用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 有無08/09 K1 家長?
樓主: August07
go

有無08/09 K1 家長? [複製鏈接]

打啦!佢話基本上會預留位比佢地,叫我入錢加return 回條就ok..
不過我之前幫囡囡補左d summer course 有兩個week 撞期..我媽咪話其實都係想佢適應自己搭校車o者..唔洗突登補適應班去適應校園生活..我和老公考慮完決定唔去適應班law..
不過我諗我會10號去學校做校服..到時再話俾佢知9月會來呢間學校讀ga la..hehe

上次家長會我都有帶囡囡去..佢好記得學校有 batman & 多啦A夢!佢好鍾意多啦A夢 ga !!

原文章由 leejoannelee 於 4/8/2008 15:09 發表
midcochow,

我諗我個仔一定驚都痴實我呀
不過我依家驚打風OR落大雨~~

poohbb,

你今日打咗電話去迦南未呀??

leejoannelee :
唔洗咁擔心..我個女上年上學前班玩到唔捨得走添呀!有一大班小朋友佢地就無咁怕醜 ga la:)

我係有少少擔心佢搭校車喊..但我mammy 話我個女唔會wor..叫我唔好"side"錢..佢話到時亞女見都其他小朋友唔喊就唔喊wor...唯有咁諗先 la...

醒目開學勳章

尋日校車梁叔叔打黎話今年要加價呀, 要$720, 都幾貴...
你地有無話要加呀??
你係咪諗9月第一日就會俾你囡囡自己搭校車呀??
我依家諗緊如果我送佢上車果時佢大喊咁點算??
由得佢喊都要佢自己搭定係陪佢返幾日學先??我唔知點呀??

原文章由 poohbb_hk 於 08-8-6 14:52 發表
leejoannelee :
唔洗咁擔心..我個女上年上學前班玩到唔捨得走添呀!有一大班小朋友佢地就無咁怕醜 ga la:)

我係有少少擔心佢搭校車喊..但我mammy 話我個女唔會wor..叫我唔好"side"錢..佢話到時亞女見都其他小朋友唔 ...

未收到電話話加價..但第一次佢打o黎都無話會加價!
係呀第一日就會俾我囡囡自己搭校車..我都擔心緊..到時先算..我諗d 跟車姨姨有方法 ga la..

返學啦, 返學啦, 今日下午就開始返適應班啦, 希望個個小朋友都開開心心啦, (包括我o個個)  唔知一陣返到學校會點呢? 希望唔好落雨就好啦.

醒目開學勳章

我地今朝返咗喇,  囝囝只係唱歌同story time
要痴住我, 其他都ok喎, 去兩次洗手間都只係老師帶住去,
好開心呀!!
你地呢??分享下喇~~

原文章由 midcochow 於 08-8-7 11:13 發表
返學啦, 返學啦, 今日下午就開始返適應班啦, 希望個個小朋友都開開心心啦, (包括我o個個)  唔知一陣返到學校會點呢? 希望唔好落雨就好啦.

回覆 #1 leejoannelee 的文章

你讀邊一組呀,一齊交流意見。

leejoannelee , midcochow :
多唔多小朋友join 適應班呀?

kayhywong:
你小朋友讀上午或下午班呢? 我囡囡上午 NB班!

尋日囡囡返學好開心呀, 開頭老師問佢叫咩名時, 佢都有少少怕羞, 所以唔敢答老師. 不過最好笑係之後食茶點, (老師又播住音樂), 佢一路食, 一路左郁右郁o甘跳舞, d 老師見到佢o甘都係度笑, 之後到講故事, 佢都ok, 肯坐定定聽, 又唔駛我陪佢. 放學後, 佢仲想係學校門口玩, 不過由於有下一班適應班, 所以我咪帶囡囡走lor, 點知佢話唔走, 仲話要返學wor, 真係比佢激死...... 不過總括尋日表現都ok, 有8分啦.

leejoannelee:

原來你哋係老師帶去洗手間呀, 我哋唔係呀, 家長有陪一齊去, 不過唔知今日會唔會只係老師帶去呢?

poohbb_hk

我哋班唔係太多小朋友返適應班, 我哋NQ班(下午班)只係得7個人返, total 有兩個女仔, 5個男仔.(已包括埋我囡囡).

原文章由 poohbb_hk 於 08-8-8 00:07 發表
leejoannelee , midcochow :
多唔多小朋友join 適應班呀?

kayhywong:
你小朋友讀上午或下午班呢? 我囡囡上午 NB班!

醒目開學勳章

midcochow,

你囡囡好叻女呀, 第一日返已經做得咁好 good girl!!
我囝囝今日又轉咗喇, 唱歌時OK但去洗手間又唔得,
要拖住我一齊去, 下星期就自己返喇, 到時我唔O係道唔知點呢~

poohbb_hk,

我地NB班得4個小朋友返咋, all boys,
兩個老師二對一咁上堂, 都幾好架~~
兩日都係上咗一陣就夾埋NC班一齊上, 總共有4個老師.

kayhywong,

我囝囝讀K1上午NB班, , 你係唔係N1呀??

leejoannele

原來你哋都係o甘少人返適應班呀, 我以為只係我哋班先o甘少人tim.

今日返學真係只得老師帶佢哋去廁所, 我哋家長唔可以跟住, 之後老師話番比我知, 囡囡頭先一知道唔見左我, 都有d 緊張, 不停問住老師話"媽媽呢?媽媽呢",(好彩無哭) 之後到佢去完廁所出o黎, 老師叫佢哋扮butterfly o甘飛, 飛番入課室, 之後囡囡一見到我, 即刻同我講 "飛..飛..呀", 見佢無哭, 我先放心d.
不過頭先放學, 我諗住同佢講定先, 話下星期一你自己同老師入課室玩, 我會係課室門外等你, 點知佢一聽到我話唔係度, 即刻話"唔好" 我諗下星期一都係要帶多包紙巾比佢, 因為佢可能有排哭.

原文章由 leejoannelee 於 08-8-8 14:45 發表
midcochow,

你囡囡好叻女呀, 第一日返已經做得咁好 good girl!!
我囝囝今日又轉咗喇, 唱歌時OK但去洗手間又唔得,
要拖住我一齊去, 下星期就自己返喇, 到時我唔O係道唔知點呢~

poohbb_hk,

我地NB班得4個 ...

個個都好叻仔叻女wor..
我以為集合所有有報名的一齊上添..
原來有分班o既~~

醒目開學勳章

hello,

我個囝今朝一上校車就喊咗出黎  
我等佢走咗就搭的士去學校等, 見佢落車時重有D眼濕濕
其實之前同佢講咗好多好多次,
今日開始要自己搭校車返學, 佢重好開心咁話上車
要ee同佢帶seat belt, 點知真係到上車都係
e家唔知佢上堂會點添??

我個囡囡呢幾日適應班都係佢爸爸帶,因為我個肚籮咁大,唔多方便.....不過聽爸爸講佢都ok,我囡囡明天先開始坐校車,我都係擔心緊佢肯唔肯自己上車....我地今日同佢講話聽日自己坐車車返學,佢又無咩,係咁應好呀,好呀....知啦咁.....唉.....

原文章由 leejoannelee 於 08-8-11 10:20 發表
hello,

要ee同佢帶seat belt ...

Hello leejoannelee,

上星期四我都有同囝囝番適應班, 朝早截唔倒的士, 所以遲到(你應該知道邊個 ), 唔知邊個係你呢? 嗰日囝囝表現好唔掂, 成隻樹熊咁, 都唔似之前已經番咗9個月學!!! 放學我哋就蔥蔥咁走, 因為我哋趕搭船去澳門玩,  所以星期五同老師請咗假。

今朝起身番學已經唔係好願意嘅樣, 唔知係咪夜瞓唔夠瞓, 一上校車就 , 好彩老師話我知佢之後都肯投入玩, 希望明天會表現好啲啦

原文章由 leejoannelee 於 08-8-11 10:20 發表
hello,

要ee同佢帶seat belt ...

[ 本文章最後由 LibraMum 於 08-8-11 14:38 編輯 ]

aiya..個個都搭校車喊呀?本身車上面有無小朋友喊緊? 我都有d 擔心添!
昨天拎校服時..我同我個女話第二時搭校車會經呢d 路ar...佢都係答我..哦..知道...不過我都要9月2號先知佢得唔得?!
我想問到時返學我要唔要預備杯? 大毛巾濕 or 細毛巾濕?
果d 字卡教材係咪9月先派?

原文章由 chungphoebe 於 11/8/2008 12:15 發表
我個囡囡呢幾日適應班都係佢爸爸帶,因為我個肚籮咁大,唔多方便.....不過聽爸爸講佢都ok,我囡囡明天先開始坐校車,我都係擔心緊佢肯唔肯自己上車....我地今日同佢講話聽日自己坐車車返學,佢又無咩,係咁應好呀,好呀.... ...

醒目開學勳章

LibraMum ,

haha~~我對你有印象呀, 我囝囝都係做咗樹熊呀,
老師講故事時都唔坐低, 要痴住我, 果個就係我喇!!
嘩~~你地咁開心去咗玩, 唔怪之得第二日唔見你喇.

chungphoebe,

恭喜你呀, 幾時生呀??
你囡囡係咩班呀??今日佢自己搭校車OK嗎??

醒目開學勳章

係呀, 尋日放學個ee話佢一上校車就喊, 今日上車都有喊呀
心痛c我喇~~
你囡囡係搭幾跪校車呀??可能有個同班同學同你囡囡一齊喎.
返學唔洗自己帶杯喇, 食茶點時佢每個小朋友一隻, 係普通水杯.
細毛巾係用黎俾佢地去完洗手間抹手,
大果條係濕, 放o係個盒到俾佢地食完野抹手同抹咀.
字卡我都唔知幾時先有呀

原文章由 poohbb_hk 於 08-8-11 23:17 發表
aiya..個個都搭校車喊呀?本身車上面有無小朋友喊緊? 我都有d 擔心添!
昨天拎校服時..我同我個女話第二時搭校車會經呢d 路ar...佢都係答我..哦..知道...不過我都要9月2號先知佢得唔得?!
我想問到時返學我要唔要預備杯 ...

[ 本文章最後由 leejoannelee 於 08-8-12 10:14 編輯 ]

尋日終於算係第一次返學而冇我係度陪佢, 一心諗住佢實喊到c, 點知反而佢冇喊, 到放學後, 我打番學校問老師佢嘅情況, 老師都話佢冇喊, 只係開頭知道唔見左我, 不時問老師"媽媽呢"? 但到正式開始時, 佢就ok 晒, 冇問題, 老師仲話佢算係幾專心. 聽完老師o甘講, 我都放心晒.  
到今日我又帶佢番學, 佢一去到學校門口已同我講bye bye, 我就知佢已經知道我一定會走, 佢仲好乖乖o甘同老師講午安同跟老師入課室tim

poohbb_hk

字卡我都唔記幾月份開始派, 只係記得老師一開始教書, 就會派o架啦.  一派就會派幾張tim o架.

原文章由 poohbb_hk 於 08-8-11 23:17 發表
我想問到時返學我要唔要預備杯 ...

醒目開學勳章

你囡囡好叻女呀!!已經開始適應喇, 我諗佢會好
快就愛上返學添, 我個囝今日等校車時已經眼濕濕喇,
一上車就大喊, 都唔知要喊到幾時??

原文章由 midcochow 於 08-8-12 15:57 發表
尋日終於算係第一次返學而冇我係度陪佢, 一心諗住佢實喊到c, 點知反而佢冇喊, 到放學後, 我打番學校問老師佢嘅情況, 老師都話佢冇喊, 只係開頭知道唔見左我, 不時問老師"媽媽呢"? 但到正式開始時, 佢就ok 晒, 冇問題 ...

‹ 上一主題|下一主題