用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好難受
樓主: 麥子仲肥
go

好難受 [複製鏈接]

其實有時家長以為學識所有野去interview 先會成功,反而會令人覺得小朋友係train到咁叻,不是本身叻及有potential。特別不是著重學術的學校,可能observe緊小朋友向其他方面的發展呢。
好多老師校長interview開小朋友,應該識睇佢地想要的類型的小朋友。

引用:我仲灰,st+cat+waiting+都有失望,不過連

原帖由 raytem 於 14-12-12 發表
我仲灰,st cat waiting 都有失望,不過連讀緊n既普通學校都waiting係超灰囉,我女27個月識晒a for apple  ...
學校會唔會喺睇小朋友答題嘅反應,家長嘅表現,多過答得啱定唔啱。
就好似隔離小一區咁講,有啲學校特突考小朋友反應,多過識幾多嘢。先會問埋啲好似好深,或者越級嘅問題。
我記得,有校長話小朋友答乜煮無緊要,只要佢有思考就得。佢會欣賞一啲答佢“老師,我唔識,你可唔可以教我呀?”多過佢答得到。
亦因為咁先出現所謂“學校玩嘢”具爭議嘅題目。

引用:Quote:原帖由+raytem+於+14-12-12+發表我仲

原帖由 creama 於 14-12-12 發表
你小朋友如果係早多幾年,係可以話好叻,你話你小朋友識個d, 我身邊大把小朋友喺歲半兩歲前已經識晒,而家d ...
我冇講到我個女好叻,亦都唔覺得佢係天才,只係想講一般學校考既野都識晒,連自己讀緊既學校(唔係名校)都waiting啫,唔通要個2歲幾既小朋友去到小1level先有書讀咩?

‹ 上一主題|下一主題