用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 ...
樓主: ANOJ
go

王錦輝小學 VS 荃灣官小,請大家指教點選擇。 [複製鏈接]

punlik 發表於 16-1-14 09:47
5歲小孩唔可以分精英. 但程度已經可以有分別.例如: 從幾千人中選出來既, 面對外國人, 英文已經能聽會說,
但 ...
咁你又可唔可以數晒個2X/3X間好過荃官既中學出嚟呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都識兩個荃官小上荃官中既人, 表弟係讀荃官畢業, 佢讀得好麻麻...我同事都係荃官畢業, 會考幾條A...朋友女女讀WKF, 英文真係好好...
但<我既朋友....><我以前....> 都唔係第一手資訊.

建議樓主先去這兩間學校討論區了解下學校, 直接私訊問下兩校在讀家長, 可以找到比較真確既在讀情況. i.e. 功課量, 程度, 師資, 關愛, 學習氣氛...比較完再選一間0岩自己小朋友的.

讀完荃小升荃中,係走一條傳統學校精英的路,過程係點,大家心中有數。王係走一條愉快學習、活動教學的路。小朋友資質、性情適合邊樣,家長想點行,其實要自己想清楚,吾係邊間學校好d咁簡單。

Popo^^ 發表於 16-1-14 00:30
我都有曾經考慮過呢個問題。小朋友做功課能力態度尚可,有細既跟尾。我估問好多人都會揀荃官小。但我prefer ...

我之前聽幾位升中家長朋友分享, 聽完佢地既心路歷程同部署, 真係好驚, 我自問做唔到(可能係我唔夠勤力啦).
所以都一心揀一條龍.

同你有些似,  我其實唔太長遠想到入3大. 可能我膚淺....又無咩大志,我只係想仔女享受學習, 真係學到野而唔係做功課考試機器. 最緊要有良好人際, 自信開朗. 入唔入大學? 到佢高中佢自己諗啦.
所以我都會揀新派一條龍直資/私校.

wkf fans

四隻貓 發表於 16-1-14 10:41
我之前聽幾位升中家長朋友分享, 聽完佢地既心路歷程同部署, 真係好驚, 我自問做唔到(可能係我唔夠勤力啦). ...
你小朋友讀個間完全唔同喎!

佢既教學模式, 應該完全同官津小學, 甚至大多數直資學校都唔一樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:subb 的帖子

就算吾係王fans. 我只知道要行傳統學校上荃官中並不是一條易走的路!父母要有心理準備!不是不肯面對現實,延遲6年,而是想讀書不是為考試,更不是父母陪讀書為呈分升中。愉快學習不代表不用谷,只是可按自己小朋友發展去準備,不是有考試呈分deadline去迫去谷去鬥。另外,小朋友到高小是否接受到谷同傳統教學模式呢,又是另一個問題。
到升中,小朋友如爭不過人不是b1學生,要輪到抽b2中學,荃灣葵青的b2學校,你是否接受到。今日就算王是b2中學,比對葵青荃灣的b2,你又覺得邊樣好呢?

如果小朋友是人中之龍,肯定b1又受谷, 咁應該考間再勁d既,如aps, sfa 咁肯定上b1定路順好多,吾一定得荃官一間選擇!

條條路都可通羅馬,要點樣走先係好,只有樓主自己決定。

Soundervolt  但樓主個帖Title係王錦輝小學 VS 荃灣官小嘛,當然只集中討論兩校啦  發表於 16-1-14 11:32

引用:WKF+“愉快學習、活動教學”,+“所體驗,所

引用:就算吾係王fans.+我只知道要行傳統學校上荃

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-1-14+11:45+編輯

似乎有不少家長都仍然覺得, 直資學校一定俾官津小學好.

但現實係, 新派直資學校(並非由傳統名校轉去做直資既學校), 真係做得出色, 並唔算多, 絕大多數都只係B2英中.

hppa    發表於 16-1-14 15:29

引用:似乎有不少家長都仍然覺得,+直資學校一定俾

咁又唔好咁講, 邊間學校都有好學生出色學生, 是否讀書成, 不是單一因素的  !
B2生也有狀元只是多少問題, 如果人肯發力發奮讀, 中學都是未為晚也... !

有句"條條大路出羅馬", 其實好多人都識講,
但口是騙人身體是最誠實, 才真! 

邊間好, 樓主自己用自己條件/小朋友條件去衡量吧, 答案只有你自己最清楚 !

引用:咁又唔好咁講,+邊間學校都有好學生出色學生

hkpapa852 發表於 16-1-14 12:06
似乎有不少家長都仍然覺得, 直資學校一定俾官津小學好.

但現實係, 新派直資學校(並非由傳統名校轉去做直資 ...
我相信依個係時間問題. 因為大部份家長都係睇結果做人. 一般直資要12年後先會有結果.
而家長又會觀望幾年見到明顯概稳定結果, 就會成班開始衝入去. 但依個結果又要等12年. 時間比較長.

另外可以參考下只有小學而無中學概直資私學. 因為只需6年時間就有結果. 佢概週期性相對短左. 結果係點, 我諗大家都心裡有數.

生態巳經改變左, 只係要等時間去發酵.

‹ 上一主題|下一主題