用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年幫囡囡報小一, 覺得制度好唔公平。 ...
樓主: 晴B媽
go

今年幫囡囡報小一, 覺得制度好唔公平。 [複製鏈接]

Re: 今年幫囡囡報小一, 覺得制度好唔公平。

那間學校就不方便講啦!總之真係識人最重要,什麼制度都係假!

我囡囡去年揀小學都一樣,雖然我哋一家已經受洗,但因為不同教會,所以一樣冇分,好彩已有私校收咗,噤如果大抽獎得咗,咪當bonus囉! 政府嘅制度係計分,但有好多學校會喺同分的情況下自己揀人而唔想抽籤,所以有d學校會收額外資料,當然有d學校講明唔收(同分的情況下會比教統局代抽以免麻煩),所以交表前一定要清楚學校要求,你問教統局,佢地梗係話學校唔會收profile同埋唔准interview ga!問佢地不如上BK收料好過喇!

我估關係真係有幫助,我老細有個醫生朋友(2父婆都在國內出生,到中學才來香港)佢個小朋友今年升小一,佢借左個地址(佢本身住窩打老道山)就要報中西區的般官,佢仲講比班friend知佢一定入到,所以完全無報其他直資及私小,咁老細就問佢點解(因為個個都知佢地無宗教分又沒有兄姊,而且父母又不是在hk讀小學)佢唔肯講總之話一定入到。咁我老細成班friend估應該係有關係,如果唔係點會咁有錢既人都唔報多幾間學校,咁老定?

醒目開學勳章 王國長老

哎, 都唔係第一次聽啦, 呢個世界邊有公平架!
所以我成日都話, 做父母既唔好好為自己子女爭取, 仲可以靠邊個呢?! 識唔識人就控制唔到姐, 不過一定要做主動, profile一定要交, 叩門一定要有毅力, 實行誠意搭夠! 就算最後唔得, 總算對得住自己!
rinapang 寫道:
朋友告訴我不是,是在入表時交了很多資料給學校,跟住就面試,入咗去讀啦! 下!咁都得?

Charlotte_mom ,

人事方面當然一定有幫助,以前我以為私校係咁,點知官津校在計分方面都係咁,我真係第一次知!
可能我唔識什麼權威人士,老公死都話唔去叩門!得自已一個心急!
真係好佩服好有毅力的家長,大家努力,過了這段日子會好些!

醒目開學勳章 王國長老

rinapang
傻啦, 你見每年名津校咁多人去叩門, 真係個個都機會均等? 大把人連in既機會都無呀! 要知道越老字號既學校, 群帶關係就越多.........
靠自己去主動出擊總好過等運到, 我地永遠唔知send左去既資料有無人睇, 不過唔send, 分數一定係零, 就係咁簡單, 機會係靠自己去爭取既! 努力啦
該用戶已被刪除

王國長老

我又想問吓,你地覺得而家呢個制度唔公平,
我又講吓5年前個舊制比大家對比一下。(2001取消了)

自行分配學位 (計分)
>> 舊制 – 65%
>> 新制 – 50%
>> 舊制 – 比現時多左校長酌情分,呢10分非常決定性
>> 新制 – 你地都好熟了,不用再解釋

統一派位 (分地區大攪珠)
>> 舊制 – 35%
>> 新制 – 50%

當年好多人話唔公平,因校長可比10分,
咁醒目出色及有人事關係的小朋友機會大了,
所以政府一刀切,津官校無得interview,
而且加大攪珠額,學校收生完全沒自主權,
叩門位都得幾個位,比學校有的咁多揀吓都得啩?
所以近年名校紛紛轉為直資,可以自己話事。
到而家又係好多人話唔公平,
有能力的覺得命運被操控,最好學直資咁樣有收生權。
咁以前津校有收生權又好多人話唔公平?!
可能好多人會話一律大攪珠最好!
但到時讀邊間仲有分別咩?
如果有呢一日,所有好學校轉晒直資囉!
到時想要優質教育?咁要比錢了,
仲可能比錢都未必有得比你讀?! :cry:

醒目開學勳章 王國長老

我都知好難有一個600萬人都話公平既方案, 不過, 有d學校黑箱作業, 難為d純真家長以為真係要跟足遊戲規則, 呆呆咁等.....
根本d唸政策既官, 計劃埋d野都唔得user-friendly, 又無咩途徑去反應(反正講完都唔見得會改), 例如宗教分啦, 例如直資可以hold幾間啦, 例如第2個小朋友因為性別問題無得跟哥哥/姐姐升小學啦(例如哥哥讀左男校, 妹妹就無得跟).......
哎, 借個位俾d家長發洩下啦.......   :cry:

王國長老

Charlotte_mom,

係架!真係好無奈的。
中產家庭有能力,
想小朋友接受好D 既教育,
當然唔想由攪珠控制命運,
但可恨比錢都未必入到心儀直資,
咁兩頭唔到岸,交稅多但最慘!

低下階層只想有免費教育,
大攪珠最好,有運便入到好學校,
佢地大多相信,讀得到便讀得到,
名唔名校都無所謂,所以認為攬珠最公平。

勁有錢,唔使講喇!黑箱作業?!
佢地咪佔係裡面囉!不過係minority,
係唔公平,我地普羅大眾唯有係BK 吐悶氣!:cry:

同意...
中產家庭真係最兩頭唔到岸....

唉...
麟媽媽 寫道:

係架!真係好無奈的。
中產家庭有能力,

Ian  媽媽

其實我覺得宗教分都有不公平之處, 每個校綱都已經有不少天主教/基督教的學校啦, 既然天主教/基督教徒同宗教有多5分可以有這麼多選擇, 點解無宗教的申請者選官校或無宗教的學校無得加5分? 這樣是公平嗎??

我個朋友就是無宗教不想選教會學校.

SYmum

There has never been equality in life!

So don't complain too much, and accept whatever is arranged for you by your God or your fate.  Your life will be much happier if you take it this way.

May be I'm too naive and simple

當然,任何一種制度都有不足之處,但現今制度缺點是最少的嗎?制定那班人有否想過?
我有朋友是教小學,照計子女可以一定"入硬"那間,但校長"暗示"員工最好不要安排子女入讀同一小學,免得引起日後太多不便,我朋友當然不敢逆校長意思,現在亦為自己子女升學問題而頭痛!
有兄姊在原校,弟妹"入硬",我建議如果兄姊沒有讀官津校,弟妹想讀可否加分?因為這家沒有享用多政府資源,抵加分!

王國長老

宗教分對無信仰既人不公平,舊生都不公平,
沒兄姐不公平,有兄姐性別不同亦不公平,
咁不如全部都唔好計分,
因為一定係受惠同唔受惠既人各有一D 既,
咁大家係咪覺得一律大攪珠最公平?
但分左地區都一樣唔公平啫... 咁係咪唔好分區呢?
到時住天水圍派去大圍,住柴灣派左去荃灣咁點算?
真係無咩好辦法架,好難攪得人人開心既。

麟媽媽 寫道:
但分左地區都一樣唔公平啫... 咁係咪唔好分區呢?
到時住天水圍派去大圍,住柴灣派左去荃灣咁點算?
真係無咩好辦法架,好難攪得人人開心既。

Yes, you are absolutely right.  So the same question follows that why only those people living in Kowloon Tong can go to La Salle and Maryknoll Covent but not those living in Tin Shui Wai....etc.

As I said above, there is never equality in life.  No one system in this world (not limited to HK) can satisfy all people affected thereunder.  That is simple but not naive

醒目開學勳章

hoyhconnie 寫道:
同意...
中產家庭真係最兩頭唔到岸....

唉...[quote]

麟媽媽 寫道:

係架!真係好無奈的。
中產家庭有能力,

[/quote]

有冇辦法聯名比份反對聲明教處呢? 有冇用呢? 一話有更好/有效既反對渠道?

gogoweb

聯名反對... 我怕教統局又唔知用什麼新的派位方法, 到時又係苦了我們的仔女. 只好認命啦, 睇佢好唔好彩派到心儀的小學. 我交表後都覺得對個女唔住咁.  依家只好等11月20日派彩囉.   

相信冇一個方案可以同時滿足所有人,香港嘅教育制度同派位制度係噤,家長可以做的就只有跟佢嘅rules去走,或者考多幾間私校,如果有私校收咗做backup,大抽獎嘅時候就冇噤傍惶囉!
‹ 上一主題|下一主題