用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發夢:喇沙 Vs St Paul Coed
樓主: ericwong520
go

發夢:喇沙 Vs St Paul Coed   [複製鏈接]

daddy2007 發表於 17-4-4 15:11
兩間學術都得,LS會比較男仔D, SPCC會tune到d仔變文質彬彬。LS, Dbs,Spcc 呢d學校會mould到d仔有個格。你 ...

請問點比較?LS 有暑片叔 王冬勝SspCC有邊位名人?

ericwong520 發表於 17-4-7 20:50
建議你去wiki一下有什麼名人。。。例如:李+x兩個仔,著名歌手,音樂家,政治人物等等
Ls spcc都是好學校,但你角度用名人來說沒得比較我唔認同

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/聖保羅男女中學

ericwong520 發表於 17-4-7 20:50

上網search下會有資料。

我以前有好多同事係呢d傳統名校出嚟,比较下佢哋做事方式和待人接物真係有一個模式。只可以說小學到初中階段係mould咗孩子大部份價值觀。

陽光點的歌 發表於 17-4-8 10:17
建議你去wiki一下有什麼名人。。。例如:李+x兩個仔,著名歌手,音樂家,政治人物等等
Ls spcc都是好學校, ...

ericwong520 發表於 17-4-2 00:34
趁得閑,發下夢。
如果兩間都收, 你地會點選擇?
因為一直都系租屋, 預左要搬。

老實說,無關係人仕考得入SPCC/LS絕對是十分困難的事。前者的面試可能是最難最全面,要與舊生子女及男女生一起考。後者不是舊生,自行無望,只有靠大抽獎,也微乎其微。

不如比多點心機考慮下其他私校直資,可能更實際。這些神校只有靠緣份。

加油

mytambb 發表於 17-4-11 11:51
老實說,無關係人仕考得入SPCC/LS絕對是十分困難的事。前者的面試可能是最難最全面,要與舊生子女及男女生 ...

喇沙小二至小五都接受中途插班既叻人

晴晴小B 發表於 17-4-11 12:39
喇沙小二至小五都接受中途插班既叻人

但最後不是直資,也免不了收band2生?

醒目開學勳章 貢獻勳章

mytambb 發表於 17-4-12 19:37
有B2生係直屬學校嘅安排,收完B1就抽B2
加上書院很好,近年會用自行/叩門位收喇小學生
恐龍家

mytambb 發表於 17-4-12 19:37

初中功課多少,可能同教法差異有關。

COED 最後有IB 揀,初中有人甚至話似ESF,小學亦唔係咁傳統教法,可能整體已混合國際元素。

其實以收原小學昇中生計,按比例COED 收得更多。點會無BAND TWO 生?!

retriever 發表於 17-4-13 07:54

COED 最後有IB 揀,初中有人甚至話似ESF,小學亦唔係咁傳統教法,可 ...

為了IB的同學,多了活動化的教學;但另一邊DSE及IB卻同樣出色,比拔萃更出類!真是很難得。

SPCC、LS有幾多band2我真的不清楚,但SPCC自行收的學術能力是全港最好的band1a,可能是不爭的事實。相信就算是原校,如果只是band2生,也要認真看看自己能力是否所及SPCC。

感覺band2同band1a學習能力差很遠。

retriever 發表於 17-4-13 07:54

COED 最後有IB 揀,初中有人甚至話似ESF,小學亦唔係咁傳統教法,可 ...

喇小因為係津小,接近九成學生係經派位入學(自行+統一),同學能力差異極大,識人考試前輕鬆溫一溫,已經名列前茅;又識人日日私補幾個鐘,成績只係中游;更有人考試差啲交白卷,10分都拿唔到。

而舊年LSC經自行+直屬位+叩門總共收左17X個喇小同學,老師話係包括哂所有B2同學了。

有冇人可以分享下spccps那邊情況?

晴晴小B 發表於 17-4-13 11:56

喇小因為係津小,接近九成學生係經派位入學(自行+統一),同 ...

某年香港仔隧道小學簡介會, 有人問昇中條件. 陳博士 (校監) 話轉直資以來, 從來沒有人昇不到中喎.

如果年年昇哂, 無奶油無B2 生.

retriever 發表於 17-4-13 12:11
某年香港仔隧道小學簡介會, 有人問昇中條件. 陳博士 (校監) 話轉直資以來, 從來沒有人昇不到中喎.

唔係話佢無B2生,不過應該比例比喇小低得多

喇小因為係津小,接近九成學生係經派位入學(自行+統一),同 ...

其實COED 既名氣唔係因為佢有幾多個狀元, 或者幾多個入醫科, 而係勝在夠平均.

相反, 其實名校特別男校, 勁既都係頭果批...

根據公開官方資料, 2010年當年仲係HKCEE, COED攞5A 以上係40人!

晴晴小B 發表於 17-4-13 12:16

但COED 以前都係津校, 當然地區富貴!

retriever 發表於 17-4-13 12:11

就算俾哂B2学生升哂上中学,但又有幾多自願轉校就冇講過......

喇中有138直屬位,70自行+叩門,咁用左一半位去收喇小生,咁咪街外報自行咪機會不大囉,對喇小生唔錯。計埋自願離校,可能只有10餘過過唔到馬路??

晴晴小B 發表於 17-4-13 12:16
男女校既B1學生比例, 點都比男校高吧!

單性學校vs雙性學校, 有D嘢永遠無得比
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 17-4-13 12:21
但COED 以前都係津校, 當然地區富貴!

Coed 係少數真係有執過d課程,同認真教書的學校。其它大部份名校都係靠家長發功。

Soundervolt 發表於 17-4-13 13:08
就算俾哂B2学生升哂上中学,但又有幾多自願轉校就冇講過......

咁自願轉校係幾時都無保證架, 都講到明"自願" .... 相信其他學校都講唔清呢方面...

有版友講到喇記計埋自行叩收自己子弟兵超過9成... 喇記唔知啦, 但聽過唔少喇記兄弟學校, 昇中門前立雪被拒既不少絕情例子...

‹ 上一主題|下一主題