用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章四 (07年9月-10月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章四 (07年9月-10月) [複製鏈接]

我想請問幾時轉冬季校服同埋測驗成績會唔會寫入成績表,唔該。

如冇記錯轉冬季校服應該是十一月中,(會視乎天氣轉變而作出更改).
十月份測驗(test)會派成績表,quiz不計入成績.換言之比晒考試時間表果d就會有成績表及排名次(p5 + 6 除外)

原文章由 Odin 於 07-10-1 17:57 硐表
我想請問幾時轉冬季校服同埋測驗成績會唔會寫入成績表,唔該。

唔該晒兩位,套冬季校服我唔係學校做,自己去金綸買得唔得架?

原文章由 zitalin 於 2007/10/1 19:14 發表
冬季校服會出通告, 會度身做校服, 收到校服後仲有排.
測驗成績會寫入成績表, 每次一張, 最後那張有全年成績.

原文章由 zz 於 2007/10/1 19:18 發表
如冇記錯轉冬季校服應該是十一月中,(會視乎天氣轉變而作出更改).
十月份測驗(test)會派成績表,quiz不計入成績.換言之比晒考試時間表果d就會有成績表及排名次(p5 + 6 除外)

當然得la.冬季校服冇校徽,tie就要係文具部買

原文章由 Odin 於 07-10-1 21:57 硐表

請問各位,新運動套裝係唔係買一套就夠?

"羅"亞仔果套做辦,去鴨記/褔華街/女人街果D老翻波衫檔叫人照做

原文章由 zitalin 於 07-10-2 00:12 硐表
你地低年級有得買, 我地好似冇, 我都想買套比自己!

原文章由 Odin 於 07-10-1 21:57 硐表

去年我去金綸買冬季短褲,不過條短褲一定連緾(好熱),最後都是去番獅子石道買。

Odin,

又有幾耐人尋味呀?

ha 兄住港島區,st.stephen, st.paul, 軒小,華仁...通通唔諗,走來過海諗 ls???

呢頭話派表,果頭已經問返學交通點安排,年年打崩頭咁多人爭,難道ha兄自忖有必勝把握,可以殺出重圍???睇番D問題,Ha兄根本就熟悉附近地形。

同一條街其他中小學(唔計女校),我會諗起香港華仁,英華,聖士提反但又唔多覺ha兄問過呢幾間(同埋其他學校)野喎....

如果係在任教職員 (坐定粒六有廿分加)/教育工作者,使呢度問仲係咪葉Sir教法文???

我說哪,ha兄,呢度mammy多daddy少,不如我地燒返張老黃唎???

原文章由 Odin 於 07-9-29 01:10 硐表
有人話佢係LS old boy,佢冇否認,但係亦冇承認,真係耐人尋味。

[ 本文章最後由 亞水 於 07-10-2 09:56 編輯 ]

原文章由 zitalin 於 07-10-2 00:12 硐表

如果你兒子想買,高年班可同文具部叔叔講,都有得買要訂做,價錢無聽錯就是一百九十幾,質地幾好。但如果是運動方面的校隊,就不用買,另外學校會出信給你買校隊套紅白運動服。

乜有套新運動套裝咩? 點樣架?

我由小一開始就響旺角大快活側樓上有間叫金唐買校服, 係d媽咪介紹既, 質地& cutting都好, 又無金綸貢貴.

各位開始溫習未?

原文章由 Bambi 於 07-10-2 09:51 硐表
乜有套新運動套裝咩? 點樣架?

我由小一開始就響旺角大快活側樓上有間叫金唐買校服, 係d媽咪介紹既, 質地& cutting都好, 又無金綸貢貴.

各位開始溫習未? ...

你番學校文具部看,都O.K.  細Size就即刻有得買。

唔知zitalin意思係咪想買套大人size畀佢自己著,我都想喎。

原文章由 zitalin 於 2007/10/2 00:12 硐表

Good afternoon, 各位,

係小一家長會,校長話大部份人都有七十幾分(各科),係咪即係七十幾分就叫跟到大隊?好似唔夠高分喎。

係唔係要九十幾分先叫合標準呢?

亞水,

係呀,第篇文章見佢應該有20分,你話呢20分點黎?會唔會係第四項加第八項呢?唔會係五+六+八卦?

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 *

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

(10分)

原文章由 亞水 於 2007/10/2 09:47 硐表
Odin,

又有幾耐人尋味呀?

ha 兄住港島區,st.stephen, st.paul, 軒小,華仁...通通唔諗,走來過海諗 ls???

呢頭話派表,果頭已經問返學交通點安排,年年打崩頭咁多人爭,難道ha兄自忖有必勝把握,可以殺出重圍???睇番D問題,Ha兄根 ...

我仔讀小一時, 個班主任話, 校長對學生好好, 係一位好慈祥既長者, 所以, 佢覺得有7x分都叫跟到大隊, 但佢話, 其實響呢間學校讀小一應該每科都有90分以上才叫滿意, 80分以上要努力, 因小一既野唔算深, 如果小一不能keep住90分以上, 再上去會愈來愈難keep住中上既成績.
我仔當年班小一成績好好, 頭18名都係總平均分90以上.
我唔知其他年級既家長會校長點講, 但我果晚就覺得校長緊張左成績, 唔多講課外活動既野. 而且今年d課程好似快左及要求多左.
眼看呀仔好似重未回魂, 個心有d擔心....
原文章由 Planet 於 07-10-2 15:21 硐表
如果平均分只得70幾, 應該名次會係30名外.....咁點算跟到大隊呢?  小一平均分起碼有90or以上, 才有機10名內.

‹ 上一主題|下一主題