用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家收到荃灣浸信會幼稚園取錄信未呀! 收到請入黎分享吓 ...
樓主: DonaldDuck
go

大家收到荃灣浸信會幼稚園取錄信未呀! 收到請入黎分享吓! [複製鏈接]

Hi stliu :

妳真係聰明 ! 全中 ! 咁妳諗住讀邊間呢 ?

原文章由 stliu 於 07-11-16 09:48 硐表
我仔都係下午班候備生呀. 我諗佢係唔會有上午班候備生呢個名堂,所以收後備的就順理成章編入下午班. 如果上午班有人唔讀,就下午班補上, 下午班有位淨就下午班後備補上咁囉, 會唔會係咁呢?
不過,我唔會排候備了, 雖然 ...

DonaldDuck,
多謝讚賞,
我地仲有幾間見呀. 宣道同禮賢. 我自己都幾鍾意禮賢. 不過如果根德園收,我地都應該會讀. 未定呀,

自從睇左你果個表(上下午班分佈圖)之後呢, 搞到我有D唔好的諗法呀. 就係關於填表時究竟應唔應該選埋如果上午班滿左會考慮讀下午班呢? 當然, 佢表格上係咁寫, 但係到底會唔會係既然你係下午班都肯讀, 咪直接俾你入下午班囉, 上午班就留返俾醒D, 同埋只選上午班的人讀呢? 咁咪無形中penalize左果D對間學校好鍾情, 唔想放棄任何入讀學校機會的人囉? 真係好矛盾呀? 當然, 我hope for the best, 希望學校真係按收生情況來編班, 係真係上午班滿晒先將學生安排下午班, 但係you never know! 哈, 只係幼稚園咋, 長路漫漫呀!

原文章由 DonaldDuck 於 07-11-16 09:54 硐表
Hi stliu :

妳真係聰明 ! 全中 ! 咁妳諗住讀邊間呢 ?

原文章由 serser 於 07-11-15 17:31 硐表
大家好 ... 我是新成員,請多多指教! 真的恭喜所有成功的媽媽  我個女今朝都收倒信 ... 只安排下午班後備生 ... 有點失落

大家認為再收的機會有多大呢? ...

我尋日都收到信, 係下午校後備生

佢地係唔係收哂大仔/女先架? 我個仔係細仔, 我朋友個仔係四月, 另一個朋友個女係二月, 佢地都係星期二收到取錄信嘞!

原文章由 子俊寶寶 於 07-11-16 09:05 硐表
hi IRIS91,

咁你收到取錄信未呀?? 如果唔得你可以試下報全完幼稚園吖, 係葵涌村(唔係沙咀道個間), 佢環境幾靚幾大架. 你可以上佢個網 http://cyk.hkcccc.org 睇睇. 其實我都覺得呢間講環境一定好過荃浸, 士德, 聖母 ...

其實我對荃浸認識都唔太深, 之前簡介會我無時間去, 可唔可以介紹下, 我囡囡會讀上午班.

(1) 面積, 其實係咪得兩層 ?? 我報名時淨係去過地下
(2) 相比聖母, 地方邊個大D, 邊間好D ??
(3) 有無外籍老師 & 電腦室 ??
(4) 課程深唔深
(5) 口碑好好, 其實有咩優勝之處 ??

唔該晒, 子俊寶寶

me too.....囡囡都係下午校後備生

原文章由 食神 於 07-11-16 11:53 硐表
佢地係唔係收哂大仔/女先架? 我個仔係細仔, 我朋友個仔係四月, 另一個朋友個女係二月, 佢地都係星期二收到取錄信嘞! ...

綽琳 BeBe 係瑪嘉烈醫院出世喇,出生時體重3.75kg

stliu,
唔好唔開心啦! 我想講番我有剔到接受下午班架, 其實好多學校都係以抽籤嚟決定上午班, 我都係聽我一個教幼稚園嘅朋友比我嘅意見, 先剔如無上午接受下午班, 因為我朋友教嘅幼稚園都係以抽籤決定架!
原文章由 stliu 於 07-11-16 10:06 硐表
DonaldDuck,
多謝讚賞,
我地仲有幾間見呀. 宣道同禮賢. 我自己都幾鍾意禮賢. 不過如果根德園收,我地都應該會讀. 未定呀,

自從睇左你果個表(上下午班分佈圖)之後呢, 搞到我有D唔好的諗法呀. 就係關於填表時究竟 ...

原文章由 bebobo 於 07-11-16 13:44 硐表
stliu,
唔好唔開心啦! 我想講番我有剔到接受下午班架, 其實好多學校都係以抽籤嚟決定上午班, 我都係聽我一個教幼稚園嘅朋友比我嘅意見, 先剔如無上午接受下午班, 因為我朋友教嘅幼稚園都係以抽籤決定架!
...

delete

[ 本文章最後由 disappear 於 07-11-16 14:12 編輯 ]

bebobo & disapper,
嘻嘻,多謝你地安慰, 其實我都冇乜唔開心, 因為荃浸真係唔係我地首選, 唔係佢唔好, 只係我地心目中有另外D學校者. 或者佢收我地候備仲好, 咪叠埋心水考其他囉.
我只係對於點樣分上下午班有疑惑囉. 不過, 我都一樣會照揀如上午班滿額會讀下午班. 下午班都有佢的好處既.
希望大家都入倒心儀的學校!

原文章由 bebobo 於 07-11-16 13:44 硐表
stliu,
...

Hi stliu :

禮賢係咪又一村個間呢 ? 唔緊要啦 ! 見埋其他學校先再諗啦 !

我當初都相信係抽籤決定架 ! 不過當我做完這個統計之後已經唔再相信啦 !

因為如果真係抽籤的話無理由只選上午班的全部都編了上午班,而冇一個編了下
午班
!

有剔上午班無位會考慮讀下午班大部份都編了下午班,雖然都有編了上午班但只有兩三個而其中一個更是新加入國民添 !

所以我非常同意妳既諗法 !而且我已經對這間學校失了信心 !

係呀 ! 我地重有好長既路要行架 ! 不過唔緊要啦 ! 我地做咁多野都係想自己子女好啫 !

原文章由 stliu 於 07-11-16 10:06 硐表
DonaldDuck,
多謝讚賞,

自從睇左你果個表(上下午班分佈圖)之後呢, 搞到我有D唔好的諗法呀. 就係關於填表時究竟 ...

[ 本文章最後由 DonaldDuck 於 07-11-16 16:42 編輯 ]

原文章由 stliu 於 07-11-16 14:16 硐表
bebobo & disapper,
嘻嘻,多謝你地安慰, 其實我都冇乜唔開心, 因為荃浸真係唔係我地首選, 唔係佢唔好, 只係我地心目中有另外D學校者. 或者佢收我地候備仲好, 咪叠埋心水考其他囉.
我只係對於點樣分上下午班有疑惑囉 ...

其實荃浸只收阿仔作下午後備生我都有唔開心㗎! 雖然間學校好,但係外面仲有好多好學校,只要夾到小朋友既,就係好學校啦。好似我咁,依家叠埋心水留返原校升,由於一路都諗住入荃浸讀,所以都無諗過依家讀緊既有乜好處,剩話打咗去學校問,原來k1開始1星期5日都有外藉老師教英文,另外下午亦有多項興趣班參加,只是普通話好像少點,到k3才一星期一班。

不過我聽到都滿意,因為(k1開始1星期5日都有外藉老師教英文)

希望大家既小朋友都入到啱既學校啦

Hi disappear :

咁妳囝囝宜家讀緊邊間呀 ! Thanks !

原文章由 disappear 於 07-11-16 16:46 硐表

其實荃浸只收阿仔作下午後備生我都有唔開心㗎! 雖然間學校好,但係外面仲有好多好學校,只要夾到小朋友既,就係好學校啦。好似我咁,依家叠埋心水留返原校升,由於一路都諗住入荃浸讀,所以都無諗過依家讀緊既有乜好處,剩話打咗 ...

請大家看看調查結果 ! 點解有剔如上午班無位會考慮下午班的,全部都是編下午班呢 ? 不是抽簽決定的嗎 ?

上午班 ("有剔"如無位都會考慮下午班)

PEGGYP

yyaa (新加入國民)
bebobo

上午班 ("冇剔"如無位都會考慮下午班)

kat923   

yucnine   
jk923   
ev928   
kpbb   
sukiwk
Mrswong1998
JoJoleung911

HelloKitty*
calvin123

appleng
kitty媽咪

下午班 ("有剔"如無位都會考慮下午班)

DonaldDuck
kaihon1102
Heileycheung
tulip36605
chaubb
dorischung
子俊寶寶

TszHin_Jim

Sai_Lo

下午班 (只填了下午班)
Jasonmami

下午班 (後備生) (冇剔"如無位都會考慮下午班)
tracyto14
serser
Siu-dor
celialing
POOH_MOTHER
stliu
食神
cool_BB
disappear

[ 本文章最後由 DonaldDuck 於 07-11-16 17:11 編輯 ]

原文章由 IRIS91 於 07-11-16 00:07 硐表
我想請問現在還有什麼比較好的學校可以報讀??
因為我只報了荃浸和荊冕堂士得咋!

我今日去了全完問啦!佢地話已in咗一次,我話想要上午,佢都叫我報咗先,佢話如果上午有啲人無來登記,就會留給第二次來in的小朋友,如果你有興趣都快啲去報啦!如你下午都唔介意應該都有位,這間學校同全完第一小學和全完中學都有聯繫,你考慮下報唔報
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

醒目開學勳章

先申報利益:
我仔仔係岩岩畢業的荃浸舊生.
我唔係新加入國民.
我無小朋友讀幼稚園或再要報幼稚園.
所以我同荃浸都算無咩利益關係.

只係路過又想表達一下感受,

我仔仔當年係連續兩年考荃浸,
因為佢細仔個年考唔到(我剔上下都接受都唔收喎),
經過深思熟慮,我決定比佢做大仔,
係次年再考一次(但呢次我唔記得我點剔).
結果感謝神,祂給仔仔安排了荃浸!
給我們一家都有一個好珍貴的三年幼稚園時光.

中肯地,仔仔兩年面試都有答到問題,
都有適當反應.但做大仔個年,
表現的確比細仔個年好好多,,
行為表現上淡定同成熟好多.
所以我都無後悔比佢等多年做大仔考入荃浸.

以我自己係學校三年和對校長的認識,
我唔認為校方會為左要人報佢而呃大家.
(即係氹家長填會選下午校,
跟住就選晒佢地入下午校)
大家都知佢係出名多人想讀的學校嫁啦!

其實每年考荃浸,都會有人唔開心,
因為荃浸位好少,好多家長(屯門深井...)
都慕名而來,競爭相對都好大,
好明白每位家長都好希望小朋友入到自己報的學校.
(收左唔讀係另一件事)
但係始終學位有限-特別大部份家長都喜歡上午位.

成日講,其實只要家長係付出時間與努力,
讀每間學校,小朋友都可以成材,
當然能入讀心儀的學校係更加好,
但入唔到,都唔需要唔太唔開心.
因為幼稚園只係小朋友人生的一個小小部份.

見有家長話,作左統計,
見好多剔下午的就被安排都下午.
我有d意外,點解位家長會咁諗?

有無試下由另一角度看:
其實可能係只剔上午的,
根本無機會入抽籤,咁又點會中呢.

我在校時,
一樣見過有兄姐在校讀考但都考唔到,
一樣有只抽到下午班,就算要求校方轉上午班,
校方都答覆只能係有人放棄學位情況下先可以.

如果校方真係唔公平唔公正,
根本所以有兄姐在校的小朋友,
都唔使煩-入晒上午班啦.

好明白考唔到的家長心裡好唔開心,
會有好多唔正面的想法,
但請放開一點,荃浸不是唯一間好學校!

試下諗,可能神正為你的孩子,
預備了另一間更適合的學校呢.
如果係咁,何須花咁多時間精神,
去為左一間自己都諗住唔讀的學校,
做咁多不全面的統計呢?
(注意:該統計表是不全面的,
面試小朋友有六百幾人,呢到統計只得20-30個咋,)

有時會諗:實在有點懷疑該家長的用心,
會唔會想專登嚇走晒d後備生,
等自己的小朋友可以有多一點機會呢?

不過我應該係過慮啫,
因為好似該家長小朋友都被收左做下午生啦.
係咪?!

無論點都好,希望該位家長都能放開懷抱
去接受神為小朋友所做的決定
願神都給你家好好保守.

都係個句,
祝每位小朋友都在神的安排下,
入到一間合適的好學校啦!

[ 本文章最後由 010 於 07-11-17 01:55 編輯 ]

醒目開學勳章

食神
以我仔仔當年來看,收生每一個月份都有
而大仔又唔算好多喎,都係幾個咋.
即係大仔細仔都有,所以我相信係會看表現囉.

原文章由 食神 於 07-11-16 11:53 硐表

佢地係唔係收哂大仔/女先架? 我個仔係細仔, 我朋友個仔係四月, 另一個朋友個女係二月, 佢地都係星期二收到取錄信嘞! ...

醒目開學勳章

disappear
係,唔使唔開心.好多學校都好好.
只要家長肯花心機時間,小朋友係那間學校讀一樣會成才.
祝你小朋友有個開心的幼稚園生活
原文章由 disappear 於 07-11-16 16:46 硐表

其實荃浸只收阿仔作下午後備生我都有唔開心㗎! 雖然間學校好,但係外面仲有好多好學校,只要夾到小朋友既,就係好學校啦。好似我咁,依家叠埋心水留返原校升,由於一路都諗住入荃浸讀,所以都無諗過依家讀緊既有乜好處,剩話打咗 ...

Hi 010,

我諗妳話緊個家長係我囉 ! 請妳不要誤會,我是沒有任何用心想有什麼好處 ! 我當初做這個統計表係想知道有邊幾位媽咪的小朋友收了下午班,睇下將來會唔會有機會做同學仔 ! 但係問問吓就對分上下午班有疑惑 ! 我知道這個統計表唔可以代表所有人,我只係想將我知既結果話大家知啫 ! 可能我同妳既睇法唔同啦 ! Thanks !

原文章由 010 於 07-11-17 00:29 硐表
先申報利益:
我仔仔係岩岩畢業的荃浸舊生.
我唔係新加入國民.
我無小朋友讀幼稚園或再要報幼稚園.
所以我同荃浸都算無咩利益關係.

只係路過又想表達一下感受,

我仔仔當年係連續兩年考荃浸,
因為佢細仔個年考唔到(我剔上下 ...

DonaldDuck  & 010:

其實,你倆位都係很好的家長,都會關心別人及自己的子女,值得欣賞。無論如何,希望大家(包括其他家長)都能協助自己的小朋友找到最適合的幼稚園啦!

010:

HI, 我地又見面了!

原文章由 DonaldDuck 於 07-11-17 02:54 硐表
Hi 010,

我諗妳話緊個家長係我囉 ! 請妳不要誤會,我是沒有任何用心想有什麼好處 ! 我當初做這個統計表係想知道有邊幾位媽咪的小朋友收了下午班,睇下將來會唔會有機會做同學仔 ! 但係問問吓就對分上下午班有疑惑 ! 我 ...
"我們愛,因為神先愛我們。"

Mrswong1998 :

唔知我囡囡會唔會同你對孖B同一班呢? 哈哈! 我諗到時好易認到您! NICE TO MEET YOU!

原文章由 Mrswong1998 於 07-11-14 14:20 硐表
我孖B都收左讀上午班. 我都沒有選擇下午班.

HI ALL,

雖然差不多仲有成年囡囡先至入讀呢間學校,不過,我諗我地都可以分享下仔仔囡囡的趣事,或這年預備入學的事,RIGHT?

大家有空請到我地O既小天地分享交流吧! 我地開始都做朋友仔,好嗎? 我很高興在此認識大家! 請多多指教!ops:" />

親子王國 » 荃灣浸信會幼稚園 » 荃灣浸信會幼稚園2008-2009年度家長小天地
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1201094
‹ 上一主題|下一主題