用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 2013-2014 k1 am class 爸爸媽媽報到
樓主: hazetcc
go

2013-2014 k1 am class 爸爸媽媽報到 [複製鏈接]

回覆:bearwhat 的帖子

想請教下,如果國際班學校吾教寫中文字,大家會點補番學寫?其實雙語班國際班仲有咩分別?

引用:想請教下,如果國際班學校吾教寫中文字,大

原帖由 HeiLumMa 於 13-08-20 發表
想請教下,如果國際班學校吾教寫中文字,大家會點補番學寫?其實雙語班國際班仲有咩分別?

...
n班只是教單字,兩班只差在中文書,常識書,國際班是無教,普通話每月1張歌紙大家是一樣,我之前n班老師問我升班問題,那時個仔唔肯聽我教中文,所以轉雙語,但我7月改善教法,不用字卡,我手寫教字講故事咁,他就記得快,字卡變左插在卡袋,他自己睇,睇書見到教過d字就叫他讀,所以我肯定他是記到字,不再是記卡圖,運筆練習我也給他做,他可以空白紙寫出1至10,只有8字要提佢,來緊要買中文虛線練習佢寫...

你囝已識寫數字好叻呀!相反,我囝n讀雙語,用英文教佢不太願聽。你小朋友係咪細B?

引用:你囝已識寫數字好叻呀!相反,我囝n讀雙語,

原帖由 day_bo 於 13-08-20 發表
你囝已識寫數字好叻呀!相反,我囝n讀雙語,用英文教佢不太願聽。你小朋友係咪細B?

...
是5月b ……他比較熱愛數

回覆:day_bo 的帖子

Me too......

你個仔好叻喎,亞囡中文好差....仲係看圖識字階段,無左圖佢就亂哂龍,雨當豆,米當馬

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+13-08-20+發表你囝

原帖由 bearwhat 於 13-08-20 發表
是5月b ……他比較熱愛數
我囝12月B,所以怕佢跟唔上

回覆:2013-2014 k1 am class 爸爸媽媽報到

如果方方肯開英普班,bearwhat就唔駛轉來轉去。

回覆:2013-2014 k1 am class 爸爸媽媽報到

好似日日都有1份油色功課喎@@
好開始!!

引用:如果方方肯開英普班,bearwhat就唔駛轉來轉

原帖由 hs_mama 於 13-08-21 發表
如果方方肯開英普班,bearwhat就唔駛轉來轉去。
無錯……還沒感謝你提我可以轉返去
國際班我是想比佢聽多d英文,有語竟!!比在家好,反以普通話我又不在意,中文我每日温習2次,k2再做回同班同學lu...

雖然我未係正式用家,但向學校查詢完,都覺得方方的國際班果然係國際到吾arm 升local school ,但所為雙billingual 班又無NET的班主任,攪到我都心大心細。

HeiLumMa 發表於 13-8-21 22:12
雖然我未係正式用家,但向學校查詢完,都覺得方方的國際班果然係國際到吾arm 升local school ,但所為雙bil ...

或者你b到時考到時名幼呢?
國際班教材也同雙語一樣只是沒中文字教...k1英文偏深有文章,,,反以中文還是n班程度差不多....但方方考試好全面,真正深我諗到是k2...因為1星期2次默書...寫字寫國旗k2上學期...這是我問k2家長知的...
所以我每天也在給他練習運筆連線油色...玩貼紙...

K1 英文已經有文章?!咁深!

Bearwhat 所說的只是從派的書中conclude出來,不能反映雙語班真實情況。

我囝囝N班,老師已經教唐詩「游子吟」。(我囝囝識背)還有,不要少看每星期的親子認字練習。上星期的我囝囝已識背那四句了,這亦有助深化他認中文字。

我都係miss so班,老師話今年學寫字,書都深左好多

引用:Bearwhat+所說的只是從派的書中conclude出

原帖由 hs_mama 於 13-08-22 發表
Bearwhat 所說的只是從派的書中conclude出來,不能反映雙語班真實情況。

我囝囝N班,老師已經教唐詩「游子 ...
你地D小朋友好乖呀,我囝唔肯跟我讀

引用:我都係miss+so班,老師話今年學寫字,書都

原帖由 hazetcc 於 13-08-22 發表
我都係miss so班,老師話今年學寫字,書都深左好多
你小朋友係乜野班丫?我囝囝係Red班,都係蘇老師。多多指教。

引用:Quote:原帖由+hs_mama+於+13-08-21+發表如

原帖由 bearwhat 於 13-08-21 發表
無錯……還沒感謝你提我可以轉返去
國際班我是想比佢聽多d英文,有語竟!!比在家好,反以普通話 ...
唔駛咁客氣。想做就去做嘛。

下年K2睇下有冇機會做同班同學仔啦!

回覆:hs_mama 的帖子

Orange, 應該係green掛,我見佢好多野都痴住綠點

有無k1 international gold class同學仔呢?星期一會新加入...
‹ 上一主題|下一主題