用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)
樓主: sammili
go

要報2005K1媽媽請進(灣仔區) [複製鏈接]

冬日勳章

Re: 要報2005K1媽媽請進(灣仔區)

slamyt 寫道:
Hi Sammili,

我地今日都報左呂郭碧鳳上午班,都係11月6日面試,不過就10點半。
好得意,學校好想人報下午班,不斷話有D課餘活動只比下午班學生,上午班冇既,想家長考慮如果上午班唔收,下午班都可以接受既選擇。
我就同你想法相反,其實唔知係咪應該報全日,因為我要返工,小朋友在學校總好過對住電視,對住菲庸。

slamyt,
我11點面試,到時我地大家可能會見面 我相信,如果你想讀上午班的話,只要堅持的話,就應該無問題;因為,佢地學校依家上午班k1就有3班,下午就得一班,主任話個個都爭讀上午班,唯有就開多幾班。
k1都有全日班嗎?

冬日勳章

erikalo,
係囉,報多幾間去見識下都好呀!
有無諗過中西區呀?

Hi PigPig,

I found there is a checkbox in the application form for K1 fullday class.  However, I haven't ask the school about it.  

Hope to meet you and Sammili on that day.

Will you dress up your child for interview ?  Shirt + trousers / Skirt ?  Or, just T-shirt + jeans ?

I found that 寶血 also arrange interviews on Nov 6.  It will be the same day as 呂郭碧鳳.  Is the schedule too tight for a baby ?!  Will you apply both two too ?

寶血幾時要報名

我又多口講幾句呀,

我都係灣仔區人, 但我女今年已經k3, 經歷過你地既階段,
點解你地唔考慮下聖心呢, (我講緊為囡囡搵學校果d, 仔我就唔多識啦).  我女好多同學仔都係住灣仔區, 升小學又有保証 (可直上佢既私校) 校園生活都唔錯架, 好開心, 好多野玩, 老師好有愛心.

我亦有朋友仔讀緊靈量堂, 小朋友都會讀得好開心, 活動教學,
學校都攪幾多興趣班.

至於我見到有人問, 循道衛理幼兒園, 我女都讀過這兒私n1
老師都幾好, 讀幼兒園可以俾佢地早一步學習下, 群體生活, 好過日 日對住賓姐姐, 乜都學唔到丫.

冬日勳章

slamyt ,
面試...我諗我唔會著T-shirt + jeans ,應該Shirt + trousers較適合。
嘜寶血都係11月6日面試咩?我唔知呀!我只係知道10月15日可開始報名....如果真係撞日的話....我同老公要商量下去邊間面試先得囉!

pakwong,
寶血10月15日開始報名。

canon123,
聖心都係考慮之列.....
至於循道衛理幼兒園,我個人覺得就唔多乾淨同唔夠光猛。
有無人聽過灣仔堂幼稚園呀?佢地都有幼兒園,我今日去過,環境都好似唔錯....有無人考慮過會係灣仔堂讀n1呢?

聖心既小學好似好難架喎.....

pigpig 寫道:

有無人聽過灣仔堂幼稚園呀?佢地都有幼兒園,我今日去過,環境都好似唔錯....有無人考慮過會係灣仔堂讀n1呢?

我朋友個仔仔舊年讀灣仔堂, 學費好平, 約$1050/半日. 但聽佢講, 就好唔滿意個老師. 如: 有個小朋友中意不時伸條脷出來, 佢個仔就跟住學, 於是媽媽同老師講, 請老師勸解下仔仔, 因爲小朋友會比較聽老師話, 點知個老師話: 淨係佢地兩個係咁姐! 類似事件仲有好多, 今年轉咗學校.  

我都報咗呂郭碧鳳, 9點面試.  

pigpig 寫道:
嘜寶血都係11月6日面試咩?我唔知呀!我只係知道10月15日可開始報名....如果真係撞日的話....我同老公要商量下去邊間面試先得囉!

寶血web site,
http://www.pbk.edu.hk/html/main10/main10Frameset.htm

Nov, 6 interview, please check.

冬日勳章

slamyt ,
真係11月6日面試,我上次入去佢地但網站都未見到....
同睇下時間會唔會撞先算...
係呢?你首選諗住讀邊間呀?

del.

冬日勳章

slamyt ,
我依家仲心大心細,未有所決定,所以咪間間都報下.....點算好??

how do you choose among these kindy?

Victoria
ling liang church
St. Paul's
SKH
Presious Blood
True Light
Lingnan

PIGPIG

我唔會考慮中西區啦, 幼稚園仲細, 小學或者都會諗下... 不過幼稚園就唔會啦...

我一心考靈糧堂同蘇淅, 希望成功啦..我問過好多讀過又或讀緊此2間幼稚園, 佢地都口碑唔錯, 只係蘇淅既環境一般, 而靈糧堂就太淺, 不過都唔錯架啦...

我諗唔會考唔到掛...

至於聖心, 如果考聖心, 不如考st. paul con. 都係咁辛苦又咁勁, 又係好多人爭... same

03baby 寫道:
how do you choose among these kindy?

Victoria
ling liang church
St. Paul's
SKH
Presious Blood
True Light
Lingnan

03Baby,

It depends on many different factors.  Likes,
- for boy or girl ?
- for apply private primary school or not ?
- school location
- religion
etc....

slamyt,

i've a girl. all these kindy is close to where i live. no religious preference. hvn't decided on primary school yet.

that's why i hv so many school on my list. i heard a lot of good comments on each school. so difficult to choose.

冬日勳章

erikalo,
諗係邊度讀書,真係好煩!我呢排都諗到好頭痛.....
其實,依家考每一間學校,我都係抱住一試的心態....都唔知邊間會得,到時收左再算........

pigpig,
係la,真係收左先左揀la,其實灣仔區好既幼稚園黎黎去去都係果5,6間,報哂都無坊...
‹ 上一主題|下一主題