用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請大家評理
樓主: AMAIL
go

請大家評理 [複製鏈接]

ngokwan 發表於 14-11-14 15:09
非常同意。
不過,真心提示,你不擔心會有家長大興問師之罪?
如果有良好溝通,此情況很少發生。再者,我早已將背後目的筆錄,並通知其他導師 — 我們手上有齊一切資料,隊員主動問就告知,不然就自己擬定或跟我之前發的通告做。我做了10年導師,發現乜都餵到口,說得清清楚楚也會有問題,隊員亦會變成等餵!即是害了他們。所以最後決定自己維持做到加零一,但不會將所有資料發給隊員,要他們自己決定自己要帶什麼、做什麼?要忍手好辛苦,但對小朋友好就只能忍心一點。

當然樓主的情況不明,單方面作供永遠難以持平,老師是否做得不夠,有可能但不能確定!但重點是小孩終究受了苦!若不借此機會自我檢討而將責任加於別人,只會痛苦不斷。我們只能做好自己的部分,難以改變他人,無奈但卻是事實。

如對樓主有冒犯,我在此道歉。我呢D傻佬,只是過份肉緊,過於著急罷了。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

AMAIL 發表於 14-11-14 14:59
我都唔係要追究d咩,本來想提醒學校注意呢個問題,避免重犯!但校方回應,一個對事件不清不楚,問番我唔係自備 ...

唔知通告點寫, 因為囡囡學校旅行寫明係要自備午餐, 另一囡囡則寫可自備午餐, 而公園內有餐廳, 可自行購買。

如果通告寫明有餐廳, 學校又無講話要自備午餐, 我真心覺得學校有責任:
責任一
P3小朋友有事捱餓都唔敢 / 唔識出聲, 反映學校一直係單向一言堂, 無溝通 / 唔俾學生主動反映意見, 所以養成學生被動 / 唔敢出聲性格。

責任二
就算只得一位班主任負責一班, 一班只得約30人, 見午膳時間有小朋友無嘢食, 都唔會主動關心, 問下情況, 反映老師對同學愛心唔夠。自由活動時間係小朋友自由活動, 唔係老師自由活動時間, 老師都應該關心下同學, 跟同學聊聊天。

P3小朋友一般只有7-9歲, 做咗都無10年人, 唔一定個個咁勇敢, 仲要如果學校平時無開放文化, 同學根本唔敢出聲。唔通大家無聽說過, 好多小學就算小朋友舉手提出, 上堂時都唔會俾去廁所嗎? 不過, 樓主你小朋友班同學都真係唔夠雷氣, 見朋友仔無嘢食, 都唔一人share一啲, 要人捱肚餓, 真係好少見。

P.S. 可能大家小朋友學校近, 我囡囡學校遠, 旅行果日前一晚, 我幫囡囡準備食材到凌晨十二點幾, 第二朝4:00就起身煮了, 趕佢出門坐校車, 成晚又瞓唔好, 怕鬧鐘唔響, 唔知醒起身, 紮醒咗好多次, 真係好辛苦的

仔仔間學校寫得好清楚, 要自備飽肚食物例如三文治, 不過佢最後顧住玩, 都食得好少回來

我囡通告就係有寫可自備、園內餐廳買。所以我都認同你所講既。我囡同學仔都有SHARE野食既,而我都有比定個蛋卷佢。佢都無食到。但我只係知道,佢和同學仔都話老師無話比去餐廳,所以無買飯。我覺得奇怪,所以先問清楚老師原因,點知一問之下,班主任竟然反問我:唔係自備咩?再講,就話當時無人話無野食,無人要求去餐廳。就係咁

其實樓主學校張通告, 午餐安排果一欄, 係有機會比家長插的.
但我作為家長, 我不會讓3年級的小學生自行帶錢去公園餐廳買野食,
因為 -
1) 小朋友平時已吃學校飯, 我難得一天可以為小朋友準備午餐, 讓他和得一起去計劃帶什麼食物跟同學分享, 其實挺開心的; 而且自家食物比較健康;
2) 我不想小朋友要掛住個錢包而不敢去玩;
3) 如小朋友掉了錢, 除了吃不到午餐之外, 還會連累老師和同學一起去找;
4) 要小朋友自己在小食亭叫食物, 在學校活動以外其實有好多機會, 不需要趁此學校旅行日子做如此動作.

picnic, 我始終覺得要坐在地墊上 (最好有格仔布), 把食物放出來, 慢慢吃, 吃下玩下跑下, 才夠格調.

我地學校註明 自備飽肚食物, 我做了自制麵包搽果jam, 一個蘋果, 一條香蕉.
2條腸仔。。全部拿回家。。哈哈
原來那裡有免費午餐。。。

引用:我囡通告就係有寫可自備、園內餐廳買。所以

原帖由 AMAIL 於 14-11-14 發表
我囡通告就係有寫可自備、園內餐廳買。所以我都認同你所講既。我囡同學仔都有SHARE野食既,而我都有比定個 ...
我明白你,老實講有唔少老師也是当自己打份工,有事都即刻想卸左先…………

AMAIL 發表於 14-11-14 16:16
我囡通告就係有寫可自備、園內餐廳買。所以我都認同你所講既。我囡同學仔都有SHARE野食既,而我都有比定個 ...
應該帶埋通告, highlight住俾學校睇, 如果學校通告有寫, 就100%係學校問題。因為已經唔係家長有無clarify清楚同小朋友自己有無提出既問題, 係老師一早就話唔准離開草地, 佢係無意識到學校通告內容許小朋友買飯, 無讓佢哋選擇。對於初小學生, 我真心認為係老師做得唔啱, 因為旅行前應該有老師視察場地, 知道地方大, 會走散, 唔准周圍走, 就應該請家長自備食物。

題外話, 講到小朋友有無主動提出, 其實我覺得對某些學校的老師係無意義的。話說我囡囡換牙期, 隻門牙好鬆但唔甩。小一有一次上體育堂, 被同學個屁股撞甩咗隻牙, 佢即刻執番, 因為口流緊血, 佢舉手同老師講:老師, 我甩咗隻牙....未講完, 老師就:0殊!後來佢想再講多次, 老師就更嚴厲地「0殊」佢。當日, 佢就含住一口鮮血, 上埋餘下既體育堂。

回家後, C6知道咗, 好嬲, 打電話去學校問該老師點解唔俾去廁所吐水, 原來老師以為囡囡上上下堂無端端同佢分享甩牙既事(past tense) 唔知佢當場甩咗隻牙(present tense), 佢道歉都無聲, 只係呵呵笑咗兩聲。

多謝分享大家的意見。

little_yolky: 你講得無錯!學生有時有問題想講,老師就:0殊!想再講多次, 老師就更嚴厲地「0殊」佢....我囡都有此經驗

little_yolky,最嬲就係連道歉都無呀!

AMAIL 發表於 14-11-14 16:39
little_yolky,最嬲就係連道歉都無呀!
咁有咩辦法, 唯有教阿女下次唔好理佢, 自己去廁所洗囉。都有將老師以為同佢分享個笑話講番俾阿囡知, 但就無講老師壞話, 只係話老師真係好搞笑, 同埋問下阿囡同學個屁股臭唔臭等笑話, 分散下佢注意力, 等佢好快唔記得咗囉。

始終, 間間學校都有優點同缺點的, 我就成日記住學校既優點, 缺點就叫阿囡自己執生。

bird bird:你果幾個point都講得無錯。我下次要細心d唸。不過我平日都整午飯到校的。

回覆 little_yolky 的帖子

係呀,無錯。你處理得好呀!我都叫囡下次咪咁笨,有唔清楚就要開聲,佢平時係學校都好會爭取。唔知點解今次咁樣?可能都係掛住玩,當時唔的餓,返到學校就......

rrMM 發表於 14-11-14 16:26
我地學校註明 自備飽肚食物, 我做了自制麵包搽果jam, 一個蘋果, 一條香蕉.
2條腸仔。。全部拿回家。。哈 ...

你小朋友都好乖喎, 咁易話為。我就係唔小心好似樓上咁講, 同佢一齊計劃食咩, 點知佢既清單係:

1. 梅子鯖魚
2. 日式蛋卷
3. 香鬆飯團
4. 醬汁煮雞翼
5. 煎肉卷
等等等等, 樣樣整少少, 整咗好多樣

今年好啲, 同同學分組夾食物, 佢負責肉醬意粉, 但佢話要home made肉醬, 煮咗個幾兩個鐘 最大問題係第二日仲要返工

kerkermui  好豐富呀!  發表於 14-11-14 17:10

little_yolky 發表於 14-11-14 16:29
應該帶埋通告, highlight住俾學校睇, 如果學校通告有寫, 就100%係學校問題。因為已經唔係家長有無clarify清 ...
老師咁唔小心,要打屁股啦!
以急症室處理病者優先次序睇,你小朋友如果講"我流緊血"應該有唔同待遇,呢個要即時處理。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

醒目開學勳章

birdbird 發表於 14-11-14 16:24
picnic, 我始終覺得要坐在地墊上 (最好有格仔布), 把食物放出來, 慢慢吃, 吃下玩下跑下, 才夠格調.
我正正想講... 日日食飯盒,去旅行就當要係要食唔同嘅嘢,仲要坐响草地食,邊玩邊食... 咁先係旅行嘛!仲去買飯盒?!
難得有機會做d唔同嘅嘢,旅行都要似旅行,如果去公園食飯盒,駛乜搞旅行呀!

其實我反而覺得呢代d學校旅行無我地以前咁好玩,依家太過物質化....

btw,樓主,我同意通告的確容易引起誤會,老師亦不夠細心,唔知呢代好多公主
但到底應該叫老師好好照顧公主,定係應該教d公主做回平民呢?  我相信唔同人有唔同嘅答案

happy_lavender 發表於 14-11-14 17:05
老師咁唔小心,要打屁股啦!
以急症室處理病者優先次序睇,你小朋友如果講"我流緊血"應該有唔同待遇,呢個 ...
果位老師係好甩頭的, 以為終於捱完小一啦, 點知, 小二又係佢教同一科 怕且下次要咋暈至得

真係唔明點解啲學校成日唔俾人去廁所。話說上個禮拜阿囡又响學校甩牙, 今次仲大鑊, 測緊聆聽。阿囡話含住泡血測驗。爸爸就話未測好就見紅, 真係大吉利是。

‹ 上一主題|下一主題