用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立offer
樓主: 藴藴
go

仁立offer   [複製鏈接]

藴藴 發表於 21-6-26 06:37
等電話時壓力太大,滿懷希望又落空太難受,吸取上年考直資的經驗,叩門報左十間,11月開始考證書,trinity  ...

媽媽加油。完全明白你的心情

等電話時壓力太大,滿懷希望又落空太難受,吸取上年考直資的經驗,叩門報左十間,11月開始考證書,trinity  ...

樓主,考直資時已留意到你的努力,我身在其中,明白當中的感受,考某直資失敗,看見女兒流下不甘的眼淚,那種難受令我也哭了。
仁立也不收我小女,可能沒有緣份,我不會強求,我女兒仍在等她最心儀的學校通知結果,我今日番工時間會打定求位信,希望求得。
整個面試,我對仁立印象由正面變負面,也知道仁立不是要找最叻既學生,人生漫長,不會因為單一事件而毀掉,共勉之。

完全明白,我同你都一樣,但希望waiting 仲有機,你仔仔咁出色應該無問題(emoji)

sandra1004 發表於 21-6-26 08:15
樓主,考直資時已留意到你的努力,我身在其中,明白當中的感受,考某直資失敗,看見女兒流下不甘的眼淚, ...
純粹好奇,點解你話仁立唔係搵最叻嘅學生?

回覆 藴藴 的帖子

考到仁立,唔代表小朋友入硬好既中學,考唔到亦唔是代表小朋友冇好既將來。讀書好多時要靠小朋友本身,家長助力,並唔是入左所謂名校就會幫你小朋友一飛衝天。

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

唔好咁灰,最遲九月頭仍有機會收到offer,今年九月間間都會有人no show,音樂椅有排轉。

gabejang 發表於 21-6-26 11:31
純粹好奇,點解你話仁立唔係搵最叻嘅學生?

其實好多學校都係,我叩過最熱門嘅反而考得最淺,唔知評分標準係咩,所以只能說緣份遊戲。反而次熱門考得最深

pennysiubobo 發表於 21-6-26 12:57
其實好多學校都係,我叩過最熱門嘅反而考得最淺,唔知評分標準係咩,所以只能說緣份遊戲。反而次熱門考得 ...

其實,我好認同你的觀點

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Chanyeeson 發表於 21-6-26 13:06
其實,我好認同你的觀點

加油各位爸媽!

pennysiubobo 發表於 21-6-26 12:57
其實好多學校都係,我叩過最熱門嘅反而考得最淺,唔知評分標準係咩,所以只能說緣份遊戲。反而次熱門考得 ...

可能學校覺得有潛質重要過已經叻,因為始終幼稚園程度好大差異,而小朋友咁細個教吓就可以追得返進度

次熱嗰啲可能唔想用資源同時間去幫小朋友追進度所以考深啲呱

yoioy 發表於 21-6-26 14:10
可能學校覺得有潛質重要過已經叻,因為始終幼稚園程度好大差異,而小朋友咁細個教吓就可以追得返進度
...

如果一間學校睇拍片或者用一段長時間考好多task尚可讓人相信佢係「睇潛質」.
而如果只係10分鐘以內讀幾個字詞、考最簡單嘅數學圖形等,同一場有些老師會同小朋友傾計,而有些老師則很cool沒有聊天。咁,如何看出潛質?
是看潛質還是有其他標準?冇人知道~

我女女都收唔到offer,不過我覺得間間學校佢地一定知佢自己想搵咩類型既小朋友,而好多輪經驗既都好快分到邊啲小朋友係同唔係,再加上眼緣都好重要,我之前考直資有媽媽分享佢小朋友應該係合老師眼緣因為讚佢笑容好好,所以深刻印象去到下輪。
但小學都係緣份 彩數遊戲,加上今年情況特別,音樂椅都慢慢轉,希望各位唔好氣餒,到最後一定有岩自己既學校。
最壞打算照讀派果間,努力一年再叩插班位,機會留比準備好既人,加油
預祝各位繼續報喜,盡快有心水offer

兩公婆溝通完,好大機會放仁立叩門位,希望大家入讀適合自己小朋友的小學,家長和小朋友也開心愉快地生活,加油!

回覆 jeje2014 的帖子

仁立都放, 係咪有靚直資offer?

回覆樓主:

我想問下 現在仁立冇以前甘谷嗎?

回覆樓主:

一年後既今日,2022既2nd in 都完哂,但今次面試既感覺係好特別
唔知道以往係咩情況,定係我個人問題,面試官跟父母傾計,多過考小朋友問答;係我太多說話,定每一組都係咁呢?

回覆 kenyuenkc 的帖子

我糸問小朋友多D, 問小朋友1條, 再伸展繼續問小朋友。 先再問大人。
‹ 上一主題|下一主題