用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網灣仔區家長,你地派到邊間呀?
樓主: sammili
go

12網灣仔區家長,你地派到邊間呀? [複製鏈接]

Sindy,

我估佢係講中學部.

原文章由 Sindy 於 08-6-11 19:59 發表

我諗老師有無心去教都好重要,我女入黎呢幾年,係最難搞既幾年,好好彩每級既老師都好專重學生,老師既質素亦都好高(我女遇到果d啦下),如果你話老師無乜點理學生,就唔敢認同,我女越大就越大頭蝦,老師可以留底叫佢搞 ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

hello 各位, 我囡今年升k2, 想知多d 呢區的行情, 請大家幫幫手, thanks.

想問大家
- 大家大多係幾多分抽到呢區學校而又係第一志願?
- 第一志願入唔到, 會派去第幾志願?
- 大家填form, 會填幾多間學校?
- 係咪25分入到第一志願算係10拿9穩?

多謝大家分享.

Dear Zen,

我唔想越描越黑, 令各家長不滿, 其實我所講唔係小學低年班, Primary 1-3 仲好開心愉快學習, D老師也唔會太嚴, 但到P.4 & P.5 1st term, 小朋友就感到吃力, P.5 2nd term & P6 呈分時段, 老師, 家長和學生就緊張起來, 你谷我迫的情況就出現!  可能你哋個女仲係honey moon period, 重未get倒我所講的問題, 如果我有講錯, 希望大家唔好介意!  我相信你哋選擇學校時, 也希望由小一讀到中六中七啦, right? 但如果學校怕學生成績不如理想, 而鼔勵學生補考7 科, 而會考成績又未能升讀原校F. 6, 而學校取外來生她只是高你一兩分, 而放棄你, 而出面F. 6 就以計算會考分而收生, 咁咪比人哋蝕底, 原本讀science, 忽然repeat F. 5 or 中六入咗arts的, 因為唔夠分, 你話点算?? 有D subject 在 "A level" 只屬半科, 通常大多人都考4科, 但如你簡咗半科, 就要加多一科半料先為一科. 可能你哋未到F3選科煩腦, 所以又未知現在轉成咁, 所以可以理解!  

TTJTmama

原文章由 Zen 於 08-6-12 09:38 發表
Dear TTJTMama,

你所講的情況,很不幸,這不是MSS特有,而是很普遍,很多傳統名中學情況都是一樣,預左學生自動波或有家長督促.老師當中不少是等退休兼失去教學熱誠.樹大有枯枝,但仍然有不少好老師,只看你的小朋友是否幸運地遇上. ...

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-12 13:42 發表
Dear Zen,

我唔想越描越黑, 令各家長不滿, 其實我所講唔係小學低年班, Primary 1-3 仲好開心愉快學習, D老師也唔會太嚴, 但到P.4 & P.5 1st term, 小朋友就感到吃力, P.5 2nd term & P6 呈分時段, 老師, 家長和學生 ...

我個大女今年會考完啦,zen既都中學唔係低年級架啦...仲係一間好勁既學校讀書,我地唔會唔明,就如zen講,呢d情況間間學校都有,識得我又讀高小既,都應該聽到我話過要小心......係呢度bk媽話,五年班時未呈分都無乜野,越近就越西利,佢女98分數學好高分啦...平時咁計(佢都咁諗),但原來一到呈分時...居然可以有八個一百分..... 唔係單單mps係咁,所以將普遍既情況講到得mps係咁就唔係幾公道........個個/間間學校到呈分時都緊張.......

原文章由 Sindy 於 08-6-11 23:52 發表

排位都係想入先排位(最少頭三名都應該係)....佢指錯係話浪費左個位,並唔係mps放第二唔放第一係錯,佢指100%無機會入...睇到無?

什樣排位其實是很個人的, 沒有對與錯, 排第二也並不代表100%無機會, 開頭也很多人說我們一定不能抽到灣仔的.

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 14:52 發表

什樣排位其實是很個人的, 沒有對與錯, 排第二也並不代表100%無機會, 開頭也很多人說我們一定不能抽到灣仔的.
恕我直接d講,你抽完都未知個遊戲點玩.....人地放第一都唔得,第二點會有機會呢?(我費事睇返轉頭啦,記得應該係講緊mps)

如有得罪,真係唔好意思,我不善詞令

第一階段自行收生才計分,只能選一間學校,這個遊戲去年11月底已結束。

第一階段未能入到心儀學校的,在今年一月底,第二階段入表申請統一派位,統一派位分甲乙兩部份,甲部跨區可選三個志願,乙部本區(你居住的地址)可選三十個志願,統一派位和有幾多分是沒有關係的

統一派位是講求運氣的遊戲,因此又叫大抽獎。

不如做下功課先啦
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

原文章由 CarMan 於 08-6-12 12:24 發表
hello 各位, 我囡今年升k2, 想知多d 呢區的行情, 請大家幫幫手, thanks.

想問大家
- 大家大多係幾多分抽到呢區學校而又係第一志願?
- 第一志願入唔到, 會派去第幾志願?
- 大家填form, 會填幾多間學校?
- 係咪25分入 ...

Dear TTJTMaMa,

你講既情況我體驗過了,明白當中的苦樂.

學校汰弱留強,可以理解,現今的教育制度,根本是當一盤生意去經營,我們做家長的可以選擇的其實不多,要玩這個遊戲,便要跟遊戲規則去做,適者生存,現實社會根本如此,烏托邦何處尋呀!

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-12 13:42 發表
Dear Zen,

我唔想越描越黑, 令各家長不滿, 其實我所講唔係小學低年班, Primary 1-3 仲好開心愉快學習, D老師也唔會太嚴, 但到P.4 & P.5 1st term, 小朋友就感到吃力, P.5 2nd term & P6 呈分時段, 老師, 家長和學生 ...

Sindy,

車)))有幾勁o者,一山還有一山高.

可能我係現實派,對學校的期望不會過高.我經常同我的孩子講,讀書係靠自己,入到好學校是幸運,遇到好老師更是花紅,自求多褔吧.

原文章由 Sindy 於 08-6-12 13:58 發表

我個大女今年會考完啦,zen既都中學唔係低年級架啦...仲係一間好勁既學校讀書,我地唔會唔明,就如zen講,呢d情況間間學校都有,識得我又讀高小既,都應該聽到我話過要小心......係呢度bk媽話,五年班時未呈分都無乜野,越 ...

原文章由 Sindy 於 08-6-12 14:56 發表
恕我直接d講,你抽完都未知個遊戲點玩.....人地放第一都唔得,第二點會有機會呢?(我費事睇返轉頭啦,記得應該係講緊mps)

如有得罪,真係唔好意思,我不善詞令 ...

大家只是討論, 沒有什麼得罪, 我也有留意其他post, 事實是真的有些人放第二志願的反而得左, 放第一志願的反而落第. 大家都知統一排位的第二個名是"大抽獎", 叫得"大抽獎"又可以有什麼玩法呢? 唔通因為填第二志願mps會比較難入, 我就要填一D我唔想我個女入的學校嗎?

"net12, 有冇人2ndchoice 入st.paul"
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1437656&extra=page%3D1

聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1436119&extra=page%3D3
這位家長的仔仔第三志願: 聖公會聖雅各小學

[ 本文章最後由 TingKaMum 於 08-6-12 15:50 編輯 ]

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 15:40 發表

大家只是討論, 沒有什麼得罪, 我也有留意其他post, 事實是真的有些人放第二志願的反而得左, 放第一志願的反而落第. 大家都知統一排位的第二個名是"大抽獎", 叫得"大抽獎"又可以有什麼玩法呢? 唔通因為填第二志願mp ...

你話既人地第二都得,第一反而唔得....呢幾年係呢度收到返既既料係:佢地原來搞錯左,因為係朋友既case,所以有誤差......好多都post返上黎話搞錯.....如果真係有咁既事,真係幾大新聞下,呢d通常都係頭三志願幾好既學校.....又有可能係比料出黎朋友都已經唔準確未定...好多因素,政府公報出黎係咁玩,就當佢係咁玩.....照推理就係咁啦,係呢度報料,係唔可以講d自己可能係做,真係有需要估既話,都應註明,我呢排開始有highlight d我覺得/唔肯定/印象中既料...費事誤導人地,選校係同自己個小朋友做一次重大決定既時候.....不容有失

既然參加得大抽獎,就要填志願,就算你唔填,都會派去d你唔想去/無雷公咁遠/聽都未聽過既學校....所以我成日話補底係好重要,唔明你話填一d唔想去既學校係乜意思......再討論既話,可以再解釋比我聽,謝謝

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-6-12 16:26 編輯 ]

原文章由 Sindy 於 08-6-12 16:24 發表

你話既人地第二都得,第一反而唔得....呢幾年係呢度收到返既既料係:佢地原來搞錯左,因為係朋友既case,所以有誤差......好多都post返上黎話搞錯.....如果真係有咁既事,真係幾大新聞下,呢d通常都係頭三志願幾好既學校 ...

經常有,好多人post 出來話: 朋友個仔15分入咗,点
解BK 上有人20分入唔到?係咪朋友講大話?
實情係有啲人將每人都有的適齢分唔加,
其實大家都係20分。

人地第二都得 ?
重點係講邊間,係甲部定乙部。
不同學校因供求不同所以result 不同。

大抽獎唔係亂抽,係依同一志願嘅申請人內先抽,
抽完有位先輪第二志願嘅申請人抽,
再剩才比第三志願...... 先跟志願才講運氣。

MPS ,Wah Yan, St. Jo填第一都大把人唔得,
所以有說填第二100%唔得。

呢100% 唔得只是refer 某些太多人爭的學校。

係咪咁表達?

聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1436119&extra=page%3D3
聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學

上述家長的1st choice 是St. joseph,她在1st & 2nd
choice ( 另校)都抽唔中,到3rd 時因聖公會聖雅各小學
還有餘位,所以她抽到。

文中沒有其它家長填1 st 聖公會聖雅各小學而派唔到;
亦沒有把St. joseph 放第二而抽中。

醒目開學勳章

上0黎小雜/小選之前, 自己要做功課, 上吓EDB/各學校既網頁; 上0黎睇post, 都要識分堅定流 .

原文章由 YongXin 於 08-6-12 17:53 發表
上0黎小雜/小選之前, 自己要做功課, 上吓EDB/各學校既網頁; 上0黎睇post, 都要識分堅定流 .

係啦............

原文章由 holokmom 於 08-6-12 17:07 發表

經常有,好多人post 出來話: 朋友個仔15分入咗,点
解BK 上有人20分入唔到?係咪朋友講大話?
實情係有啲人將每人都有的適齢分唔加,
其實大家都係20分。

人地第二都得 ?
重點係講邊間,係甲部定乙部。
不同學校因供求不同所以result 不同。

除左呢d,仲有其他既因素........所以posting真係要分析過先好入腦

原文章由 holokmom 於 08-6-12 17:18 發表
聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學

上述家長的1st choice 是S ...

嘉諾撒聖方濟各學校 VS 聖保祿http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1435378&extra=page%3D6

Message #16
ccoll asked: "but you put St. Francis as 3rd choice but still can be allocated to it?"
Message #17
Cats answered: "Yes"

In this case may be he/she is a liar then, since in your theory, no one should able to entre SF if not put in first choicce.

In my mind, this forum is for us to discuss the matter of our children's education. I really don't think someone will be so mean to lie in here, of course I can not say all people are saying the truth, but I think most the parents here are good to say the truth.

原文章由 YongXin 於 08-6-12 17:53 發表

我從我的女兒k2時已開始買書(e.g. 小一選校 etc....)及上EDB/各學校既網頁. 我很清楚自己有做多少功課.......

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 20:31 發表

Message #16
ccoll asked: "but you put St. Francis as 3rd choice but still can be allocated to it?"
Message #17
Cats answered: "Yes"

In this case may be he/she is a liar then, since in your theory, no one should able to entre SF if not put in first choicce.

你呢個case咪即係將sf放係第一/二都入梗囉....你想講乜?

原文章由 Sindy 於 08-6-12 22:37 發表

你呢個case咪即係將sf放係第一/二都入梗囉....你想講乜?

If you don't get what i meant, forget it then, I don't wanna waste too much time on this topic anymore. Thanks
‹ 上一主題|下一主題