唔駛阿仔咁懶散, 唔好到時考試就辛苦lu

JSCfamily,

咦?點解轉班嘅?原本嗰班人多咩?

另外我想問吓實驗室用嗰件袍, 咪要有名嘅, 要自己做定可以出外電腦綉名呢?

原帖由 JSCfamily 於 09-9-11 16:40 發表
MaMaTracy,

仲有我呀!
我阿仔9月1日返學時轉左班去左 J班.
YES, 阿仔話每星期都有QUIZ, 有DICT 連 IH科都有DICT. MATHS 就QUIZ 左啦...
我都覺得平日有QUIZ 和 DICT是好架...可以KEEP住溫書..到考試時唔洗咁甘~~~:h ...

MaMaTracy,

我都唔知點解?? 只知9月1日一返學就安排左阿仔去了J班! 原來的N班好似只有22人...

我阿仔把果名用原子筆寫係件實驗室袍的LABEL到, 都OK架... , 阿仔一返黎就急住叫我幫佢洗乾淨件實驗室袍, 唔通好污穢

原帖由 MaMaTracy 於 09-9-12 14:05 發表
JSCfamily,

咦?點解轉班嘅?原本嗰班人多咩?

另外我想問吓實驗室用嗰件袍, 咪要有名嘅, 要自己做定可以出外電腦綉名呢?

請問大家知唔知F.1 既 QUIZ & DICT 多數攞幾多分呢??
‹ 上一主題|下一主題