用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔升中:SFA 定 KTS 好d?
樓主: pirudi
go

男仔升中:SFA 定 KTS 好d?   [複製鏈接]

siden 發表於 17-1-5 10:43
下下隱惡揚善,人人使乜上EK? 淨係上校網睇學校歌功頌德咪得囉。
唔好, 齋睇字好悶, 一定要去簡介會聽吓 talk show 好D!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:siden+發表於+17-1-5+10:43+下下隱惡

原帖由 hkpapa852 於 17-01-05 發表
唔好, 齋睇字好悶, 一定要去簡介會聽吓 talk show 好D!
使唔使入埋fans club ??

Yanamami 發表於 17-1-5 10:05
踩到-文不值咩唔通?讀得多数係fans,唔多满意既都費事講禁多~
所以~实屬人之常情啩~
...

讀得唔一定FANS, 不過讀緊學校疑似被人講負面, 會有人唔開心.

而家細路讀書, 連父母都讀埋一份, 當然係投入D.

hkpapa852 發表於 17-1-5 11:14

簡介會係要去架, 睇下校長同老師既互動, 如果有機會同D 在學既同學吹下水, 都係有所幫助既.

retriever 發表於 17-1-5 12:16
讀得唔一定FANS, 不過讀緊學校疑似被人講負面, 會有人唔開心.

而家細路讀書, 連父母都讀埋一份, 當然係 ...

依家啲人超級自我中心+玻璃心。

最緊要自己唔好唔開心。人地客觀講兩句事實都要起鋼。自己以偏概全係觀點,誤導其他新手家長,又有乜所謂?

siden 發表於 17-1-5 12:47

最緊要自己唔好唔開心。人地客觀講兩句事實都要起鋼。自己以偏概全係觀點 ...

其實佢講佢既,你講你既,有物所謂❓

最重要係打破所謂"用家" 意見既迷思,仲有所謂"討論區用來揾有用資料" 既邪說!

retriever 發表於 17-1-5 12:50
其實佢講佢既,你講你既,有物所謂❓

最重要係打破所謂"用家" 意見既迷思,仲有所謂"討論區用來揾有用資 ...

雖然言論自由需要被尊重。

但做人同説話都是一樣:憑良心吧。

太過玻璃心,反而影響其他人對該校家長觀感,到時連講學校真正好處都被人懷疑是吹出來的,得不償失。之前有幾間校post已經係例子

不過我諗玻璃心冇呢個大智慧同胸襟去理解。

hppa    發表於 17-1-5 14:51

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 17-1-5 12:47

最緊要自己唔好唔開心。人地客觀講兩句事實都要起鋼。自己以偏概全係觀點 ...
令我諗起我仔KG單嘢....玩大咗,搞到收律師信....

LL222    發表於 17-1-5 16:06
hppa  you got a letter from the lawyer?  發表於 17-1-5 14:50
恐龍家

請問sfa 會否偏向唔收活躍型男仔,謝謝。(因為唔想錯配同浪費雙方時間)

retriever 發表於 17-1-5 12:18
簡介會係要去架, 睇下校長同老師既互動, 如果有機會同D 在學既同學吹下水, 都係有所幫助既.
...
正確來說是在家長面前的互動,有可能和平常的不同

hkpapa852 發表於 17-1-5 10:11
以前上嚟問嘢, 通常希望用家可以提供"客觀"既意見, 不過近年, 似乎變咗吹噓學校既平台. 而且一見對學校不利 ...

講得好。最緊要講事實,唔好太偏心,更唔好刻意去講一d 野去令其他人唔揀某學校。

backto16 發表於 17-4-1 15:36
請問sfa 會否偏向唔收活躍型男仔,謝謝。(因為唔想錯配同浪費雙方時間)
...

收跟讀得下去係兩回事。

知道收左唔少活潑仔。亦有活潑仔讀落辛苦。

好難講喎。

hkpapa852 發表於 16-11-30 18:02
華英年年都有公佈成績, 只係今年未公佈啫!

想請教下如目標是華英中學或迦密,小學是否讀基督教會大機會呢?例如拔萃小學

backto16 發表於 17-4-1 15:36
...
身邊兩個都多野講活潑、搞東搞西型,唔知同你的活躍型是否一樣,note sfa 是大班,上堂留心,能收放自如,是expected 吧,唔係老師點教書

pirudi 發表於 16-11-29 16:27
我驟眼望好似KTS比較佔優,是否因為小學校網因素?

my kid studies in sfa, anybody wants to know sfa can pm to me. thx
‹ 上一主題|下一主題