用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?
樓主: taylormom
go

請問點解咁多人唔鍾意YORK呢? [複製鏈接]

吾知佢課餘班和幼兒開發班,吾上會吾會有壓力,但單計學費和雜費,吾算貴,可能平過或者同太子明慧差不多。

cherryird  我一個課餘班都無上, 完全無壓力  發表於 13-1-25 16:55

我是超忙的兩子之母, 我選York因為:
1) 九龍塘區不算貴, 算中等, 校舍新/大/靚, 老師有愛心
2) 一站式, 多野學, 唔洗煩, 自費項目如果在出面分開學, 會仲貴仲麻煩
3) 我冇時間理個仔, 但佢返學之後不但可用英文與人溝通, 仲成日爆幾段普通話, 數好多數字, 返屋企會自動做功課, 自己VV及食飯, 放學後心情開朗, 呢D全部都係學校功勞.
4) 好多小學愛收英文強的學生, 呢點我對York好有信心.
5) York的學生都看來很有自信很sharp, 活潑開朗.  
6) 學校很用心搞好多活動比小朋友, 豐富小朋友的見識及經驗.
7) 大部份的家長都很有質素, 很團結, 會互相幚忙.  

缺點是行政混亂, 間間學校都有強弱點, 睇你要咩!  我都聽好多人講KV老師冇愛心, 最衰學校冇NET teacher, 學校太嚴小朋友唔開心等等.  SC老師流失率高質素走下.....  如果負擔得起, 去讀耀中就最完美!   

nicholeip 發表於 13-1-24 10:01
回復 taylormom 的帖子

taylormom:唔好意思..你可以話下你親戚的小朋友讀了YORK後, 覺得有什麼可取之處?和 ...
有個入喇x,有個入英x,成績幾好架!大家覺唔覺得好多人唔鍾意york係因為佢太易入,好似唔馨香咁囉...

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

成日話York 好多負面新聞,但係問人又無人講得出,真奇怪,跟住又話間學校好商業,咁人地開幼稚園都係一門生意啫,係咪唔收學費就叫唔商業呢,呢啲嘢明買明賣,你覺得人地呃錢嘅咪唔好去讀囉,報名時交$30報名費,到interview 當日學校又有大playground比小朋友warmup, 臨走又有小禮物送比小朋友,仲有埋爆谷食,咁嘅安排仲想點,家長交咗$30乜都賺返晒啦,有offer後交嘅$996留位/書薄費學校都係要求寫張11月嘅期票,仲要係如果決定唔讀可以喺指定日期前通知全數退回,咁試問仲有咩嘢可以批評為商業化呢?

candylove111  我覺得如果係好多年前既事就無謂, 最重要係學校而家做番好  發表於 13-1-29 17:11
Jane1983  你google吓就搵到d負面新聞(如慕道班、超收要走鬼等)  發表於 13-1-25 23:59

回復 taylormom 的帖子

我唔覺得易入. 考咗禁多間PN, YORK問得最深最多最難. 今年PN仲要得番PM係正常3小時, 我初時都打定輸數.
我鍾意佢課程深, 活動多元化. 學校環境好. 國際班又有雙班主任, 對我呢類工作忙碌的媽媽, 唔需要周圍搵興趣班上,
真的非常好.
我目標只係希望係開心環境下學習, 可以打好基礎考私小直資, 上小學唔需要好長時間適應, 語文基礎好, 已經足夠. 所以YORK幾適合我和囝囝.

負面新聞我想應該係幾年前的領洗團, 好耐之前超收學生個啲咯. 校長教人領洗不道德.

大家當然可以分享york優點,但唔駛將其他kg踩兩腳的。唔該。

純粹個人意見:
我個囡囡現在仍然是York學生
其實York所提供的學位唔少,而有部份家長得到York offer後也會同時有其他名校的offer!而多數這些家長都會先選擇其他學校先,以致完了第一輪收生程序還有空缺,所以會有"長期都在收生"和"好容易入"的觀感... 但商業運作要生存就要這樣,我覺得無太大問題!

教學方面我覺得應該各名校都差不多,始終幼稚園可發揮的空間不太大,只要小朋友開心又學習環境/材料多就可以了。這個也是我不選普通邨的主要原因,材料環境一定私校好些!

其他名幼唔太清楚,但York就好進取鋪路考名小學、推學術成績,你見劍橋英文和普通話證書就是例子!喜歡的會叫好,不喜歡的會話破壞小朋友童年,其實各有各道理,如何選擇家長決定!

PS:
In PN時已有York國際班K1 offer,所以我囡囡只In 3間其他名幼。
SC, KM,樂基全部唔考慮!因為唔覺得需要再花這些時間去排隊、面試

回復 jcckeung 的帖子

十分同意!可否分享下國際班同主流班在語言能力上之分別?差別大嗎?感激!
Mqchris :>

回覆:Mqchris 的帖子

我囡囡還是PN 學生,所以K1國際班詳情如何要幾個月後才知道。
(純粹個人觀感)不過York傾向放多些資源到國際班上!學費只不過多少許,我們當然選國際班!

多謝咁多位mama的分享, 我的小朋友剛被取錄, 其實我一路對york都有信心, 有幸入到, 再看到咁多中肯的意見, 我就更加放心, 謝謝~

我係用家,大女已畢業讀緊小一,成績都滿意,我好多謝york幫她打好個底,細仔都讀緊york,商業化和校長評價,我覺得不及小朋友開心又學術強重要,還有媽媽會輕鬆d,省下周圍帶小朋友補習時間。

係商業化但佢交足貨比到家長想要的,除左洗禮事件其他嘢我好欣賞校長的進取,可以教到D學生有甘好學術同有自信喜歡學習。

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

我都好想分享我囡囡讀左york半年k1改變.....

1… 以前我囡囡係另一間讀pn....老師話佢吾肯出聲,被動....但讀左york,得到老師好有愛心鼓勵,現在主動了,連買开野嘅鋪頭都問我点解囡囡變得禁开心,又主動叫人,變左另一個人

2…以前囡囡好怕羞,但現在竟然主動提出上台揸咪对住三四十人唱歌, 而且又有眼神接觸

3…以前pn教佢去完小便用纸巾抹前面,但現在佢会話...老師話前面抹一次....再用另一張纸巾抹一次後面...乾淨d

4…又有一次,上學時候,替她穿了夏季一一校服,怎料天氣突然轉凉,我便帶冬季校服到校務处要求代囡囡更换,但離開後,我想起忘記了带外套给她,(正擔心她著凉),但接她放學的時候,原來學校借了並替囡囡穿上冷外套,學校真的很细心

5…有一次想替囡囡穿上外套,囡囡話...老師話要自己著,吾駛人地幫,接著自己很快著上外套,原來老師已教她穿外套

6…英文當然进步不少,第一日放學回来,已同我講may i go to washroom please

純粹分享...我個人感受....當然還有其他令我滿意地方....大家有興趣再分享

引用:我都好想分享我囡囡讀左york半年k1改變....

原帖由 sjssjssjs 於 13-01-28 發表
我都好想分享我囡囡讀左york半年k1改變.....

1… 以前我囡囡係另一間讀pn....老師話佢吾肯出聲,被動....但 ...
請問你小朋友讀主流班定國際班?我囡囡都有0ffer,一直考慮甘York,以前感覺唔係咁好(因朋友講),而家自己了解多的發現,,york好適合我囡囡讀同符合我自己想要的野,都多謝你既分享

引用:Quote:原帖由+sjssjssjs+於+13-01-28+發表

原帖由 ytbb 於 13-01-28 發表
請問你小朋友讀主流班定國際班?我囡囡都有0ffer,一直考慮甘York,以前感覺唔係咁好(因朋友講),而家自己 ...
我都認為要選擇一所適合小朋友的學校,令佢發揮,囡囡之前讀pn那間學校,都是囗碑不錯,而且多人選擇幼稚園,但是見她讀了一年,竟然同我讲吾鐘意xx幼稚園,吾鐘意兩個教了她一年老師,番學最後一日都,但她番了york, 常常同我讲好鐘意miss, 因為miss好錫她,又帶話要帶礼物送比miss....分享住禁多先....她讀国際班

想請問有無校車由將軍澳去York,車程要幾多時間?另如讀國際班會否涵接唔到傳統小學呢?

引用:Quote:原帖由+ytbb+於+13-01-28+發表請問你

我都認為要選擇一所適合小朋友的學校,令佢發揮,囡囡之前讀pn那間學校,都是囗碑不錯,而且多人選擇幼稚園 ...
你囡囡而家返得開心證明真的冇選錯,我都希望選適合囡囡的學校,除左學術上的野,讀的開心和有發揮佢的潛能都好重要!我同囡囡報既主流班,大多多數人仲意國際班,冇報國際班係擔心國際班係net做班主任,紀律同中文會差的,如果上傳統學校會不會較適合?

引用:想請問有無校車由將軍澳去York,車程要幾多

原帖由 cherryp 於 13-01-28 發表
想請問有無校車由將軍澳去York,車程要幾多時間?另如讀國際班會否涵接唔到傳統小學呢?

...
有校車到將軍澳....車程要問校車公司

引用:Quote:原帖由+ytbb+於+13-01-28+發表請問你

我都認為要選擇一所適合小朋友的學校,令佢發揮,囡囡之前讀pn那間學校,都是囗碑不錯,而且多人選擇幼稚園 ...
York! Good!

‹ 上一主題|下一主題