用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全港最難入幼稚園排名
樓主: QQ_Monster
go

全港最難入幼稚園排名 [複製鏈接]

Re: 全港最難入幼稚園排名

邊間幼稚園收唔收都係講緣份, 面試見得好又唔一定收, 見得唔好又唔一定唔收, 入唔到的原因你唔知我唔知, 只有學校自己知, 所以盡了力就算啦.

醒目開學勳章

同意呀 !  所以見到自己朋友當某學校唔收佢個小朋友, 佢就憤憤不平, 係咁問點解   , 甚至喊咗幾次.  我曾安慰她: "都有學校唔收我個女啦, 但我唔認為係阿女或者係學校嘅問題, 只不過阿女唔係佢哋嘅目標學生".  但佢答我: "你好阿Q呀 ! 不過你咁樣諗, 個心會好過D囉".   , 比佢激死呀!

Siuding 寫道:
邊間幼稚園收唔收都係講緣份, 面試見得好又唔一定收, 見得唔好又唔一定唔收, 入唔到的原因你唔知我唔知, 只有學校自己知, 所以盡了力就算啦.

Charlotte_mom 寫道:
我睇住我老闆俾寶山校長reject, in都唔駛in!
(無返咁上下"升值能力", 寶山都費鬼事收, 費事影響"校譽"啦)

你好似有D憎人富貴...........
人地出名專收富貴人家,又冇問政府

我今年所有報SC的朋友(除了一個超級細仔外),全部收哂

jeremyphlam 寫道:
我今年所有報SC的朋友(除了一個超級細仔外),全部收哂

超級細仔=12月出世??
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

RAA / Siuding
好同意呀! 咁樣無形中會增加小朋友的壓力.  如果我地為人父母的都不能樂觀地面對逆境, 又怎能教育我們的小朋友?  

[quote]
RAA 寫道:
同意呀 !  所以見到自己朋友當某學校唔收佢個小朋友, 佢就憤憤不平, 係咁問點解   , 甚至喊

我又睇唔到佢點憎人富貴喎

Charlotte mom的意思話有錢都未必入到o者

醒目開學勳章 王國長老

下, 我幾時有話我睇唔開呀
我話我一D老闆收, 因為名校出生, 另一個老闆唔收, 因為唔係名校出生, 佢地都係同一家人, 又何來憎人富貴呀...
[quote]
Charlotte_mom 寫道:
我睇住我老闆俾寶山校長reject, in都唔駛in!
(無返咁上下"升值能力", 寶山都費鬼事收, 費事影響"校譽"啦)

人地出名專收富貴人家,又冇問政府

我覺得St. Pauls (both SPN and SPK) 真係好難考﹐可能佢有一條龍名校既關係啦﹗ 個人就唔覺得SC特別難考﹗

我都覺得st.paul好難入~
雖然個日interview時我覺得囡囡&我的表現都ok,但我都冇乜信心,加上我囡囡仲要係細囡......

請問培正同宣道比較呢, 邊間難入d

我都認同香港區既St. Pauls Nursery and Kindergarten 同九龍既CCKG都勁難入. 無辦法,一間有名校直升(一條龍), 一間就差不多是DGS幼稚園.

至於SC, 我覺得佢係一些比較受歡迎既幼稚園,比較容易入名校.  但幼稚園本身不算大難入!

今年, 我覺得st. cat & kv 都易入左, 可能因為04出生率未至於太高啦..... 黎緊就可能越來越難入, 因為出生率直線上升, 人多左自然競爭都多左啦....

培正真係幾難入.
至於宣道...真係唔難..話就係好收小學生..但可能佢遲interview.好多人會放棄,我見上年去到5-6月仲收生.
Apple011 寫道:
請問培正同宣道比較呢, 邊間難入d

i don't think both school is difficult to apply as long as you have money. u can easily go in 100% at anytime

sorri, i mean both schools are  Kentville & St. Catherine

唔知就唔好亂講,你試下

其實未生小孩之前,我沒聯想到考幼稚園這麼困難。就算有些小朋友答對所有問題,都不被取錄,標準,因人而異。

直至今年,我帶小女考幼稚園先知道比我當年入大學更加複雜,起碼考大學都不用面試。
‹ 上一主題|下一主題