用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? ...
樓主: 5415
go

啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? [複製鏈接]

回覆 40# QQ1125 的文章

我早你一個星期in, 不過都未收到信, 問過係度教的朋友, waiting / reject 信唔會send 住

Anyone got pm offer?

原帖由 hobby 於 11-11-15 17:46 發表
我早你一個星期in, 不過都未收到信, 問過係度教的朋友, waiting / reject 信唔會send 住

想請問你的朋友, 有無講學校的admin唔好呀? 班英文老師係咪轉過好幾次? 點解佢地咁唔stable既?

回覆 5# wishwong 的文章

真係咁少人IN? 咁少人考慮呢間學校...難道呢間學校有D咩問題...

回覆 43# iloveal 的文章

唔好意思呀, 因為係c6朋友, 而又唔收我個囡, 所以唔方便問呀, 不過個朋友就教咗好多年, 如果有多啲資料再同大家分享la

請問點解你會話佢地唔STABLE呢? 從何得知佢地TURNOVER高呢?
原帖由 iloveal 於 11-11-16 10:22 發表

想請問你的朋友, 有無講學校的admin唔好呀? 班英文老師係咪轉過好幾次? 點解佢地咁唔stable既?

醒目開學勳章

我 19/11 先 in, 可能收都冇哂 am offer 啦. 之前成日諗住想 in 下晝, 所以遲 d 先報, 估唔到呢間係一路 in 一路收

原來我個NUMBER 係6XX.. 唔係2XX...

我唔知多唔多人IN.. 但我覺得好多家長都唔會將CPSK做首選.. 因為佢地唔會俾小朋友讀啟思小學.. 可能係IB又或者係學費問題...

我個人唔會因為佢多唔多人爭而決定讀唔讀間學校.. 反而係間學校適唔適合自己小朋友比較重要...

有人會話有邊間K既OFFER都唔要好似好浪費喎.. 我自己就覺得好奇怪囉... 如果間學校根本唔係適合.. 點解覺得浪費呢? 有D家長更唔考慮地區, 課程等等.. 總之咩都報.. 到有OFFER就猛咁問人間學校係點...連最BASIC既資料都唔知....真係好攪笑... 我自己就APPLY咗5間學校.. 4間都係屋企附近.. 九龍塘只報CPSK... 因為由此至終都諗住小朋友細唔好搭校車... 但真係好鍾意CPSK...所以先報... 亦冇諗住小朋友有OFFER.. 只係一心想佢FEEL吓鍾唔鍾意間學校/老師.. 下年再報...

如果知道有OFFER都唔會讀又何必報呢? 唔少家長而家好盲目,,, 人報佢又報.. 人排佢又排.. 好驚蝕底咁...所以D幼稚園先年年有幾千個APPLICATION...

當我睇新聞知道D家長排兩個鐘去交申請表時,,而自己O係公司諗緊WEEKEND帶個仔去邊度玩O個陣...覺得自己好幸福... 咁快有心儀既幼稚園收.. 唔洗日曬雨淋...

都係O個句喇... 知足好重要.. 唔好俾咁多壓力自己同小朋友... 唔好有OFFER又諗人地點解咁快俾你.. 冇OFFER又瞓唔著... 怨點解D學校唔俾機會D細B...

間學校有廿幾年歷史..又有中小學BACKUP... 會有咩問題??

唔該哂你... 因為黎緊個TALK唔係講課程.. 所以我都未可以好快有資料參考...

原帖由 hobby 於 11-11-16 10:56 發表
唔好意思呀, 因為係c6朋友, 而又唔收我個囡, 所以唔方便問呀, 不過個朋友就教咗好多年, 如果有多啲資料再同大家分享la

原帖由 wishwong 於 11-11-16 03:29 發表
原來我個NUMBER 係6XX.. 唔係2XX...

我唔知多唔多人IN.. 但我覺得好多家長都唔會將CPSK做首選.. 因為佢地唔會俾小朋友讀啟思小學.. 可能係IB又或者係學費問題...

我個人唔會因為佢多唔多人爭而決定讀唔讀間學校..  ...

你講得啱.!!!

回復 7# shirleylee_0514 的帖子

如果一日7xx個in, 三日成2xxx人in,好多呀,2xxx爭1xx, 20個先有一個得,難過根x園!

回復 51# 5415 的帖子

唔會吖嘛....

冇嘜可能20人爭一個位.

睇佢收生情況就知唔會咁了.

我 12/11 in 完, 今日都未收到信, 應該冇望了

回覆 52# lamyungyu 的文章

其實有千幾2千人報都唔出奇, 沙田某出名有學劵都成千人報名; 不過這校未必是大部分家長的首選, 好多人可能收咗都唔俾留位費, 所以唔算太難入

回覆 2# lamyungyu 的文章

前兩日有個post, 話有村校都1200人爭60個位,20爭一呀!
個個家長都報6,7間學校或更多,真係好難爭。

回復 45# hobby 的帖子

Thanks Hobby! 我會去10/12 的seminar, 希望可以到時再多些了解學校.

原帖由 hobby 於 11-11-16 07:32 發表
其實有千幾2千人報都唔出奇, 沙田某出名有學劵都成千人報名; 不過這校未必是大部分家長的首選, 好多人可能收咗都唔俾留位費, 所以唔算太難入

佢一路in, 一路收ga喎.

如果真係咁多人爭, 學校應該唔會咁收生法.
我12號in 14號收到信.

加上我覺得小b面試表現是一般水準. 所以才覺得冇嘜理由咁搶手.

原帖由 5415 於 11-11-16 06:52 發表
如果一日7xx個in, 三日成2xxx人in,好多呀,2xxx爭1xx, 20個先有一個得,難過根x園!

個人觀察, 啓幼 勁唔過kv.  

回覆 57# lamyungyu 的文章

其實一路in一路都唔大問題, 因為可能好多人報咗, 但唔去in, 尤其撞嗰幾間大熱門, 而收咗又唔會俾留位費, 佢留位費仲要係下一round interview 之前俾; 我記得上個星期早上己經去到application 8xx, 咁呢嗰星期仲有人in, 所以, 有1-2千個applications 都唔奇, 因為都會有好多人報好多學校當backup; kv 又一定唔會得1-2千個人報咁少, 我估唔會少過3/4千; 加上收唔到offer未必會好似我咁, 會出聲講, 所以俾人感覺易收生

我好懷疑O個個NUMBER係咪由0001開始數起..
不過..點解要理有幾多人APPLY呢?

我記得我去IN VICTORIA K1.. 個NUMBER 係62XX.. 不過我唔信有咁多人APPLY囉...

原帖由 5415 於 11-11-16 14:52 發表
‹ 上一主題|下一主題