用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區英文中學及banding
樓主: 傻豬仔媽
go

將軍澳區英文中學及banding [複製鏈接]

仔仔, 今年9月升中一, b1學生.
本身住緊觀塘區, 升中都係選左觀塘區.
10月起搬去將軍澳站附近.
黎緊派位, 如果派唔到b1學校,
叩門叩邊區好呢? 將軍澳, 東區, 九龍城??
何去何從, 又要唸交通, 又要唸易唔易叩到...

回覆 anthony8899 的帖子

係呀,我係指行自收生個part,因如果想跨區只可在自行(2間)/甲部時(得幾個位)時選擇,而且好多人(even老師)都提過將軍澳跨區到東區會跌banding,即是1C邊緣人可能過到東區跌到band 2A,所以要考慮埋依點。

回覆 mj66 的帖子

謝謝!
即是說, 如要跨區, 要1b --> 1C, 才可跨, 是不是這樣理解?

anthony8899 發表於 16-6-30 11:24
回覆 mj66 的帖子

謝謝!
自行 及 統一甲部 係任意誇區....自行 要自己計下Banding和機會率...始終得2個位
甲部就係全港計Banding岩...睇號碼先後搏好彩
統一乙部 先睇本區Banding...再睇號碼先後....亦即係你所講跨區會否跌Banding而影向派位 ~~~

anthony8899  唔該哂!  發表於 16-6-30 14:15

回覆 anthony8899 的帖子

要睇你本身係咪弱區,同跨那區又係咪強區,如果你跨嘅係強區就有機會跌band, 所以邊緣人要小心。Remarks :將軍澳區一定比東區弱,我囡老師同我地都咁講,所以一般將軍澳區嘅1A~1B學生先會跨去東區,當然1C學生都可以但要睇報邊間中学

anthony8899  明白,謝謝!  發表於 16-6-30 14:14

引用:+本帖最後由+greenapple1093+於+16-6-16+19

原帖由 greenapple1093 於 16-06-16 發表
羅氏唔算b1

回覆 panpa 的帖子

根據Khama 2010 的資料 (School information list-2010),hkpapa852 分析 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D4

保良局羅氏基金中學 may be a band 1C school

If not, please provide evidence to prove that 羅氏基金 is not a band 1 school.

Thanks

請問甲部跨區觀塘的中學女校( 例如聖傑靈 / 藍田St Paul ) 會否跌banding?

幪面超人 發表於 16-6-30 10:18
仔仔, 今年9月升中一, b1學生.
本身住緊觀塘區, 升中都係選左觀塘區.
10月起搬去將軍澳站附近.
將軍澳B1中學好可能係全港最大競爭既一個校網,同埋一般認知係弱區,觀塘好地地入左弱區無著數,觀塘到將軍澳只係幾個地鐵站,方便唔到幾多。
請教下對呢方面有較多認識既板友啦,或者男仔灣仔區會競爭細好多。

可參考下呢個網址喎
http://tkoschool.blogspot.hk/2016/07/2016.html

回覆 Akikoamano 的帖子

對,近兩年愈來愈好,確定有band1

無知人 發表於 16-7-9 23:40
將軍澳B1中學好可能係全港最大競爭既一個校網,同埋一般認知係弱區,觀塘好地地入左弱區無著數,觀塘到將軍 ...
多謝回覆, 仔仔好好彩入到觀塘第一志願.

anthony8899  恭喜, 入了那所中學?  發表於 16-7-12 10:12

回覆 Fado 的帖子

有冇資料support王華湘係band 1?
將軍澳區內應只得4間band1 中學
‹ 上一主題|下一主題