用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日york pn家長會
樓主: leungcnine
go

今日york pn家長會 [複製鏈接]

回覆:hallowe 的帖子

其實pn 係幾多$$?5680 係返五日價錢??

我對YORK既印象越來越差, 就算佢收都未必讀呢間, 一黎覺得佢好商業, 又要返咩PG, WORKSHOP, 又俾咩SPECIAL K,攪到好混亂,佢根本就唔想放過任何一個賺錢機會。。。

同埋上次Briefing 我見的小朋友上堂無咩表情,個個呆呆下,唔係好活潑開心,令我覺得佢係咪一間HAPPY SCHOOL。

回覆:leungcnine 的帖子

我昨日聽一個媽媽講,跟住我打去York 求證,佢起初好唔願答,又話interview 時老師會再講,跟住我迫佢答才話下年pm係改2小時,total 一日有4班2小時,沒有了3小時是選擇

cpc608  WHAT????  發表於 14-11-16 07:10

回覆:今日york pn家長會

咁睇好似英藝好過... 雖然話2個鐘同3個鐘學既生字,唱既歌大致一樣,多少無異,而2個鐘只係無左排隊去洗手間,或係playground玩少d之類呢 d 時間... 但如果返 pn 無都唔培養下呢d習慣紀律同群體概念,不如返屋企附近playgroup好過

cpc608  true~  發表於 14-11-16 07:10

回覆 hallowe 的帖子

更正~英藝系3.5hrs!點計都學野多過York掛!

要成皮野上playgroup! 簡介會中,校長話有5000人報名,5000x$40真系和味!校長仲話“大家睇下我地校舍,幾靚,來緊Halloween佈置好靚......” 我心想,pn班不是在這裡上堂......我又未interview,好似interview系金巴倫道添,都唔系pn上堂的地方!(有錯請更正!)

我希望家長們想清楚,計清楚條數先決定!各位家長揾錢不易,唔好追捧呢d所謂“名幼”,助長學校....應選一間適合自己小朋友的幼稚園!

我一定會去interview! 因為我比了$40!就當買一個面試經驗比我的小朋友!收了我bb都唔會選york!

佢地介紹個d readers我在女兒半歲時已天天給她看,我覺得佢地講到自己的品味好高咁,其實出色的只是作者,不是他們。我昨天完全feel唔到校長有心辦教育,只係一心想吸引d中產開水喉,佢係想inspire家長,其實是洗腦報佢地所有既班 。但我會去interview,收了可能讀,然後儘快轉其他好學校,當佢踏腳石。

回覆:leungcnine 的帖子

得兩個鐘,我都吾想in了

引用:得兩個鐘,我都吾想in了 +

原帖由 amietong 於 14-11-14 發表
睇完原來得2個鐘返學,有D唔想讀,感覺學唔到野,個playgroup我已交form,即刻想withdraw,不過interview一定會去,見識下嘛,學樓上咁講。。。我都比左$40

引用:得兩個鐘,我都吾想in了 +

原帖由 amietong 於 14-11-14 發表
Same 到時如果有其他offer唔會去

回覆 sushimama 的帖子

Still York > Zenith as the school has been established for longer. Reputation for applying K1 / Primary 1 still better, in my view.

回覆 cpc608 的帖子

咁就好睇想考入邊間小學喇!簡介會中,校長話有一位舊生家長回校visit佢哋……個家長話"我個小朋友升上小一,英文功課自己主動做,做得好快,又攞好高分!但中文就……嘻嘻……"個校長自己都冇再講落去,即轉講返英文……所以真係睇下你想要d乜野。

回覆 purin18 的帖子

That's my worry too...

照去in 當攞經驗,收都唔會去

之前有去briefing,已經覺得介紹課程好唔清楚,得返兩個小時真係唔係幾好。已經有其他offer,再諗下12月去唔去好

引用:照去in+當攞經驗,收都唔會去 +

原帖由 yeungsyj 於 14-11-18 發表
照去in 當攞經驗,收都唔會去
Me 2!聽完簡介會對校長好反感。聽佢教書就慘了,講左80%時間都在遊花園、讚佢自己同個仔、完全唔入下正題

‹ 上一主題|下一主題