用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 St. Joseph's College Primary School (Wan Chai)
樓主: youngmami
go

St. Joseph's College Primary School (Wan Chai) [複製鏈接]

王國長老

Re: St. Joseph's College Primary School (Wan Chai)

Sindy,
大女小肌肉運用好D既,我仔係細仔D字真係唔見得人呀!今日默書先話錯左一個”壯”字,佢話老師圈佢錯,唔知點解?原來佢拎枝筆係個字旁邊畫左一畫,因此當佢多左一畫便當錯!我話抵呀!成日寫字唔提高d枝筆!佢仲夠膽問我可唔可以當佢100分喎?!你話佢係咪作屎!

Charlotte_mom,
有架,入左去click入要搵既學校,會有派位名額架。
http://embhsc.hkedcity.net/primary/

王國長老

Re: St. Joseph's College Primary School (Wan Chai)

wq,

其實你對學校如此不滿,點解不為孩子選擇活動教學小學?
咁樣你開心D,小朋友亦輕鬆開心D。

wq 寫道:

首先,活動教學並不是妳說的只是回校玩,字都唔識多個。有這樣一句話:從遊戲中學習。雖然它的效果可能不如傳統教學一下子認識很多個字,可是慢慢地妳會發覺他們潛移默化,吸收了很多知識,成效是意想不到的。
其次,我也很反感這些所謂的名校,明知自己不足之處不改(我係這樣啦!) 要家長只行來補足的態度(劉德華的廣告都有做了,香港是大都市,現今社會這樣的服務是不行的了)。
我覺的它的價值:只是以前名校給予的號應;因為有小學做它的後備,而不是它真正的口碑,那才是真正的可悲!
最後,我決定留是出於無奈和多方面因素,但我想要說出事實讓各位媽咪了解並自行考慮選擇。

wq,

是的,的確是無奈,但現實那可盡如人意呢!?如何面對?積極解決?或怨天尤人?無論你選那個方法,日子還是要過的,但既然主觀環境無法憑個人力量改變,可不試著改變客觀環境令日子過得快樂些呢?

我有感見很多家長與學校的關係,猶如錯配的夫婦,為怕離異後的前途比現況更不堪,或怕適應不到新環境,寧願抱著千瘡百孔的婚姻,天天懷著滿腔的不滿怨氣渡日,是得是失,真的只有當事人才清楚.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

yeungma,

當然人人都會有無奈的時候,亦不是話唔適合就要離開,我只是覺得,既然決定留,便要令自己及小朋友都開心咁適應,小學6年好快就過左,開開心心總好過日日都唔開心呀

王國長老

當然係度舒一口悶氣,講出感受係無問題的,係呢個forum個個都係咁,我自己都會,我地絕唔係針對性,大家都是媽媽,亦會面對類似的問題,當然明白佢既frustration。
至於我問佢點解唔選活動教學小學,我係認真想佢考慮的。讀書面對學校是兒子,如果唔開心,咁多問題,點解要辛苦落去?父母的不滿,唔多唔少影響到孩子,家校互不support,長遠來說沒有益處。而我見wq言語間好認同活動教學,對活動教學極為欣賞,咁選擇佢唔係更好咩?我仔隔離班有同學讀完上學期轉校,小朋友同家長都唔適應到傳統學校,轉到維小,孩子家長都開心。
有時我地做人都係咁,老細唔considerate咩、衰人咩,一係搵工,一係忍左佢。要搵食有時我地要向現實低頭,但孩子讀書還可選擇嘛。

yeungma 寫道:
係呢度講出真相,舒一舒發自己的情感,讓將要選擇行呢條路既人想清楚,亦無不妥,唔通連呢d無奈都唔比人有??有無奈既就走啦,唔通每個人都無無奈既咩???

麟媽媽,

Which school does your son study in? :wink:

王國長老

Planet,

你朋友都挨左幾年先轉校呀?我聽D高年班家長講一路讀上去,一路有人轉校,個位唔使幾耐,又有插班生頂上….
但總有小朋友讀得好開心,家長又好熱心的。華仁好多家長義工,個個都真心為學校好,有野要幫手真係一呼百應的。可惜我要返工,唔係可以去library做吓reading mum,都想幫吓手。

Planet 寫道:

我當初朋友既仔好似中左六合彩咁開心, 因為攪珠入到華仁,佢幼稚園又係讀 維記, 終於一家捱左幾年到最後都係轉校, 而家係英國讀緊書, 佢mami話搵學校一定要岩自己個小朋友, 唔係一定名校就岩

麟媽媽,

我從頭到尾只是針對老師的某些教學手法(如寫字的要求)和態度(不願家長多打電話和沒有畢業典禮),但我個人和孩子不會因為她們的錯(我個人認為)而不高興,更不會影響到孩子。例如:老師覺得還不够好、批評的字,我就肯定和鼓勵他,並引導他老師也不是完人,任何事情都有相對論和絶對讑來啓發他。另外,老師們怕煩不願搞的活動,我們家長自發出錢出力,彌補學校的不足,填補家長心靈的遺憾。而我孩子也不願失去昔日同學之間的友誼,唯有讓我們在挫敗中學習,在困難中成長吧,我想也未必是一件壞事,可能壞事會變成好事也說不定呢!
當然,我講出事實(當中包含了對這間幼稚園的不滿和無奈)是讓其他的媽咪更清楚了解這間幼稚園的情況,讓她們自己做出選擇,明白到名校並不是想像中那麼理想。

Hello wq,
好長時間冇看呢個topic, 估唔到有咁多comments, 而且看得出各位mami都係好care小朋友成長, 而且妳們的comments全部發自內心,好多謝!!
我阿囝九月起會讀St.Jo Kinder, 所以好關心Kinder同Primary的情況. 我好明白妳的心情,如果連一個簡單的畢業禮也沒有,似乎會令家長失望(but小朋友未必會失望,我相信祇要我同阿囝講為慶祝佢畢業,帶佢去吃一大餐,或者去加拿大探堂哥,或者去一轉Disney,佢己經開心死)。

我都同意另一位mami ZEN所講,傳統同活動各有所長,視乎第日準備走邊條路。例如阿囝會上傳統小學,如Kinder活動式, 字都唔識多個, 我唯有左撲右撲找學術方面課外班, 但妳知啦, 坊間這種班良莠不齊, 有時俾左錢都係冇得著。與其係咁, 不如學校學科知識多D, 家長補充activities好過。

另外,妳提到一個point, 話學校有唱遊(好彩!), 但冇歌書。我想講呢,我阿囝而家係1間非常出名(出名到係人都知, 上晒TV) 活動教學Kinder讀K1, 一樣冇歌書, 試過我見阿囝在家唱1首兒歌, 我聽唔到全部歌詞, 在手冊上寫想老師俾歌詞我, 都冇人睬我。亦試過call老師3日都冇人覆,最後要complaint to 主任才有人覆。So...

冇畢業禮的确有D奇怪, 但有D Kinder的又太過份, 做show一樣, 係文化中心又要彩排N次, K1, 2 放埋假遷就k3排演(!), 聽過嗎?我阿囝而家間Kinder咪咁羅。恕我直言, 呢D完全係幫學校做埋marketing, 學生俾埋學費幫佢宣傳, 太commercial啦。

我太長氣啦, 最後想問下, St.Jo Kinder係咪連outing, 旅行都冇? 咁有冇drawing, sports 之類非學科口既堂呢?

另外,妳提到一個point, 話學校有唱遊(好彩!), 但冇歌書。我想講呢,我阿囝而家係1間非常出名(出名到係人都知, 上晒TV) 活動教學Kinder讀K1, 一樣冇歌書, 試過我見阿囝在家唱1首兒歌, 我聽唔到全部歌詞, 在手冊上寫想老師俾歌詞我, 都冇人睬我。亦試過call老師3日都冇人覆,最後要complaint to 主任才有人覆。So...

但要考試架喎,咁點考呀????有人就好慘囉我見,幾個家長成日就係夾唱歌夾兒歌咁,聽到個仔唱乜,就大家對

Sindy

你的意思是St Jo Kinder 考試要考唱歌???      

Sindy,

唱歌佔總分多少%?

monchhichi888 寫道:
Sindy

你的意思是St Jo Kinder 考試要考唱歌???      

係呀

Zen 寫道:
Sindy,

唱歌佔總分多少%?

咁我又唔知呀,其中一個item掛,我地講緊kinder呀

Sindy,

我知係幼稚園部,所以想問佔的比重有幾多,如果學校都無打算要家長幫小朋友溫習兒歌,會否只佔總分少部份而已?

Hello Sindy,

Test singing? quite interesting....

but not bad in my opinion.  I think if the songs are taught and kept on singing at school, it's not too difficult for kids to memorize them.  I asked the teacher for the lyric of that song only because I'm quite interested in that song myself and wish to sing with my son at home, not because my son couldn't sing it.  I see my son can sing the songs learnt at school very naturally without difficulties.  Sometimes it's because the parents are not familiarized with these child songs so should guess.  Teachers should have no problem understand what the kids sing.  Don't worry.

If the purpose of the singing test is to understand the kids' ability to get what has been taught and their 音準, no problem at all !  I remember in my own kindergarten, primary school time, we also have such tests.  But for primary, another purpose is of course the teachers should select kids suitable for choir training.

我諗我都係應該停囉,唔係就好似攻擊緊人地間學校,之前都係我由心之言,同埋見到有朋友點應付學校既考試
‹ 上一主題|下一主題