用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有關根德園幼稚園
樓主: graceshumwy
go

有關根德園幼稚園 [複製鏈接]

功課可能唔多, 但教既野幾多&幾深.  我個囡k1學緊用手指寫 "貓狗", 筆劃次序已教, 佢一路寫/一路講: 一點, 一tick........

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-6 11:27 硐表
我都有一樣的憂慮, 我亞囝好active, 坐唔定. 我想佢讀kv就係想train佢discipline. 但又怕老師嫌棄, 話佢唔適合佢地教學模式.:cry:

其實我都聽有d朋友講k2由kv插班st. cat. 但又有人話kv並唔係傳聞講咁harsh, 功課 ...

[ 本文章最後由 easybring 於 07-11-6 12:45 編輯 ]
~easybring~

原文章由 easybring 於 07-11-6 12:38 硐表
功課可能唔多, 但教既野幾多&幾深.  我個囡k1學緊用手指寫 "貓狗", 筆劃次序已教, 佢一路寫/一路講: 一點, 一tick........

easybring,
你講真架! 教緊用手指寫 "貓狗"???? 上次見家長Miss Chan話冇咁快寫字, 遲o的會有連線嘅功課!

係呀,我亞囡最近都成日用手指或者筆o係d中文字上面跟住寫,一路寫就一路講"一劃、一撇、一......"。

原文章由 candyPo 於 07-11-6 13:12 硐表

easybring,
你講真架! 教緊用手指寫 "貓狗"???? 上次見家長Miss Chan話冇咁快寫字, 遲o的會有連線嘅功課!

嘩, 有d得人驚.  想問係妳已有小朋友讀緊, 妳點睇呢間學校.
原文章由 easybring 於 07-11-6 12:38 硐表

回覆 #64 雙子媽媽 的文章

好得人驚咩?學校有辦法使小朋友在愉快的氣氛下學到野有乜唔好?我囝囝不知幾鍾意返學,星期六、日重話冇學返唔開心添

我又好ok, 亞囡仲教我寫.  不過, 有d突然.  佢跟到就ok啦.  佢病左都話要返學, 拉拉聲食藥(平時要迫架), 快d好番, 快d返學.

原文章由 Ipapa 於 07-11-6 17:23 硐表
好得人驚咩?學校有辦法使小朋友在愉快的氣氛下學到野有乜唔好?我囝囝不知幾鍾意返學,星期六、日重話冇學返唔開心添
~easybring~

唔洗咁緊張, 我估都係教下concept, 未正式用筆寫字.

原文章由 candyPo 於 07-11-6 13:12 硐表

easybring,
~easybring~

咁請問各位對老師的評價如何. 有朋友講d老師無咩愛心, 又鍾意鬧小朋友 . 我繼培正後, 首選係kv. 聽到佢咁講, 有d shock.
原文章由 easybring 於 07-11-6 17:51 硐表
我又好ok, 亞囡仲教我寫.  不過, 有d突然.  佢跟到就ok啦.  佢病左都話要返學, 拉拉聲食藥(平時要迫架), 快d好番, 快d返學.

老師每一樣野都好嚴謹, 十分有禮貌, 對小朋友/家長都要求嚴謹.  小朋友喜歡老師, 我覺得佢地係有愛心, 但唔會"種"小朋友.

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-6 18:01 硐表
咁請問各位對老師的評價如何. 有朋友講d老師無咩愛心, 又鍾意鬧小朋友 . 我繼培正後, 首選係kv. 聽到佢咁講, 有d shock.

[ 本文章最後由 easybring 於 07-11-6 18:23 編輯 ]
~easybring~

原文章由 easybring 於 07-11-6 18:20 硐表
老師每一樣野都好嚴謹, 十分有禮貌, 對小朋友/家長都要求嚴謹.  小朋友喜歡老師, 我覺得佢地係有愛心, 但唔會"種"小朋友.

agree,最難得係小朋友真係好鍾意老師,成日話I like Miss Sum, I like Miss Lau.......重多過話鍾意daddy, mama:

我個仔尋日放學返黎,攞住塊魔術畫板,畫左朵花,初頭以為佢亂畫,見似花就話係花,跟住我叫佢再畫,佢真係可以畫多2朵一模一樣既花,KV真係有佢地既辦法架

原文章由 chingchingb.ma 於 07-11-6 14:57 硐表
係呀,我亞囡最近都成日用手指或者筆o係d中文字上面跟住寫,一路寫就一路講"一劃、一撇、一......"。

亞囡都有劃花(but唔靚), 不過要劃到一模一樣, 我唔係幾buy, 或者唔係好明點解要教到咁樣?  有冇人知點解?

原文章由 waiwing 於 07-11-7 09:37 硐表
我個仔尋日放學返黎,攞住塊魔術畫板,畫左朵花,初頭以為佢亂畫,見似花就話係花,跟住我叫佢再畫,佢真係可以畫多2朵一模一樣既花,KV真係有佢地既辦法架

...
~easybring~

我個仔畫得都唔係好靚架咋,可能老師暫時只係教左畫一款花,所以阿仔concept之中只有呢朵花,遲d應該會教畫其他野,我覺得問題不大...

原文章由 easybring 於 07-11-7 10:27 硐表
亞囡都有劃花(but唔靚), 不過要劃到一模一樣, 我唔係幾buy, 或者唔係好明點解要教到咁樣?  有冇人知點解?

原文章由 Ipapa 於 07-11-6 17:23 硐表

Totally agree. My daughter also liked writing and drawing very much. She could sit for more than half an hour for writing 'A' 'B' 'C' ...... herself. She said that she just followed the writing of Miss SUM during lesson. She often requested for a piece of paper and pen when she sat down in a restaurant so that she could have something interesting to do. I think it's very good for my girl to have this habit.

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-6 18:01 硐表

請問妳的朋友是讀KV嗎? 如果是,我諗她應替孩子另找一間好的學校....

如果不是,請問妳朋友為何講老師無咩愛心, 又鍾意鬧小朋友???

每年都有成三千人考KV,如果不是一間德高望重的好學校,那麼為何有咁多家長替小朋友選呢?

In this forum, many of them are KV parents, they have true experience about this school........

如果妳因為誤信謠傳而錯失機會,我們真替妳可惜

就係讀過我先信羅. 讀左2年最後都頂唔順同亞囝轉左學校.
原文章由 annienorman 於 07-11-7 17:46 硐表

請問妳的朋友是讀KV嗎? 如果是,我諗她應替孩子另找一間好的學校....

如果不是,請問妳朋友為何講老師無咩愛心, 又鍾意鬧小朋友???

每年都有成三千人考KV,如果不是一間德高望重的好學校,那麼為何有咁多家長替 ...

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 07-11-8 11:33 編輯 ]

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-7 17:53 硐表
就係讀過我先信羅. 讀左2年最後都頂唔順同亞囝轉左學校.  

既然你信, 那麼就不要考了.............:cry: :cry: :cry:

希望你能找到合適的學校.......

唔使咁呀:tongue: , 大家都係為人父母, 梗係想搵最好的比小朋友. 況且根德都幾鐘意, 唔想輕易放棄, 見妳地有小朋友係度讀緊先想vertify係唔係事實jar.
原文章由 annienorman 於 07-11-7 20:47 硐表

既然你信, 那麼就不要考了.............:cry: :cry: :cry:

希望你能找到合適的學校.......

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 07-11-8 11:34 編輯 ]

我會想有時候D野未必關間學校事,如果間學校真係咁差,它可以辦學四十年到現在還那麼受歡迎嗎?如果間學校真係咁差,我地咁多位家長都是盲目地贊好嗎?我們的小朋友那麼喜歡他們的老師也是做假的嗎?我囝囝每一晚都歡天喜地告訴我在學校學到甚麼也是裝出來的?

有一點我贊同的是KV的起步點較高,要求亦比起其他教署認為"好"的幼稚園也較嚴僅。恕我白一點講,如果小朋友在入學年齡時的發展比較遲(唔係話個小朋友唔得,只不過可能遲一點先追返上來,有唔少呢D例子),KV未必適合他,勉強無幸福。

還有的是,如果小朋友跟唔上要轉校。我諗好多父母都唔會周圍同人講自己個小朋友唔得,反而會話間學校甚麼甚麼唔好.....

以上只是個人意見,有甚麼得罪請諒!

我都明白, 其實就正正因為咁. 我聽都d咁的comments on KV, 真係有d shock. 我尋晚都同另一個朋友講過呢件事, 佢個囝啱啱係kv畢業, 今年升小一. 佢家住荃灣, 但都比佢派到九龍塘官小. 其間佢考左幾間小學, 全部都收佢個囝(除左培正). 個人覺得都已經唔差, 我唔係想push到小朋友讀DBS o個個band 的媽咪. 佢話佢個小朋友都好鐘意返學. 我之前所講的可能真係個別事件啦. 其實程度深我可以接受, 如果考到咪比小朋友試吓羅, 但最後如果係追唔上, 我都會算, 唔會迫佢. 但如果老師無愛心, 又另一回事嘞.:cry:
原文章由 Ipapa 於 07-11-8 11:44 硐表
我會想有時候D野未必關間學校事,如果間學校真係咁差,它可以辦學四十年到現在還那麼受歡迎嗎?如果間學校真係咁差,我地咁多位家長都是盲目地贊好嗎?我們的小朋友那麼喜歡他們的老師也是做假的嗎?我囝囝每一晚都歡天喜地告訴我 ...
‹ 上一主題|下一主題