用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家講下學之園interview
樓主: Halcyon0212
go

大家講下學之園interview   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+FB_baby+於+13-03-09+發表請

原帖由 sip594 於 13-03-09 發表
上午,我in完對學校好失望,覺得學校唔係咁了解小朋友的情況,只重視自己流程。其實填問卷部份,可以in完小 ...
this is their strategy to identify patient kids ..

學之園課程教得快、若小朋友太活躍上課時走來走去不大適合。

回覆:大家講下學之園interview

凱忛樣,安排幾好,全程一小時十分鐘,但係等第三間課室等左好耐,眼見上一批家長填問卷填好耐,填滿哂幾行,到我個group入去,校長就話只有三分鐘俾我地填,我只係每條答兩句咋,希望佢睇嘅唔係問卷,而係overall表現。不過呀女都係in得嘛嘛。

等陣就出發,希望阿仔有耐性等喇,大家加油

回覆:MMAAXX 的帖子

加油呀!祝大家好運

sip594 發表於 13-3-9 07:56
上午,我in完對學校好失望,覺得學校唔係咁了解小朋友的情況,只重視自己流程。其實填問卷部份,可以in完小 ...
本人也是in海逸校,in完後對學校好反感,整個流程及安排並沒有從小孩角度出發!我們還in下午三點幾,撞正nap time時間,等了45分鐘有多才叫名排隊,等候期間大人同小朋友都堆到滑梯及玩具屋,好混亂!最後在課室仲要等20分鐘才見校長出現,小朋友精神及耐性已耗盡!其中有位小朋友喊得頗利害,但校長竟然一臉不耐煩地說:如果要喊,可以等校長講完慢慢再喊!! 最後有接近一半小孩喊住離開班房!

引用:Quote:原帖由+sip594+於+13-03-09+發表上午

原帖由 rabbitbaby1 於 13-03-09 發表
this is their strategy to identify patient kids ..
我唔多認同佢目的係咁,如果目的係咁,就唔洗個耐性測試咁唔一致。有人要2個幾鐘,有人要個幾鐘。
再者,做教育,應該好了解孩子耐性。好難想像,考耐性係要2個幾小時時間。

引用:Quote:sip594+發表於+13-3-9+07:56+上午,

原帖由 Mobedon 於 13-03-09 發表
本人也是in海逸校,in完後對學校好反感,整個流程及安排並沒有從小孩角度出發!我們還in下午三點幾,撞正nap ...
下,校長咁講野?
好過份呀!佢呢句說話咁落後嘅?唔似呢個年代既人喎。
整個流程大致同你一樣,但我等的時間比你長小小。
In完,我都諗,就算收,都要好認真考慮一下。因為,填鴨課程,未必適合自己的小朋友。

剛剛in完青衣,整個過程大概一個鐘到。問既野比較生活化,感覺同其他幼稚園不同。大家加油!

sip594 發表於 13-3-9 10:55
我唔多認同佢目的係咁,如果目的係咁,就唔洗個耐性測試咁唔一致。有人要2個幾鐘,有人要個幾鐘。
再者,做 ...
我不認同.同我同場的小朋友個個都可以坐定定.如果你認為你的小朋友沒有如此耐性你認從新考慮小朋友是否SUITABLE在這學校讀

在見校長時我見在旁老師一路俾分,可能是睇家長表現及小孩耐性

five555  是的!  發表於 13-3-10 10:15

引用:Quote:sip594+發表於+13-3-9+10:55+我唔多

原帖由 yzxz 於 13-03-09 發表
我不認同.同我同場的小朋友個個都可以坐定定.如果你認為你的小朋友沒有如此耐性你認從新考慮小朋友是否SUIT ...
咁你今日流程係點呀?
係米都係等左好耐先至有得in?
如果係,同你一齊in果班小朋友,真係好利害。

sip594 發表於 13-3-9 11:47
咁你今日流程係點呀?
係米都係等左好耐先至有得in?
如果係,同你一齊in果班小朋友,真係好利害。
我是昨天4:40IN, 走時已6點幾, 我自己4:15分已到,

我尋日6點IN 青衣分校, 等唔使半個鐘就入左班房!
N班IN的野果然係比K淺好多! IN K 時覺得佢真係IN得比其他學校全面! 唔似其他名校咁IN好淺, 你唔知佢最後點揀!
今次IN N, 都覺得幾好, 都算倒面, 可能有家長投訢, 但我覺得學之園都係好有心IN學生, 老師問得都有耐性, 只係GROUP INTERVIEW 時, 個MARK 分坐位未必可以睇倒晒所有小朋友的表現。

引用:Quote:sip594+發表於+13-3-9+11:47+咁你今

原帖由 yzxz 於 13-03-09 發表
我是昨天4:40IN, 走時已6點幾, 我自己4:15分已到,
原來你都等唔少時間,咁呢間學校,可能好適合你小朋友。
等你好消息呀!

回復 sip594 的帖子

多謝*

人揀我 我揀人, 但可能學之園未必會收我個仔. 因我覺得總有學生表現比我個仔好得多

引用:Quote:sip594+發表於+13-3-9+07:56+上午,

原帖由 Mobedon 於 13-03-09 發表
本人也是in海逸校,in完後對學校好反感,整個流程及安排並沒有從小孩角度出發!我們還in下午三點幾,撞正nap ...
I think we are in the same group! My daughter sat next to the crying girl

引用:Quote:原帖由+Mobedon+於+13-03-09+發表本

原帖由 sip594 於 13-03-09 發表
下,校長咁講野?
好過份呀!佢呢句說話咁落後嘅?唔似呢個年代既人喎。
整個流程大致同你一樣,但我等的時間 ...
Me 2....之前最心儀呢間
現在超超超超超失望

昨天去青衣果間面試,早到半小時,阿囡玩sir 滑梯同睇壁報上小朋友做的project, 一路等,開始面試後,流程順𣈱,老師好有耐性,阿囡亦好投入,用了45 分鐘開心地完成面試!!

剛見完青衣,安排好好,全程45分鐘,呀囡玩一陣滑梯就叫佢名,考得好全面好有誠意

‹ 上一主題|下一主題