用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學 - 入天主教 (宗教5分 )
樓主: vchan1
go

小一入學 - 入天主教 (宗教5分 ) [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 13-11-19 08:30
天父自有祂的安排。今日入左間好學校,係咪代表呢世人會成功呢?學校係教養孩子重要的一環,但更重 ...

我覺得入讀好學校非常重要,校風、學習環境、學生素質等均會影響一生。

786 發表於 13-11-18 22:46
樓主就係ST JO畢業生, 但缺少了宗教5分. 所以, 你如要後悔, 請應該嫁LS, ST JOE天主教徒畢業 生.  ...
St Jo 得20分都入不到啊? 機會好微?

w_y  20分, 入不到應比入到的人多  發表於 13-11-19 11:15

mamath 發表於 13-11-19 11:07
St Jo 得20分都入不到啊? 機會好微?

St Jo 25分先得啦
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

樓主,

天主看的是人心, 你這樣做, 是否過份了一奌?信仰不是兒戲, 亦不是隨時可改的

已為人父母, 應否教導孩子這樣做, 功利到為5分去信一個宗教,?

到你入了心儀學校, 你對RE科會怎樣看呢? 你會否比小朋友返主日學呢? 仲有領堅振和初領聖體....

三思而行吧

主佑

有心唔怕遲!快打去附近的聖堂看看能否立刻鬧始,2015年4月授洗!仔仔3.5歳ok!教會歡迎你們!希望日後又多一個公教家庭!

Christi  cannot ! 成人慕道與小朋友主日學是分開的.  發表於 13-11-19 14:59

seamama 發表於 13-11-18 22:28
呢個帖令我想起我同c6講話好後悔嫁俾佢,我應該嫁LS, st.jo 畢業生

...
我c6係華x畢業生

我係教友....................

可惜, 我2個都係女

天主教成人領洗只在復活節舉行,所以係所有堂區無分快慢一齊“搞掂”,慕道班開課時間不一,但相信各堂區慕道班已開始左一段時間,問題在於比唔比插班來年復活節領洗,惟有逐間堂區問 (順便問埋下一次慕道班幾時開始)。有些堂區接受3-4歲小朋友復活節和父/母一齊領洗(當嬰兒領洗,小朋友唔洗上堂),培育公教家庭氣氛,快D上教區網頁逐間問下啦!

回覆:ITETmom 的帖子

但請你上了四個月慕道班完成收錄禮後不只上慕道班而更要每週參與彌撒。聖洗後堅守十誡特別第三誡,一直接觸你的天主。

回覆:小一入學 - 入天主教 (宗教5分 )

我個人認為宗教是小朋友長大後自己決定的!

dr_cheng  呢個POINT, 我最後覺得小朋友最接近天主, 事半功倍, WHY NOT NOW?  發表於 13-12-7 19:45

就是那不知所謂的計分制度,把宗教信仰直接與教育連上關係。

引用:我個人認為宗教是小朋友長大後自己決定的! +

另一角度是好事,多些人接觸天主。还有慕道时,可一齐帶小朋友认识天主。基本上,小朋友一定比父母更相信主。

醒目開學勳章 王國長老

要小朋友上大人慕道班, 其實有難度, 因為課程設計係for大人, 小朋友會悶 (坐定定聽1.5小時, 仲要讀經啊, 討論d野又唔明), 而小朋友主日學就簡易好多
所以最好大人有大人上, 小朋友有小朋友上, 同一時間就最fit

bobbob  成人慕道班唔會比小朋友上,小朋友係都係上主日學  發表於 13-11-19 14:47

作為天主教徒,安排仔女領洗係想將最好嘅嘢俾佢哋(即係好似幫仔女揀最好嘅奶粉一樣),之後父母仲有責任响屋企同教會內悉心陪伴小朋友信仰成長,而唔係領完洗就算。以我哋為例,我仔女領洗後,每個主日跟我返聖堂參與彌撒。我女由五歲起入主日學(整個主日學課程為期七年),上到八歲初領聖體,跟住到十二歲領堅振,重申信仰,先真真正正成為基督徒。當然,如果到十二歲我女決定唔接受呢份信仰,我哋係唔會迫佢,因為我哋相信天主自有安排。

其實宗教分得5分真係有等於冇,我女20分,如果報Marymount、St Francis、St Mary's等熱門學校真係睇彩數(雖然都係嗰句:自有天主安排),加上「揀學校要揀最適合嗰間」呢個原則,所以我哋決定都係報直資好過,因為起碼有得面試唔係睇彩數。

所以,為嗰5分去領洗,而之後又唔响信仰上培養子女,到頭來係害咗佢哋,得不償失。

swcon  對呀,所有野都應該自己選擇, 但小朋友未識揀的時候, 父母亦會俾最好給子女, 宗教亦不例外  發表於 13-11-19 17:50
brrbaby2007    發表於 13-11-19 15:32

其實今時今日, 嗰 "5 分" 真係無咩用!  大部份熱門天主教學校, 都大把舊生, 排隊入!  幾時到 20分嗰D 呀?

唔係要潑你冷水, 如果只係為5 分, 用尼抽學校, 恐怕你會失望!  

引用:其實今時今日,+嗰+"5+分"+真係無咩用!++大

原帖由 Bengylum 於 13-11-19 發表
其實今時今日, 嗰 "5 分" 真係無咩用!  大部份熱門天主教學校, 都大把舊生, 排隊入!  幾時到 20分嗰D 呀?

...
但樓主係St Jo's old boy, 爭5分就穩入

都唔明點解大家對宗教5分咁大反應,既然個計分制度係咁計,就自然會有人為此而攞呢5分,唔駛講到會害咗個小朋友咁,或者個小朋友將來真係信呢,又或者真係咁反感,咪建議取消呢5分,就唔怕有呢啲情況出現了。

Bengylum 發表於 13-11-19 14:42

...

樓主係舊生,有20分,加多5分 = 25分必收了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

主是來召罪人, 不是來召義人。
希望大家抱着包容之心, 不要去批判, 有誰敢說這不是主的安排? 又或者主利用這五分來召他?

在主面前, 人人平等, 主愛義人, 也愛知錯回頭之人。

iammiyake    發表於 13-11-26 09:39
mw7183    發表於 13-11-25 14:22
hecabb    發表於 13-11-23 11:59
swcon  係...  發表於 13-11-19 17:53
comemon999    發表於 13-11-19 16:28
‹ 上一主題|下一主題