用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新華德...升九龍城中學
樓主: chair
go

新華德...升九龍城中學   [複製鏈接]

出年又到我。。。今年KL3的派位結果,真係拭目以待!

(不過我都係樂觀既。。。雖然多左何壽南,但當中叻果班都會
上返保一,或者用番自己地址搏網內學校;至於日修靜山,佢地
dB1生又有幾多?另外協恩既實際影響就真係睇過至知,不過
佢唔會係我既競爭對手。)
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

上年這間派位出事,老師計錯數留了2間已搬入的小學,BAND 2 派去BAND 3
亦有BAND 1 派BAND 3

Felix223    發表於 17-11-17 14:03

奥脫福 發表於 17-11-17 11:25

(不過我都係樂觀既。。。雖然多左何壽南,但當中 ...
唔跟小學網用住址網嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HM168 發表於 17-11-17 11:48
上年這間派位出事,老師計錯數留了2間已搬入的小學,BAND 2 派去BAND 3
...
數漏少少學生都唔會攪到B1派B3

如果係真B1學生, 除非填表時只填B1, 連一間B2都無填

明顯係連Banding都估錯.... B2生話係B1生, 咁一定死
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
其實何壽南同聖十架,一強一弱,應該對大圍冇乜影響喎

...
當年衣車爸女個案其實都係好大機會將BAND 2頭生錯評為BAND 1尾生  

HM168    發表於 17-11-17 12:32

hkpapa852 發表於 17-11-17 12:02
數漏少少學生都唔會攪到B1派B3

如果係真B1學生, 除非填表時只填B1, 連一間B2都無填
總之慘朋友四圍叩門, 同校多位都係

何壽南嘅小朋友用地址返黃大仙?唔通學校老師和家長唔知點派位嘅

hkpapa852 發表於 17-11-17 11:59

唔跟小學網用住址網嗎?

唔排除有家長唔想仔女跨區返學嘛,亦可能想轉區搏升band。

講開又講,在KL4搏紅磚可能會易過在KL3呢!

978212 發表於 17-11-17 12:38

何壽南嘅小朋友用地址返黃大仙?唔通學校老師和家長唔知點派位嘅

留在九龍城才是王道?願聞其詳!

你有無上何壽南網睇2017年升中一派位結果?除左保一外,其餘大部份都係九龍城網既中學

cloudcloudrobot 發表於 17-11-17 12:05
其實何壽南同聖十架,一強一弱,應該對大圍冇乜影響喎

對大圍B1%當無影響,但九龍城升中人數就多左大約百零二百人。但已經在2017年升中反映出哂黎

奥脫福 發表於 17-11-17 13:49
唔排除有家長唔想仔女跨區返學嘛,亦可能想轉區搏升band。

講開又講,在KL4搏紅磚可能會易過在K ...
我問你係咪想幫阿仔用住址網去參加統一派位

chair 發表於 17-11-10 18:13
呈一全級 15名
男仔
你要向班主任確認, 呈一級15, 係咪計呈分排名, 定係校內排名, 因為當年聖家爸爸女女三次呈分大概係21名, 學校話係B1, 但出嚟派衣車, 雖然係B1校, 但網友確定係B2生, 因為佢填乙二既, 其他人乙五入咗, 所以一定係B2生。但人哋係好多年前, 當年學童少, 你今年學童多, 又係男仔, 無咁好彩入到衣車喇, 估錯好大鑊, 所以要先確認。

如果確認係呈分次第, 級15係穩陣既。大抽奬抽銀禧、丘中、陳瑞祺都合理。直資有無諗住試埋匯基東九龍?

hkpapa852 發表於 17-11-17 14:54
死喇!俾大家嚇到好驚添。

little_yolky 發表於 17-11-17 15:13
你要向班主任確認, 呈一級15, 係咪計呈分排名, 定係校內排名, 因為當年聖家爸爸女女三次呈分大概係21名, 學 ...
KLN3 Band 1學生選丘中、陳瑞祺,會否浪費了一點?

little_yolky 發表於 17-11-17 15:13
你要向班主任確認, 呈一級15, 係咪計呈分排名, 定係校內排名, 因為當年聖家爸爸女女三次呈分大概係21名, 學 ...
唔係, 我印得三次呈分平均排名係 17/18

我反而唔明喺學校都是級15, 但竟然乙部都是選擇B2頭的中學先穩陣...

hkpapa852 發表於 17-11-17 14:54

在呢刻係有呢個想法。你應知我目標係邊間,不過用KL3去搏佢,
呢個係一個幾冒險的做法,而我都亦煩緊因此而衍生出乙二、乙三的
擺位問題。

奥脫福 發表於 17-11-17 15:53
在呢刻係有呢個想法。你應知我目標係邊間,不過用KL3去搏佢,
呢個係一個幾冒險的做法,而我都亦煩緊 ...
不如你又搬屋, 咁咪唔駛煩囉!
‹ 上一主題|下一主題