用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mko2002hk
go

DEL [複製鏈接]

所以上星期報紙有個調查話有家長報11間幼稚園係怪獸家長,其實現實係in 10間都未必有一間收!!!!邊個唔知報咁多間幼稚園係浪費報名費和interview辛苦?你估家長想架?咁當然,也有些是家長問題,現在bk見到仍有家長心大心大選哪間好(其實當中全都是所謂名校),呢啲人可能就真係自私了少少,又或者有人讀兩間幼稚園,在這僧多粥少的情況下,不少人做了苦主!

係呀, 見到個記者話in 11 間算怪獸家長, 我諗佢真係out左喇!!

回復 mko2002hk 的帖子

Same for me last year. I only applied 3 and only got 1 offer. Then applied another after deadline got the offer. Total appli 4 got 2 offers.

fiona2003 發表於 12-6-15 10:31
所以上星期報紙有個調查話有家長報11間幼稚園係怪獸家長,其實現實係in 10間都未必有一間收!!!!邊個唔知報 ...

絕對同意!你估我地想報咁多間咩!
現在間間都幾千人考,等同抽獎,咪唯有買多十張八張獎券去抽,希望仔女某一日超水準表現,有一張offer在手姐。
我夠想淨係報三間lor,又填表又填問卷又寄信又面試仲要等結果,好好玩咩!
但三間全軍覆沒,邊個可憐我?

雖然我都知道係惡性循環,家長報得越多,每一間幼稚園的“超額認購”就越多,運氣成份就越多。
但除非現在硬性規定每個家長只可以報三間,否則現實就係咁,唔會改變。
好心d媒體叫我地怪獸家長之前,都睇下如今形勢先喇。

引用:+本帖最後由+oooasis+於+12-6-15+14:59+編

原帖由 oooasis 於 12-06-15 發表
「好心d媒體叫我地怪獸家長之前,都睇下如今形勢先喇。」

希望在明天,加油

I also applied 10 and got 2 offers, 2 rejected and 6 waitings. Lucky, I ot3 waitings calling for offer. Final, my son can pick up one offer.

在香港書就梗有得讀大家都知, 但現在不少家長都係對教育有一定要求, 爭讀名校成為趨勢都係為勢所迫. 要鬧或指責都應係D所謂人口及教育在政或前任的官員. 佢地敢唔敢企哂出黎報上佢地D子女教育情況係點? 佢地所做O既通通都無長遠的政策去處理這些結構性問題(而家都仲傾緊殺校.....), 而自己就享盡福利去讀名校(政府津貼). 有參與呢幾年幼稚園面試的家長只有有苦自己知.

fiona2003 發表於 12-6-15 10:31
所以上星期報紙有個調查話有家長報11間幼稚園係怪獸家長,其實現實係in 10間都未必有一間收!!!!邊個唔知報 ...
我大仔2006年尾bb當年in左六間兩間收。今年到細佬又係十二月細b講野又唔叻唔知點算。
‹ 上一主題|下一主題