用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日去完崇真面試!
樓主: margarita0510
go

今日去完崇真面試! [複製鏈接]

回覆:mandolin 的帖子

That's becoz we forgot to bring the receipt n need to pay again. It is necessary to pay the registration fee at application

回覆 irenewtse 的帖子

同主流一樣收咁多好似各220

回覆 fstep 的帖子

我係禮堂等左一個鐘,再係課室等多大概三個字,入去見五分鐘都無,老師話見完果陣,我都難以相信

引用:回覆+fstep+的帖子 我係禮堂等左一個鐘,

原帖由 Sunny123 於 15-10-18 發表
回覆 fstep 的帖子

我係禮堂等左一個鐘,再係課室等多大概三個字,入去見五分鐘都無,老師話見完果陣,我 ...
其實幾分鐘好難知你叻唔叻,反而幾分鐘可以睇下有邊d唔收,例如打人個d,之後個d就睇問卷,年齡,住址,家庭背境,最後個班就成入選,我覺得會咁篩選。

回覆:今日去完崇真面試!

咁短既interview主要睇表現,其實都睇到邊d小朋友會聽指示做,會聽話,唔好睇少短短既interview, 老師有經驗會識揀佢地想要既學生

回覆:fatdogman 的帖子

其實我覺得唔算見得快,係問得比預計中淺。另外問卷又無咩野特別填啫,都係比1-5分

似乎英普班面試的家長比較滿意??

我仔見主流班,依佢指示提前10分鐘到,我以為睇email咁認真通知流程會做得好好⋯我入到禮堂坐左起碼40分鐘,由阿仔開心到不耐煩拖我走(佢已經坐定定30分鐘)。

我覺得辛苦左小朋友,佢地年紀耐性有限,就算冇鬧情緒,其實喺禮堂要兩歲小朋友坐咁耐冇野做,都辛苦!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我玩個兩次崇真主流,兩個小朋友都考過,而兩個都失敗。主流班的考核内容我相信很多考生都做到,真係唔知點分高下,可能真係睇家庭背境。

利申:小朋友都在讀私立半龍幼稚園

回覆:cameo 的帖子

情況一樣,安排好差,
我全程用了約兩小時但接見只有數分鐘,
簡直挑戰家長同小朋友耐性

咁真係主流同英普分別
我見英普,入到禮堂時分左右坐,見主流果邊坐左好多人,幾乎滿座,反而英普比較少人,有多空位
入禮堂等左10分鐘左右,就叫我果組號碼上課室,流程順暢,唯一唔好既係玩玩具等期間,佢好少玩具,阿仔得一兩粒揸住,都無得玩,但見有老師評分

回覆 SYWu215 的帖子

好同意, 同我囡一起面試嗰位男仔, 唔講嘢, 家長好緊張, 出咗2次声, 估計無機會啦

回覆:jarxjar 的帖子

我囝都係英普,玩玩具完全唔夠1mins,就call見老師

引用:咁真係主流同英普分別 我見英普,入到禮堂

原帖由 jarxjar 於 15-10-19 發表
咁真係主流同英普分別
我見英普,入到禮堂時分左右坐,見主流果邊坐左好多人,幾乎滿座,反而英普比較少人 ...
玩玩具房有評分?我又唔見有老師喎,幾個義工好忙收表咋

EPK.. november small baby, arrived at 8:50, scheduled at 9:00, finished at 9:45

in the first room there was a teacher holding a big green folder. she was looking around and writing in the folder while the mandarin teachers were going around the room

our interview was hosted by a male teacher, he was quite patient. he asked my daughter to tap the drum twice.. she tapped it 10 times and he counted 1-10 with her :) when the boy on my table couldn't answer a question, he prompted him as well..

but my daughter kept trying to take the puzzle to play while the boy was answering first few questions

引用:Quote:原帖由+jarxjar+於+15-10-19+發表咁

原帖由 yuhehe 於 15-10-19 發表
玩玩具房有評分?我又唔見有老師喎,幾個義工好忙收表咋
英普等候課室,有一位老師揸住塊板評分,仲叫家長要幫小朋友張label 貼心口前面,另外有一位普通話老師揸住隻手偶同小朋友打招呼,佢有同我仔講「你好」
但我仔無理佢😂

Interview 英普班,我們10:30in 早15分鐘到,人係多但好暢順,在hall等十分鐘就可以

引用:Quote:原帖由+yuhehe+於+15-10-19+發表玩玩

原帖由 jarxjar 於 15-10-19 發表
英普等候課室,有一位老師揸住塊板評分,仲叫家長要幫小朋友張label 貼心口前面,另外有一位普通話老師揸住 ...
係咩 我嗰個waiting rm d老師各志攪自己野 唔似俾分 同埋我1 交完表就去面試 冇玩過玩具

引用:Quote:原帖由+jarxjar+於+15-10-19+發表英

原帖由 fatdogman 於 15-10-19 發表
係咩 我嗰個waiting rm d老師各志攪自己野 唔似俾分 同埋我1 交完表就去面試 冇玩過玩具

...
我覺得佢地塊板係用黎點名,唔係計分

引用:Quote:原帖由+fatdogman+於+15-10-19+發表

原帖由 RRRRGGGG 於 15-10-19 發表
我覺得佢地塊板係用黎點名,唔係計分
X2! 混亂到名都應該搵唔到!
更何況mark小朋友表現

引用:Quote:原帖由+RRRRGGGG+於+15-10-19+發表我

原帖由 hedy32 於 15-10-19 發表
X2! 混亂到名都應該搵唔到!
更何況mark小朋友表現
X3!係禮堂點名果塊板黎!

‹ 上一主題|下一主題