用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請大家幫手,希望在註冊前做決定,根徳園vs學之園。 ...
樓主: oooasis
go

請大家幫手,希望在註冊前做決定,根徳園vs學之園。   [複製鏈接]

回復 oooasis 的帖子

唔會,因為佢知道係唔啱的.不過會出現一啲情況,英文老師有講,中文未講.例如呢排冬天,有講冬眠的動物,佢英文識用hibernate,但中文唔知點講,只講[冬天瞓覺的動物],唔會講[冬天會hibernate的動物]..我提佢hibernate可以叫做[冬眠],咁佢之後就識用普通話講冬眠動物.

引用:我個女讀學之園英普,+宜家K3,+她入讀前不懂

原帖由 安安太太 於 12-12-10 發表
我個女讀學之園英普, 宜家K3, 她入讀前不懂普通話, 宜家說得很流利, (我沒有在外補普通話),  雖然有時有些 ...

回覆:請大家幫手,希望在註冊前做決定,根徳園vs學之園。

我個囡而家係學之園pn學生,佢超愛番學!學校對學生同家長支援相當充足,透明度又高,來年k1會升讀英普班,非常期待!因為親眼見過k1英普班學生已經可以與普通話老師及英語老師日常溝通都不大問題,希望女兒將來也可以,因為喺屋企俾唔到良好語境佢,我對學校抱有相當大信心!

引用:+本帖最後由+oooasis+於+12-12-9+18:48+編

原帖由 oooasis 於 12-12-09 發表

補充些個人資料,因為我知道純粹xx vs xx,好難比意見。
如果單一為大女我會選kv ,因kv 實在太好,但如果你話有細妹跟尾就要考慮多少少,我大仔係kv 畢業今年細妹考都係waiting, 而舊年我姪仔k1,佢班中知道有5位小朋友細佬妹考就只有兩位入到kv, kv 係唔太考慮你有冇小朋友係到的。另外你怕女女入到kv 會悶,呢樣野你唔駛擔心架,kv 只係冇家校活動,但小朋友係學校係好開心架,有運動會,有好多好玩的比賽一點都唔死板架,如果你唔怕再玩in 校呢個遊戲,kv 絶對係一個很好選擇。

引用:LH+每個月都有上堂相比你下載確實係一個亮

原帖由 chapter 於 12-12-10 發表
LH 每個月都有上堂相比你下載確實係一個亮點...係小朋友口中既返學生活真係一個迷~!
當然, 兩間學校真係各 ...
唔係每個月,我嗰間係一星期幾次上載照片,直情密到無時間DL

retriever  should be twice a month... the principal said they have quota... each kid shall have certain nos of appearance in the pics. hope that helps!  發表於 12-12-11 12:16
oooasis  一星期幾次上堂相!呢樣野好正。。。  發表於 12-12-10 18:47

引用:我個女讀學之園英普,+宜家K3,+她入讀前不懂

原帖由 安安太太 於 12-12-10 發表
我個女讀學之園英普, 宜家K3, 她入讀前不懂普通話, 宜家說得很流利, (我沒有在外補普通話),  雖然有時有些 ...
我個囡PN兩三個月已經浸到英文complete sentence 喇 (三四個字長), 我哋屋企係廣東話台嫁

Reading from your post, you already have an answer la!

引用:我同你嘅情況差不多,不過係Vic.+vs+KV!+但

原帖由 LittleCowCow201 於 12-12-10 發表
我同你嘅情況差不多,不過係Vic. vs KV! 但 我考慮主動學習的培養亦非常重要,唔知KV嘅谷會否只係頂得幾年 ...
我都係諗緊Vic, LH n KV, all am offer!

hoihoima 發表於 12-12-10 18:23

Reading from your post, you already have an answer la!

我kv已經註冊左,學之園仲未。
中意kv是因為睇開一位媽咪的blog,佢囡囡讀kv,好叻考到女拔,我見佢對kv的評價及介紹,幾得我心。

而且我先生覺得,我們比較寵愛女兒,紀律不強,如果學校的老師嚴厲d,對女兒未嘗不是一件好事。

而學之園呢,同我女之前pn間學校(GF)風格太相近,都係英普,雙班主任,校長好進取好落力。
但當時我的囡囡返了幾個月後,好堅決咁話唔中意返學,所以我地退左學。
我老公擔心會唔會重演一次。
但學之園實在是太好,口碑太完美,幾乎無聽過負面評價,又近屋企。
所以選擇恐懼症發作唔知點揀好
買衫可以兩件一起買,但學校唔得,好怕揀錯,因為一定無得返轉頭。

Christi 發表於 12-12-10 16:00

唔會,因為佢知道係唔啱的.不過會出現一啲情況,英文老師有講,中文未講.例如呢排冬天, ...
咁你個女思維真係好清晰。我個女表達能力ok,但成日會一句話有中有英,“呢個係lion來架”,“yellow加blue會變左green”咁lor。

引用:Quote:hoihoima+發表於+12-12-10+18:23+回

原帖由 oooasis 於 12-12-10 發表
我kv已經註冊左,學之園仲未。
中意kv是因為睇開一位媽咪的blog,佢囡囡讀kv,好叻考到女拔,我見佢對kv的 ...
點解咁細個識得強烈表示唔鍾意番嗰個學校?發生過咩事?

sbux 發表於 12-12-10 18:51
點解咁細個識得強烈表示唔鍾意番嗰個學校?發生過咩事?
直到今日,有時經過學校,我問佢我地去返學,或者佢探老師好嗎?佢都堅決話唔好。

佢喜好好明顯,playgroup亦係,Tom Lee就好中意,SDM就唔中意。
屋企請net上門同佢玩,第一個英國女仔,牛津畢業口音純正,但佢唔中意,換左個美國人,雞仔聲,就中意到不得了。

咁你擔唔擔心如揀KV咁discipline 佢會唔鍾意?

December_baby 發表於 12-12-10 19:17

咁你擔唔擔心如揀KV咁discipline 佢會唔鍾意?
當然都擔心。但k1了,入學都已經3歲7個月,大個女了,唔似pn時才2歲。
3歲前,安全感,溫柔的環境最重要,但3歲後,我覺得是時候比佢學下規矩,適應集體生活的方式。
老公話,老師惡d,威嚴d係應該,要比小朋友知道學校唔同屋企。
其實我仲擔心佢硬頸的性格,不討老師歡心,成為被忽略的學生。

你個女係咪都係咁?你地諗成點呀?

回覆:請大家幫手,希望在註冊前做決定,根徳園vs學之園。

我個仔由PN讀到而家K1,每一日都係開開心心返學! 最深刻係第一日返PN時,老師講明第二日開始唔可以著尿片返學!當時大部份家長都好擔心,怕小朋友一定會懶濕件校服!老師話呢D係佢哋責任,濕咗就換,結果我阿仔3日內已成功戒片,已大部份小朋友1星期都已ok! D老師真係好有heart!

到阿仔而家K1, 讀英普班,適應完全冇問題! 我哋屋企係用廣東話溝通,但阿仔會經常轉channel 叫你用英文和普通話對答!佢講得非常流利,所以我冇俾佢出去上language playgroup!  另外配套真係好好!字咭、圖書、小遊戲、每星期嘅video 佢都好like!
如果樓主真係選擇學之園,千其唔好放棄英普班啊!好多人想揀都冇!

supermum  我見過LH既自制vedio, D公仔係全部著哂校服, 內容好吸引。  發表於 12-12-12 20:39
oooasis  多謝分享!原來仲有埋video  發表於 12-12-10 20:07

我女兒好有性格好有主見,但同時都受教,有道理講得服佢佢會接受明白,佢好細時我已同佢講哲理,例如去公園玩有機會會跌倒受傷,但不要驚受傷就唔去玩等等。我地仲諗緊,好頭痛,但這個是happy problem , 我地好感恩。

至於規矩、習慣、自律,我地自佢6個月開始已train 佢,唔好誤會,我唔係虎媽,我地都係按番佢步伐同需要去引導佢。

December_baby 發表於 12-12-10 20:04

我女兒好有性格好有主見,但同時都受教,有道理講得服佢佢會接受明白,佢好細時我已 ...
一樣一樣。我係汪培廷fans,佢d理念很適合我女兒。
就係係咁講道理,唔理佢明唔明講一大輪,我個女就會聽。
但如果一味靠惡,佢絕對唔會就範。

December_baby 發表於 12-12-10 20:07

至於規矩、習慣、自律,我地自佢6個月開始已train 佢,唔好誤會,我唔係虎媽,我地都 ...
咁你個女應該好適應kv。我地就差d,慚愧d講,因我自己都不是太自律及習慣良好的人,所以對女兒這方面要求亦不太高。

我唔知邊個係汪培廷,我只係按我女兒性格不斷去tune 和嘗試點教佢,聽你咁講,我去買佢著作參考下先
‹ 上一主題|下一主題