用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急問:匯知中學校風
樓主: lanlanaRies
go

急問:匯知中學校風 [複製鏈接]

引用:點解唔試吓聖道迦南

BrandonVictoria 發表於 13-1-13 17:55
點解唔試吓聖道迦南
聖道迦南係 Band 2, 我仔未必入到 !!!

BrandonVictoria 發表於 13-1-13 17:55
點解唔試吓聖道迦南
再加上我對聖道迦南唔太認識, 係網上D家長話唔易入, 學費每月 $2,000 都頗貴, 加上學校都著重成績 (渐 50%), 所以都係冇謂博啦!!!  

回覆:lanlanaRies 的帖子

昨天係我仔補習社有兩個女仔是匯知中一學生,其中一個是印度女仔,見她跟同學討論成績,還樂意答我,應該是香港出生,廣東話很純正,但仍然是包到實打扮,原來這裏也有英文班的

我囝讀F1, 讀得很開心, 成績雖然麻麻,但只要少少進步,老師都有鼓勵. 很適合成績較弱的孩子.

引用:昨天係我仔補習社有兩個女仔是匯知中一學生

原帖由 安格斯媽媽 於 13-01-22 發表
昨天係我仔補習社有兩個女仔是匯知中一學生,其中一個是印度女仔,見她跟同學討論成績,還樂意答我,應該是 ...
下星期有得見校長,聽講都89成入到,總算個心定d !!!

引用:我囝讀F1,+讀得很開心,+成績雖然麻麻,但只

原帖由 heihonmum 於 13-01-22 發表
我囝讀F1, 讀得很開心, 成績雖然麻麻,但只要少少進步,老師都有鼓勵. 很適合成績較弱的孩子. ...
first in 時,見我地果個阿 sir係教數學, 佢講左一樣野令我幾放心,係話每次教完一課數學課時,都會有個小測,一定要合格,否則要重測,測到要合格為止,呢樣我覺得幾好!!

如果肯入將軍澳直資, 我諗都幾多選擇. 既有啟思, 真道及播道, 又有匯知. 雖然講話要學費, 但也幾易有獎助學金, 因為政府規定佢地要做.

小美人 發表於 13-1-23 11:15
真? 老師講?

真架, 我問 IN 我地果個阿 sir 講既, 佢話如果收到通知有 second in, 成數都好大, 有8899.....但當然要在統一派位時仍然要選番匯知 !!!

引用:Quote:小美人+發表於+13-1-23+11:15+真?+老

大家對啟思的校風如何評價? Band?

引用:Quote:原帖由+lanlanaRies+於+13-01-23+發

原帖由 小美人 於 13-01-23 發表
見校長時小女表現太緊張,問東答西,見到又幫唔到
我仔係 first in 時都係咁,佢對答好似好淡定,但就唔到 point,係佢側邊真係想幫佢答呀

回覆:lanlanaRies 的帖子

一齊見?小學都唔會嫁

heihonmum 發表於 13-1-22 16:03
我囝讀F1, 讀得很開心, 成績雖然麻麻,但只要少少進步,老師都有鼓勵. 很適合成績較弱的孩子. ...
認同,我囡今年讀F.4,又係讀得好開心,由小學全級考9x-1xx,中學全級考6x-7x

呢間學校功課較小帶返屋企做,因為多數老師會要學生即日交功課
課外活動較多,可能小朋友會較晏放學
F.1-F.5都唔可以出街食LUNCH,F.6都只可以出街買飯(限時間)
上網可以CHECK小朋友返學時間
老師會主動聯絡家長(我囡讀4年,3個班主任都主動聯絡過我)(有一個做過我囡兩年班主任)

想當年囡囡係BAND 2學生,所以博咗自行報~羅陳,基孝,再大抽獎~羅陳,基孝,匯知,中咗第3,唔洗走"後門"先入到匯知

安格斯媽媽 發表於 13-1-24 19:51
一齊見?小學都唔會嫁
係一齊見, 我坐係阿仔隔離!!! 所以聽佢回答阿sir題問時, 我自己都好緊張呀!!

yoyocabe 發表於 13-1-26 02:31
認同,我囡今年讀F.4,又係讀得好開心,由小學全級考9x-1xx,中學全級考6x-7x

呢間學校功課較小帶返屋企做,因 ...
你個女係 band 2 生都入匯知讀, 咁我更加想我仔入去讀了!!!  

雖然仲未知結果, 但我想問學校D野食好唔好味架?

lanlanaRies 發表於 13-1-26 10:16
你個女係 band 2 生都入匯知讀, 咁我更加想我仔入去讀了!!!  

雖然仲未知結果, 但我想問學校D ...

係呀,果陣有屋企人係入面讀,所以先入去讀

學校訂飯,就真係麻麻地好味,小食部有三文治,雞翼,魚蛋,燒買
‹ 上一主題|下一主題