用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人乙1放了跨區少位學校?
樓主: YS_mommy
go

有無人乙1放了跨區少位學校? [複製鏈接]

TwinWong 發表於 19-5-10 08:17
我囡屆的TOP 2 同學, 就是这样駁到, 佢放聖瑪莉在自一, 乙一
之前協恩, 德望早有OFFER 佢都放棄咗, 去大抽 ...

另外,講開讀得辛若,個人認為係要有定心理準備"預咗的"。如果話聖瑪利屬B1a極受B1a學生歡迎,而學校又會好努力地為學生為學校堅守着這個"B1a名不虛全"嘅校譽作功,努力地把未達B1a能力的學生催谷都屬正常,只是入讀的每位學生無論屬(B1a、B1b、B1c或B2)學生都需要絕對有定心理準備這份辛苦係為他日成為一個B1a學生而有的辛苦。好似我嗰區九龍城區嘅"九真"一樣,生源多屬[(B1c-B2a)或B2a]學生居多,亦有部份屬(B2b、B2c)學生,亦經常聽到如聖瑪利學生一樣讀得辛苦。其實,她們的情況相約,九真都係想把能力參差的學生提升至B1水平而努力,jm們都係因為她的DSE表現出色而紛紛想入讀。只是有些學生未有定心理準備要以中六畢業時可以成為一個B1c學生或更高成就而明白學校的方向而矣!個人認為,兩間學校的""中游或下游""學生要清楚自己的性格是否屬可谷的一群才好選擇,如果可以谷嘅話係可以去這些學校讀並會有好成績的。

YmOra 發表於 19-5-10 09:47
另外,講開讀得辛若,個人認為係要有定心理準備"預咗的"。如果話聖瑪利屬B1a極受B1a學生歡迎,而學 ...
其實O係HK讀書都係"預左"

YmOra    發表於 19-5-10 10:10

YmOra 發表於 19-5-10 09:47
另外,講開讀得辛若,個人認為係要有定心理準備"預咗的"。如果話聖瑪利屬B1a極受B1a學生歡迎,而學 ...
揀適合就得, 唔好強求,
所以現時軽生小朋友多了,
真係免強無幸福

TwinWong 發表於 19-5-10 10:11
揀適合就得, 唔好強求,
所以現時軽生小朋友多了,
真係免強無幸福

對呀!找適合嘅係最重要。

其實,我身邊都有些但唔多嘅jm的女兒自小就屬於無方向嘅但又願意完成學校老師所派的任務,簡單來說是可以"谷"的孩子,她們入到""九真""係配合到的,e+成績有進步了,亦找到其他不用谷也能進步的方法來。我會看""谷""只是一個會過去的"""過渡方法""",孩子最終都係需要找出一個屬於自己嘅學習方法來。

YmOra 發表於 19-5-10 10:44
對呀!找適合嘅係最重要。

其實,我身邊都有些但唔多嘅jm的女兒自小就屬於無方向嘅但又願意完成學校老 ...
DELETE
想这事件, 不而再說了

TwinWong 發表於 19-5-10 10:55
有一個故事, 係個補習老師同我講,
佢3個學生(係兄弟)
家長兩個都是医生, 3兄弟中, 兩個啊哥成功行医了,

明白。3弟是一個不喜歡谷嘅孩子。我和我的jm們都係為着孩子成長的一群有心人,我哋係會為是否適合"谷"的個性作十分深入的觀察及用好多時間與女孩子傾談是否適合,姨姨們都會响飲茶時幫手了解下女孩子是否適合,未有好大嘅把握係唔會去試入某催谷中學。由於編幅有限不能進吐我們的做法。不過,十分應同你的觀點,孩子應當選擇一所合適嘅中學才是明智。

TwinWong    發表於 19-5-10 11:28

TwinWong 發表於 19-5-10 10:55
有一個故事, 係個補習老師同我講,
佢3個學生(係兄弟)
家長兩個都是医生, 3兄弟中, 兩個啊哥成功行医了,
讀醫本身的心理質素有返咁上下, 否則完成唔到醫科學位~ 讀完, 唔合, 可以做其他工作, 唔洗死咁絕?

YS_mommy 發表於 19-5-10 15:32
讀醫本身的心理質素有返咁上下, 否則完成唔到醫科學位~ 讀完, 唔合, 可以做其他工作, 唔洗死咁絕?  ...
只希望大家明白駁太盡, 要求過高,
真係有可能返效果,
主要想大家選擇時要停一停諗一諗
不要為學業影响与子女的關係

Ktfk    發表於 19-5-13 13:13

YS_mommy 發表於 19-5-10 15:32
讀醫本身的心理質素有返咁上下, 否則完成唔到醫科學位~ 讀完, 唔合, 可以做其他工作, 唔洗死咁絕?  ...

唔係一朝一夕
理智就唔會行依步

‹ 上一主題|下一主題