用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃大仙Happy School 天虹 vs 福德
樓主: WunieCon
go

黃大仙Happy School 天虹 vs 福德 [複製鏈接]

bananaGi 發表於 17-5-27 09:12
方向係好! 但日日同國內學生一齊,好咩

其實校內雙非同學的比例是多少?

WunieCon 發表於 17-1-28 23:30
其實我並唔係望子成龍嗰隻,我只係想阿女愉快學習得嚟唔會同香港升學要求脫軌啫~
...

絕對認同你

WunieCon 發表於 17-1-31 18:03
我覺得最緊要係比小朋友keep到享受學習,愉快學習唔代表唔使溫唔使練...
如果小朋友討厭學習,就算比佢入 ...
我好認同你,我對我小朋友最低要求band2頭學校,band1我真是無諗過,九月小一,我都是選啲中等學校,雖然跨區45,有啲人話又吾跨九龍城,我真是無諗咁長遠,而且可能我一直想中學又是響翻黃大仙區,其實我覺有幾間中學都0k者,我覺得啲人為乜覺天虹雙非不能接受,國內也有叻嘅小朋友,香港也有唔禮貌嘅人,大家覺得香港本土人多定新移民+雙非多,大家父母輩親戚朋友無一個國內來嘅人咩?

shirley2014 發表於 17-6-20 09:06
我好認同你,我對我小朋友最低要求band2頭學校,band1我真是無諗過,九月小一,我都是選啲中等學校,雖然跨 ...

好認同你講法,而家真係好多標籤化,同埋整個社會都好階級化

WunieCon 發表於 17-6-20 23:46
好認同你講法,而家真係好多標籤化,同埋整個社會都好階級化

學校是社會的縮影,住分等級有私、公營; 玩有私人会所、公衆設施; 行也有私家、公車。

所以school 咪有 band 1 to 3, 九個格,由細同你分到大。 大陸仲勁,第一、二、三小學,連外表也看得出其規模…………問你死未?!

曼曼嘉嘉 發表於 17-2-11 20:46
昨為福德學校用家,我略講上學期的事給大家分享。我的小朋友是2016-17年度小一。我覺得學校地理位置有優點 ...

參觀完福德我都好喜歡佢地校舍,可能現今社會太電子化,所以我反而喜歡佢親近大自然既教學理念!

car_tai 發表於 17-7-7 18:40
參觀完福德我都好喜歡佢地校舍,可能現今社會太電子化,所以我反而喜歡佢親近大自然既教學理念!

...

有開放日嗎?什麼時候?

gwenstephen 發表於 17-7-8 02:38
有開放日嗎?什麼時候?

我係剛剛 10/6 去,果日好似係小一新生家長日!
‹ 上一主題|下一主題