用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青區的中中邊間好?
樓主: binbindog
go

葵青區的中中邊間好? [複製鏈接]

Re: 葵青區的中中邊間好?

rclamlam:

我今晚都有去寶安商會王少清中學既簡介會, 佢地對學生既真係要求好高啊 !!   

講真....如果我仔付合佢地所列出既要求, 我都考慮可風啦 !!

cj712644,

就係因為好多家長都會諗揀可風/何傳耀/荃官, 所以如果有咁既成績而第一志願揀王少清, 入到既機會比考可風等會高好多, 所以佢先標榜王少清有幾好咁.
你覺唔覺個校長好似賣緊廣告咁? 反而聽左好幾間中學既簡介會, 我覺得安柱中學既校長真係好好, 只不過阿女要入都好難. 今午拎成績表啦, 我好心急又好緊張, 唔知可唔可以考到前40名, 如果前35名仲可以有校長推薦信, 有消息話你知.

binbindog,

你想要晒全部荃灣/葵青區中學Banding資料呀, 我都有, 咁就講住荃灣區比你知先, 葵青區中學比較多, 我整理下再話你知.

荃灣區中學Banding.

Band 1 : 可風/何傳耀/荃官(英中), 王少清(中中)
Band 2 : 李城壁/梁省德/姚連生/廖寶珊/聖芳濟
Band 3 : 李炳/呂明才/胡漢輝/林百欣/

binbindog,

葵青區中學Banding.

Band 1 : 安柱/林護/蕭明/保祿六世/李兆基/善德(英中)
Band 1 : 八三總理/陳兆民/伍若瑜/全完(中中)
Band 2 : 林賢堯/顧超文/蘇浙/荔景/吳祥川/皇仁舊生會/迦密愛禮信/圓玄學院第一/循道/梁值偉
Band 3 : 葉紀南/聖若瑟/燕京/棉紡/下葵涌/上葵涌/陳南昌/裘錦秋/嶺南鍾榮光/獅子會/伍少梅/石籬/李惠利/

rclamlam,

仍然係幫朋友問,因為小朋友小學喺深水埗,而居住在荔景,想在葵青區簡學校,請問band3中那間校風比較好 ? thanks!

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

Hi, rclamlam,

請問你知道這幾間中學的 banding 嗎?因為我囡囡讀的小學在上年度有十幾個師兄/姐派到那裏,但佢哋好似唔係屬荃灣區的.   

(德貞,信義中學,基智,伊利沙伯舊生會,嗇色園可藝)

荃灣區中學Banding.

Band 1 : 可風/何傳耀/荃官(英中), 王少清(中中)
Band 2 : 李城壁/梁省德/姚連生/廖寶珊/聖芳濟
Band 3 : 李炳/呂明才/胡漢輝/林百欣/.

聖芳濟不是band 1嗎?
林百欣不是band 2嗎? :-|

yammyma,

點解要揀Band 3呀? 佢成績唔好呀? 如果係咪我諗陳南昌/葉紀南/裘錦秋啦, 不過真係揀唔落手.

goma,

聖芳濟可以確定唔係Band 1, 只係Band 2頭, 可能有部份學生會係Band 1.

rclamlam,

因為佢媽咪話band2尾尾地,咁band2校風嘅呢有無?麻煩晒!   

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

yammyma,

如果要係Band 2中學揀, 而你朋友既小朋友成績係Band 2尾, 應該揀番Band 2中以上既學校, 咁就有以下幾間.

Band 2中至尾 : 吳祥川/迦密愛禮信/梁值偉/蘇浙

rclamlam,

many thanks!!

yammyma

tkkmama,

Please check pm.

rclamlam:

你拎左成績表未呀? 希望你有好消息啦......你女學校全級有幾多人呀 ? 要考40名前才入 band 1 ?  校長幾好wor,  前35名就可以有校長推薦信.  我地校長只幫全級頭幾名果幾個寫推薦信咋    

我都覺得個王少清校長好似賣緊廣告咁...   成晚都 sell 自己學校, 聽完之後, 好多家長(包括我)都即時離場, 無 咩人留係度發問啦.

rclamlam 寫道:
cj712644,

就係因為好多家長都會諗揀可風/何傳耀/荃官, 所以如果有咁既成績而第一志願揀王少清, 入到既機會比考可風等會高好多, 所以佢先標榜王少清有幾好咁.
你覺唔覺個校長好似賣緊廣告咁? 反而聽左好幾間中學既簡介會, 我覺得安柱中學既校長真係好好, 只不過阿女要入都好難. 今午拎成績表啦, 我好心急又好緊張, 唔知可唔可以考到前40名, 如果前35名仲可以有校長推薦信, 有消息話你知.

cj712644,

係呀, 尋晚聽左王少清校長講既野之後, 我都係即時走人, 因為入到間學校既感覺我都唔覺得舒服, 而且都無諗過考荃灣區中學.
拎左成績表啦, 開心同唔開心都一半半呀, 宜家都搞到我唔知點揀學校好, 好煩呀. (pls check pm)
係呢, 唔記得你個小朋友第幾名添, 好似係band 1係咪呀? 宜家名女唔考得八三總理啦, 真係好唔開心, 佢係Band 2頭既學生, 宜家先慘, 都唔識點揀好囉.

goma 寫道:
Hi, rclamlam,

請問你知道這幾間中學的 banding 嗎?因為我囡囡讀的小學在上年度有十幾個師兄/姐派到那裏,但佢哋好似唔係屬荃灣區的.   

(德貞,信義中學,基智,伊利沙伯舊生會,嗇色園可藝)

goma,

真係唔好意思呀, 我看唔到你呢個message添, 我試下答你既問題呀.
德貞係深水步區.
信義係油尖旺區
伊利沙伯舊生會係元朗區
其餘要再搵下資料先可以答你啦.

我諗佢地係報跨網考架, 即係佢有兩個可能, 一係佢轉左報屋企地址, 另一個可能係佢都係荃灣區, 只係報跨其他區, 但係呢個可能就要看個屆係無呢幾間中學係選校表內, 如果無就應該係第一個可能.

rclamlam,

好多謝你比咁多資料比我, 唔該哂你呀,  

我諗多數揀八三, 亞仔都鍾意, 佢問過佢4年班的班主任, 話呢間學校好適合佢讀, 之後佢就同我講揀呢間

你而家諗住幫囡囡報邊間呀?

rclamlam:

Please check PM,   thanks....

tkkmama,

想問吓,小朋友屬band2頭至中,你會點排(學校),比D意見.頭15間會點排?thanks

rclamlam 寫道:
tkkmama,

‹ 上一主題|下一主題