用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔like間學校又要讀...
樓主: 恩林
go

唔like間學校又要讀... [複製鏈接]

總要係突然多左d新國民出來圍插添.....呢樣情況適用於好多熱門學校既...
原帖由 tsobaba 於 11-11-30 15:11 發表
Exactly!

回復 39# 恩林 的帖子

恩林,個topic 係邊, 我都想8下...

回復 14# 恩林 的帖子

同意呀! 係我囝囝而家讀緊既PN, 有個同學既嫲嫲日日都係湊放學時話依家讀緊間學校幾唔好, D老師唔知教嘜. 老師問佢講個孫上堂咁靜, 平時係屋企係咪咁.  佢就話老師話佢個孫係白痴. 因為佢平時屋企周圍走走跳跳.
咁唔鐘意咪轉校囉, N班隨時可以轉啦.

回復 42# sllau 的帖子

特登指名度話人地個topic又唔係咁好~, 不過都係d個forum group......

原帖由 sllau 於 11-11-30 16:20 發表
總要係突然多左d新國民出來圍插添.....呢樣情況適用於好多熱門學校既...
哈哈, 係呀我都留意到呀!

回復 17# 日日見住你 的帖子

好同意.....同TT一樣啦~~我自己報IK1就要預左用普通話OR英文考架啦~~人地係講座都講定比家長知....就算PC唔講...自己都心裡有數啦~~無預到用另一種語言黎考...就校學校唔好, 老師又點點點...又話咁樣安排係特別比新國民既人讀....遊戲規則人家定... 如果收左又讀唔讀....唔收就鬧爆....收左就1516...自己攞黎煩 !!!

多謝大家咁同意 ! 希望大家都為子女既學業而努力!
奸爸嘇~~不做直升機家長、怪獸家長 !
我要做有貢獻既家長 !!!

bearmimi  呢個topic幾位媽媽都真係講得好好, SMART mama   發表於 12-4-14 03:18

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-30 17:46 發表
好同意.....同TT一樣啦~~我自己報IK1就要預左用普通話OR英文考架啦~~人地係講座都講定比家長知....就算PC唔講...自己都心裡有數啦~~無預到用另一種語言黎考...就校學校唔好, 老師又點點點...又話咁樣安排係特別比新 ...

激讚, 近來上BK真係大開眼界, INTERVIEW不嬲都係天時, 地利, 人和, 樣樣野都嘈嘈嘈, 人地學校有D規距, 又話人唔識變通, 老師無愛心........., 無話可說! 唔怪得人地要IN埋家長!

原帖由 sllau 於 11-11-30 16:20 發表

係, 仲要無理取鬧地插, 家長自己真係要好好分析, 最好問問讀緊的家長先最實際!

所以係之前就做定功課,冇咁多無謂人搞事。

Sigh... 無論人同學校,邊有完美架...大家平常心啦! 冇謂為咗依啲小事放係心,繼續努力吧!

有d家長硬係鍾意否定其他人嘅努力, 台高自己小朋友嘅能力, 真係吃不到的葡萄是酸的....

我小朋友唔係好叻, 亦唔係好差, 就係宜加間學校老師同我講小朋友有乜問題, 有乜優點, 我至發覺真係咁, 佢係屋企唔係咁架播,
但有d家長會覺得小朋友被埋沒, 老師冇跟住家長心目中的理念而行, 所以個d老師會被稱為"冇能", "平庸"....

hahaha....姐係同自己唔夾嘅朋友就會話佢地白痴,
咁咪去搵同自己夾嘅人做朋友囉~
仲乜係都要同自己唔夾嘅人一齊姐~~

其實學校in埋啲家長都係需要嘅,起碼問幾條問題,做個初步了解,睇下啲家長嘅教學同培育子女嘅理念係咪大致相同,先可以學校同家庭教育相互配合,先對小朋友有更好嘅幫助....之前聽過一個家長話個仔入左間出名嘅K,點知佢竟然話點解學校會教聖經嘅呢,因為個仔返屋企同佢講感謝主,阿爸俾飯佢食都冇感謝,人地天主教幼稚園嚟家嗎,乜佢連自己報左乜幼稚園都唔知,剩係知佢出名囉......

重有啲家長都好有問題,in完收到通知有offer,先喺度問唔知有冇校車由佢屋企去學校,如果冇就唔知讀唔讀好,因為自己帶返學要轉車成個幾鐘.....其實報名之前已經要考慮清楚啦,再唔係去交表、去interview都有兩次機會俾佢地清楚了解到返學放學嘅交通時間啦,唔想做孟母三遷,就千萬唔好浪費左子女嘅寶貴童年時間喺返學放學車程度囉,可能用嗰每日兩、三句鐘時間嚟學啲課餘活動,可能啲子女有機會將來成為出色嘅鋼琴家、小提琴家、畫家、書法家、芭蕾舞家etc.....呢,再唔係啲時間俾小朋友瞓多啲都健康啲啦,好過日日坐幾個鐘車唔通第時學揸車會叻啲咩,不喜勿插!

咪同有D收左先黎問間學校有無NET? 點解無校車? 點解我唔知點解............D最基本問題. 睇完我都O哂咀.

Totally Agree!

原帖由 日日見住你 於 11-11-30 14:25 發表
最得意係揀英普班,用普通話in都話唔公平,揀得唔係預左架咩?

真係超奇怪!

Totally agree

回復 26# 恩林 的帖子

同意!佢地咁細個要揀一間啱自己嘅K已經好難,我成日問自己究竟乜野先係啱呢? 回想報學校嗰輪大家你報我又報驚執書所以間間學校overbook, 其實我地有冇真正諗其實係未啱自己小朋友呢?定還是有好多學校收就可以showoff?
有朋友問我target乜嘢小學,佢已經揀咗只選灣仔區。救命呀大姐洗唔洗咁快呀!即時O咀冇嘢講>.<

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-30 12:18 發表
人都無十全十美啦~~梗何況係學校...又要配合不同需要既家長...有時都唔知D家長想點....又想谷..又怕辛苦..又想活動教學...但仲怕唔夠人爭....會蝕底...不過又想慳$... ...

Agree....而且呢個世界都唔會有100%所謂公平, 大家既想法都唔會一樣.
既然玩得呢個遊戲咪依照個遊戲規規則玩.

仲成日見到d post講自己個小朋友interview幾好幾好,但間kg都唔收,就斷定間kg一定係揀d有背景嘅小朋友。點解佢地又唔會諗下天外有天,人上有人呢?沒剎晒其他人嘅努力。
‹ 上一主題|下一主題