用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖家學校and 顏寶玲點揀好?
樓主: vickili13
go

嘉諾撒聖家學校and 顏寶玲點揀好? [複製鏈接]

PuffyBobby 發表於 22-11-3 13:39
回覆 Anpanmanmami 的帖子

老老實實, 如果阿女有B1A-B我又覺得有少少嘥咗佢, 除非你真心好鍾意九真又希望 ...

有道理。 近日都有同其他家長研究呢個問題,1AB成績,想去1C做大魚.

jesswu 發表於 22-11-1 13:25
舊年我本想乙一填九真。
各方面都好合我小朋友。

最後揀左咩??

bananaGi 發表於 22-11-3 16:28
最後揀左咩??

去了直資

jesswu 發表於 22-11-3 16:33
去了直資

咁津校有無去交表?

PuffyBobby 發表於 22-11-3 13:39
回覆 Anpanmanmami 的帖子

老老實實, 如果阿女有B1A-B我又覺得有少少嘥咗佢, 除非你真心好鍾意九真又希望 ...

多謝你嘅建議,我第一次幫小朋友揀中學,我都仲考慮中。而家考緊直資,希望唔使大抽獎。

bananaGi 發表於 22-11-3 16:34
咁津校有無去交表?

冇交呀

PuffyBobby 發表於 22-11-1 15:46
回覆 ngokwan 的帖子

我聽阿女講, 佢地唔會刻意討論來自邊間小學, 可能因為九真既地理位置好好 (MTR側邊), ...

你很愛九真中,願再跟你分多一點。

李校長非常希望九真中能出狀元,由本屈中六生開始,就有轉了 英文小學 的 九真中學同學 迎戰 DSE, 就可看到校長多年改革的努力。

學校是非常歡迎 B1A 學生入讀,學校會幫她們考取最好的成績,考取狀元就是最高目標。

PuffyBobby    發表於 22-11-4 09:52

Anpanmanmami 發表於 22-11-1 11:53
想請教一下九真,好唔好,女係1A-1B,想自行九真,有機會嗎?

我囡正正是1B 頭,又未必到1A

現在煩惱中

Anpanmanmami 發表於 22-11-3 13:28
你覺得返學開唔開心?除咗英文老師,其他老師點?
開心嘅,冇人哋講得咁谷(比幾年前鬆咗好多,我識人讀障,都有人有ADHD,都讀得算開心),功課都唔算多,有拔尖(有資優教育課程),都有補底(有一般只有小學先有嘅功輔班),有SEN學生。英文老師可能因為係新老師,所以比較…,不過其他老師都算用心教ge,不過新嚟咗好多老師都走咗好多舊嘅,不過聽返啲師妹講啲老師都算教得ok嘅
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

PuffyBobby 發表於 22-11-1 15:42
回覆 ha930 的帖子

我唔多清楚油真, 但江湖傳聞佢地係比較自主學習, 功課比較少, 大部份學生都係B1A-B, 所 ...
有啲功課係俾個時限 (例如一個禮拜) 要完成十多頁習作」真心咩?入學校4年未試過,最多有成堆嘅group project 啫(九真學生傳統:乜嘢group project 都係十點後先做)
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

lucyyan_mckenna 發表於 22-11-3 20:57
開心嘅,冇人哋講得咁谷(比幾年前鬆咗好多,我識人讀障,都有人有ADHD,都讀得算開心),功課都唔算多,有 ...

多謝,有真實用家分享,又心郁郁,我報咗open day,到時俾阿女親身體驗下。

回覆 tkinwong 的帖子

聖家是否只是級頭3去in先有機會?請問是邊區小學?

happybbpig 發表於 22-11-4 06:20

有沒甘誇吖,需要級3先有機會?

哦,可能經常與油天一齊見報的個一間小學或者有尼一個能力:需要級頭3去in聖家先有機會.

聖家都是b1,以為間間b1 只見級頭

quote]medicine 發表於 22-11-4 07:30
有沒甘誇吖,需要級3先有機會?

哦,可能經常與油天一齊見報的個一間小學或者有尼一個能力:需要級頭3去in聖家 ...[/quote]

happybbpig 發表於 22-11-4 08:24
聖家都是b1,以為間間b1 只見級頭

quote]medicine 發表於 22-11-4 07:30

B1A和B1B校,要B1A生先有大機會自行中,但不代表間間都要級頭咯.(邊有甘多級頭尼?)

因B1A生,以5萬多小六生計,有6千多人尼.雖然大家都不知道具體分佈(邊一間小學有幾多個),大概是一綫小學的B1的1/3多啲,二綫B1的1/3,三綫以後的B1的1/3少啲,甘計算接近吧.

如果以上估算接近的話,以一綫150人,算65個B1,大概前25算B1A,合理嗎?二綫120人45個B1算15個B1A.

我估,應該上面的前25或前15名附近,自行非地區最熱門的B1中學,是有機會的,(聖家應該是算地區非最熱門的B1中學吧.)

回覆 lucyyan_mckenna 的帖子

我女讀緊S2, 有幾科都係咁... 初時我仲以為老師咁痴線一次過俾十幾頁紙既練習俾佢做, 之後先至知原來係俾咗一個禮拜佢地囉 反而我又無乜聽佢講有group project喎

回覆 bananaGi 的帖子

要視乎心態, 如果個細路係遇強越強既我就唔建議, 因為"降呢"只會令佢心散哂, 又無咗鬥心同上進心; 但如果個細路係好自律, 又夠堅持, 佢喺低一級既學校可以成為"人中龍/鳳", 咁都未嘗唔係好事吖.

happybbpig 發表於 22-11-4 06:20

一定唔洗級頭,小朋友廿幾三十幾名咗右,學校有少少服務。油蔴地小學。

小朋友很喜歡這間學校,話老師好人,佢也成功地融入學校生活,識咗唔少好朋友。

PuffyBobby 發表於 22-11-4 09:51
回覆 bananaGi 的帖子

要視乎心態, 如果個細路係遇強越強既我就唔建議, 因為"降呢"只會令佢心散哂, 又無咗 ...

但如果個細路係好自律, 又夠堅持, 佢喺咪先要向上一級?

medicine 發表於 22-11-4 08:46
B1A和B1B校,要B1A生先有大機會自行中,但不代表間間都要級頭咯.(邊有甘多級頭尼?)

因B1A生,以5萬多小六生 ...

公認的B1A/神校中學,應該佔唔夠B1中學的30%。
B1A學生應該最低要係B1中的TOP 30%。

但正如你所講,間間學校所佔的B1A又會唔同。
如果保守少少,一般官津小學計B1中的頭20~25%係B1A就好。
‹ 上一主題|下一主題