用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學 / 金文泰中學 / 劉永生中學 / 衛理中學 ...
樓主: SEA40
go

中華基金中學 / 金文泰中學 / 劉永生中學 / 衛理中學   [複製鏈接]

有親戚個仔舊年北角蘇浙六年級畢業,舊年八十幾人派咗去band 1, 如果考廿幾使唔使考慮中華中華基金同band 2

hk_plau 發表於 21-6-24 15:35
有親戚個仔舊年北角蘇浙六年級畢業,舊年八十幾人派咗去band 1, 如果考廿幾使唔使考慮中華中華基金同band 2 ...
第一次呈分就考廿幾但難保第二次呈分唔知會有乜意外, 都係問定啫。如果同事囡咁叻, 啲呈分試無失手咁就唔使考慮中基囉!

SLHongkonger 發表於 21-6-23 23:31
唔駛咁誇張呀⋯⋯
Band 1A 要去1C?

我都係事實講出嚟,呈分兩次級頭三,自行民生唔收,筲管收左。

Tracykalok 發表於 21-6-24 18:37

我都係事實講出嚟,呈分兩次級頭三,自行民生唔收,筲管 ...

咁 都唔一定係要1A 去 1C
成個升中 唔係只有自行階段

SEA40 發表於 21-6-24 17:44
第一次呈分就考廿幾但難保第二次呈分唔知會有乜意外, 都係問定啫。如果同事囡咁叻, 啲呈分試無失手咁就唔使 ...
北角蘇浙小學成績唔差,考2X,其實需要諗清楚讀中基或者其他B2,日後會唔會後悔。當然如果小朋友同家長都心儀間學校,情況又唔同。

SEA40 發表於 21-6-18 12:49
明白, 只是見同事為囡囡升中選校一事攪到頭都大, 佢同部門嘅同事又畀錯料(話金文泰係band1), 唉!  睇下有乜 ...
金文泰曾經係band 1,如果你個同事有返咁上下年紀,近年又無留意學校既改變,有呢個印象都唔奇。

Poyau 發表於 21-6-18 13:32
東區B1生可按程度選合適本區官津

B1A 張祝珊 BPS(女)
對,其實B1學生可以選擇既學校唔多。

SEA40 發表於 21-6-24 09:31
嗯, 清楚。同事囡成績並非全級頭10, 應該只屬頭25或30, 會叫佢認真考盧每個offer, thanks!
...
自行階段, 係每間中學唯一一次可自主收生既, 所以中學一定盡收精英, 每間中學都收幾百份表但位就得幾十,加上五湖四海既學生不限區域都報得, 所以首選是外區級頭幾位既精英, 如果是本區生, 始終大抽獎都有機會收番佢, 所以選本區既學生更一定只收級頭頭。所以如果你同事女既成績, 一係自行唔好選好top 既b1, 但佢有甘心嗎? 要了中基offer, 冇得大抽獎, 又甘心嗎? 有人就會hold offer至7月再叩津校試試, 真係有好多直資中學講到明, 放棄offer不接受之後叩番既, 所以每行一步都要小心

王家爸爸 發表於 21-6-25 10:14
北角蘇浙小學成績唔差,考2X,其實需要諗清楚讀中基或者其他B2,日後會唔會後悔。當然如果小朋友同家長都心 ...
就係因為可揀嘅band 1學校唔太多, 怕太進取唔夠人爭會落入B2學校, 所以報中基當"買個保險"囉!

王家爸爸 發表於 21-6-25 10:16
金文泰曾經係band 1,如果你個同事有返咁上下年紀,近年又無留意學校既改變,有呢個印象都唔奇。 ...
哦!  仲以為嗰個話金文泰係band 1嘅同事亂講因她無子女, 怕被佢跣啫。

tung0409 發表於 21-6-25 11:19
自行階段, 係每間中學唯一一次可自主收生既, 所以中學一定盡收精英, 每間中學都收幾百份表但位就得幾十,加 ...
如何"hold offer至7月再叩津校試試"?  乜直資中學嘅confirmation deadline唔係到4月咩?  請賜教

SEA40 發表於 21-6-26 10:23
如何"hold offer至7月再叩津校試試"?  乜直資中學嘅confirmation deadline唔係到4月咩?  請賜教 ...

意思係留直資 棄大抽獎 到7月叩門

SEA40 發表於 21-6-26 10:18
哦!  仲以為嗰個話金文泰係band 1嘅同事亂講因她無子女, 怕被佢跣啫。

十年人事幾番身 金文泰2010年......

《2010全港中學排位》#3
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2289167&pid=33667633

識有1A/1B生考中基無收到offer,同時2A 有offer
啱啱過去呢屆申請中基嘅人數超過2000人

羅氏著重academic,整個面試過程係口述作答,同樣,有1B/1C 無offer 2A 最後收到offer

回覆 JackCon1228 的帖子

Band 1生冇offer, 反而2A有, 應該跟面試時表現有直接關係。

SLHongkonger 發表於 21-6-24 19:15
咁 都唔一定係要1A 去 1C
成個升中 唔係只有自行階段

哩位家長冷靜啲先,當然係仲有大抽獎啦,但人地大前提問自行嘛,我先答返自行情況,請你看清楚唔駛咁大壓力比自己既。謝謝!

Tracykalok 發表於 21-7-2 08:47
家長冷靜啲,當然係仲有大抽獎啦,但人地大前提問自行嘛,我先答返自行情況,請你看清楚唔好咁大壓力。謝 ...
港島區家長普遍升中考學校都只著眼於港島,選擇自然少咗。
如果仲要焗限自己選擇只在東區,咁就更加係攞苦嚟辛。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

哩位家長冷靜啲先,當然係仲有大抽獎啦,但人地大前提問自行嘛,我先答返自行情況,請你看清楚唔駛咁大壓 ...

我好冷靜喎

真係一個1A  自己走去擇一間超熱門1B 同一間1C 然後1B 唔得去左1C 就當係1個案例?
同埋點解個小朋友係1A 民生唔收
當中仲有好多原因架
佢係邊間小學 係級幾既 1A
操行 有無特別的技能
仲有港島民生係自行階段大熱門學校
落選都唔出奇架喎

搵多幾個案例先再講啦

哩位家長冷靜啲先,當然係仲有大抽獎啦,但人地大前提問自行嘛,我先答返自行情況,請你看清楚唔駛咁大壓 ...

都請你去問多啲個案先叫人 1A減兩級搵1c 謝謝!

SLHongkonger 發表於 21-7-2 11:21
都請你去問多啲個案先叫人 1A減兩級搵1c 謝謝!

好丫!無問題。唔駛咁激動同玻璃心既,完!
‹ 上一主題|下一主題