用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 樂也悠悠
go

DEL [複製鏈接]

引用:其實呢個topic嘅目的係咩呢? +

原帖由 darkson 於 15-12-17 發表
其實呢個topic嘅目的係咩呢?
不如你講清楚你認為我開這個topic嘅目的?

引用:大家可以share下點解放棄kv揀民生嗎? +

原帖由 wmeunice 於 15-12-16 發表
大家可以share下點解放棄kv揀民生嗎?
我MS係waiting, 坦白講係心儀半龍校.
先有SC offer, 俾咗留位費後, 才收到KV offer信, 同老公商量, 佢覺得SC都啱自己小朋友, 況且我們目標係龍校, 所以不想再浪費金錢hold KV 位.

newroom   最重要係岩唔岩小朋友  發表於 15-12-17 12:35

等緊PC offer ,如果好彩,我會放棄KV AM.

引用:Quote:原帖由+wmeunice+於+15-12-16+發表大

原帖由 樂也悠悠 於 15-12-17 發表
先有SC offer, 俾咗留位費後, 才收到KV offer信, 同老公商量, 佢覺得S ...
做得好,欣賞你!

引用:Quote:原帖由+wmeunice+於+15-12-16+發表大

先有SC offer, 俾咗留位費後, 才收到KV offer信, 同老公商量, 佢覺得S ...
真心感激你地放棄KV, 不會hold哂!亦真心覺得你小朋友好叻,有SC & KV offers

引用:Quote:原帖由+樂也悠悠+於+15-12-17+發表我

原帖由 biloveu 於 15-12-17 發表
真心感激你地放棄KV, 不會hold哂!亦真心覺得你小朋友好叻,有SC & KV offers

...
agree!

回覆 darkson 的帖子

x2

引用:Quote:原帖由+樂也悠悠+於+15-12-17+發表我

原帖由 kiki826 於 15-12-17 發表
做得好,欣賞你!
不好咁講, 得一個小朋友都不能返曬全部學校. 我只是方向清淅, 而且自己小朋友N時都試過waiting等人放位, 等學校call我....
明白"等待"的心情.

...
平常心, 根本都唔知以什麼為收生準則.
我起初都以為MS會收, 點知waiting,
所以係無得估.

引用:Quote:原帖由+樂也悠悠+於+15-12-16+發表我

原帖由 nic_bb 於 15-12-17 發表
我放咗ms pm, 宜家考慮緊sc pm 定 kv am
點解放MS?

引用:Quote:原帖由+biloveu+於+15-12-17+發表真

平常心, 根本都唔知以什麼為收生準則.
我起初都以為MS會收, 點知waiting,
所以係無得估.
我都想要MS, 但與它無緣了!

引用:Quote:原帖由+bitofpeace+於+15-12-16+發表

原帖由 樂也悠悠 於 15-12-16 發表
你就好, 我MS waiting
希望你wait到。你小朋友真係叻,考到SC全靠佢自己能力!

引用:Quote:原帖由+樂也悠悠+於+15-12-16+發表你

原帖由 bitofpeace 於 15-12-17 發表
希望你wait到。你小朋友真係叻,考到SC全靠佢自己能力!
希望啦

引用:Quote:原帖由+樂也悠悠+於+15-12-17+發表平

我都想要MS, 但與它無緣了!
咁多人waiting, 都唔知有無我份

SC 同 KV 有什麼分別? 點解大多數都揀SC?

回覆:放棄KV區

收到根德offer,都真係幾驚訝。 我女活潑好動多咀多手,而家開始同你鬥相反,會固意激你,情緒波動大,好處係佢性格獨立自主開朗唔怕羞。interview當日同平時表現差唔多,仲想周圍走俾我拉住咋,心諗都凍過水~睇過好多post都話根德好嚴好傳統,完全跟我女性格背道而馳,所以好怕幫佢揀錯

引用:SC+同+KV+有什麼分別?+點解大多數都揀SC?

原帖由 bobolps 於 15-12-17 發表
SC 同 KV 有什麼分別? 點解大多數都揀SC?
唔係喎,都有好多give up SC for KV㗎,咁呢個post係「放棄KV」嘛!
每間學校各有優點,清楚自己小朋友性格揀學校更事半功倍!KV著重自理能力,可以令小朋友自己主動做功課溫習(雙職父母特別喜歡),學術強(尤其中數),考直私小學或叩門時如要考學術會較有優勢!
SC著重小朋友自由探索,活動教學,較多presentation機會,小朋友擅於表達自己,較多親子功課和活動(未必適合太忙的家長),考直私小學或叩門面試時熟練既presentation skills 大有幫助!

我小朋友較活躍,曾在傳统學校返pn,覺得佢唔太投入,想試吓活動教學,所以收到KV offer 也不作考慮了!現在返得好開心,好喜歡返學!

引用:收到根德offer,都真係幾驚訝。+我女活潑好

原帖由 yuhehe 於 15-12-17 發表
收到根德offer,都真係幾驚訝。 我女活潑好動多咀多手,而家開始同你鬥相反,會固意激你,情緒波動大,好處 ...
同我女性格好似:活潑好動多咀多手,情緒波動大,性格獨立自主開朗唔怕羞。

回覆 樂也悠悠 的帖子

樓主會考慮改標題做 "放棄OFFER 區"嗎?  睇番討論內容都有講考慮放棄其他offer, 唔係只講KV....

其實真的家家有求,無論放棄邊間,揀邊間都無需太介意,因為呢D都係好學校,先咁多家長一齊報,鍾意又考不考到入,都係一種緣份!
‹ 上一主題|下一主題