用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Late application arrangement
樓主: bellarie
go

ESF Late application arrangement [複製鏈接]

回覆 964000 的帖子

Yes, agree to try TC x 2I'm living so far still try, 最多捱一、兩年

回覆 何B仔Adrian 的帖子

你們真的好喜歡ESF! 好遠都努力爭取入學學位!好佩服好感動!努力呀!希望日後大家嘅小朋友們都一路直上ESF 中小學,一齊做同學仔!

其實我以前都住東涌架,住咗十幾年,我媽媽仍然住响度,可能住慣了,結婚後又常回娘家,感覺唔太遠。再者,有了細妹既成功,哥哥在KJS既waiting list可能縮短少少。細妹是12年12月b,今年8月被迫讀K2,好彩唔洗留班的話,辛苦阿妹一年,一年好快過,相信是值得既。

引用:其實我以前都住東涌架,住咗十幾年,我媽媽

原帖由 何B仔Adrian 於 16-04-20 發表
其實我以前都住東涌架,住咗十幾年,我媽媽仍然住响度,可能住慣了,結婚後又常回娘家,感覺唔太遠。再者, ...
老實說,你女兒interview的表現,如果去報多人掙的ESF如TY and Abacus, 都幾蝕底。而家策略很好,報少人的TC, 吾洗同人爭入左先算,又可以帶契哥哥入KJS, 哥哥入了,又可以帶契番妹妹入。做人吾洗乜都最叻同人爭,有計謀就得。
原來你媽咪住東涌如果到時嫌遠,至多咪星一至五在婆婆處瞓囉。

引用:其實我以前都住東涌架,住咗十幾年,我媽媽

其實我以前都住東涌架,住咗十幾年,我媽媽仍然住响度,可能住慣了,結婚後又常回娘家,感覺唔太遠。再者, ...
你之前小朋友都係on TY waitlist? 但上個星期我打去,她們話不用再interview, 只是send email 去表示想transfer 去TC,就等校長睇file, 之後等消息。

回覆 panda_k 的帖子

我之前Abacus wait list,我同TC聯絡好,之後我send email問Abacus校長攞approval transfer file 去TC.

回覆 964000 的帖子

哈哈,講到我好似好有計謀咁,其實我冇計劃架,有計劃晨早報咗TC啦,都係見步行步咋,等等等等了Abacus好久,上個月上網睇睇先知TC開。哥哥排KJS我都半放棄狀態,佢讀緊Think,原本以為冇中學,諗住到時搵唔到就早些送出國,但現在Think開中學,我又打消呢個念頭,都係見步行步啦,有就轉、冇就算,唔計得咁多。

我睇番ESF個網喇, 原來有siblings讀繄ESF小學或中學, 另一位sibling 才有較高既priority位置架, 所以以我個case, 除非阿妹入到KJS, 否則哥哥一樣冇較高既priority. 中伏了, 哈哈, 唔緊要啦, 希望阿妹生性, 出年入ESF小學先幫哥哥啦.

引用:+本帖最後由+何B仔Adrian+於+16-4-20+14:16

我睇番ESF個網喇, 原來有siblings讀繄ESF小學或中學, 另 ...
冇錯。阿妹入到小學的話,阿哥立即跳到好前。但我當年都要等多年半大嗰個先有得in.

引用:+本帖最後由+何B仔Adrian+於+16-4-20+14:16

我睇番ESF個網喇, 原來有siblings讀繄ESF小學或中學, 另 ...
我初時也以為kinder siblings 已有priority lol!
原來要primary 先有😅😅😅

回覆 何B仔Adrian 的帖子

亞妹努力加油呀⋯⋯支持你!

bellarie 發表於 16-4-20 15:11
我初時也以為kinder siblings 已有priority lol!
原來要primary 先有😅😅😅

...
Yes, because ESF kinder and ESF primary are two different organization. However, you may have higher chance to get the interview by RC or DC.

Chinese level in kinder is ZERO.  I put my kid to Chinese class once she get in ESF primary school.

‹ 上一主題|下一主題