用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我放棄了…
樓主: Gloria_AY
go

我放棄了… [複製鏈接]

睇左咁耐,點解全部都是媽咪教的?唔叫個老公幫手?
我兒是自己教的,暫時都未睇到要出外補習。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 我是一個爸 於 11-11-24 19:16 發表

P.1 & P.2 選擇自己教原因係老公解單複習化, 加上佢英文......佢教完嚇死我, 同埋佢情願訓覺都唔願教個囡.......教教下走去訓覺....
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

樓主自己教小朋友,沒有一開始就把他推去補習班,實在是好有責任感
學習是馬拉松,盡了力就好了
你已經做得好好
說不定,沒有你的幫忙
他會比現在還差

今日亞囡P5派成績表, 不幸中之大幸 四科都係 A (因為中閱考得唔好 得 B , 中作拉番小小, 中文免強得 A 吧).

我以前也是覺得還是小學生, 根本唔需要去補習班, 加上我囡係自動自覺, 基本上唔需要我點理的. 上了五年班, 功課明顯比以前多左, 加上佢課外活動超級多, 問題就來了, 佢在家里總愛搞下呢度, 搞下果度, 浪費很多時間. (我總覺得功課不是那麼多, 浪費的時間多). 考完試, 我真的忍無可忍, 叫左佢(1,3,5)去補習社做功課, 同老師講唔使同佢改,我的目的係想佢在指定的時間內完成功課. 實行左兩星期效果又OK WO, 所以唔同的小朋友要有不同的安排.而家我唔使成晚係度嘮嘮嘈嘈.

原帖由 我是一個爸 於 11-11-24 11:16 發表

無錯,我同c6都諗過呢樣野,佢而家都有份幫手教小朋友嫁,最近我幫個仔搵到一d中大有份搞既劍橋英文mock test都係由c6幫佢跟返。之前我都係諗會唔會佢返工太忙take up唔到姐。其實如果有共識既話可以咁做,但係要量力而為。

回覆 5# 我是一個爸 的文章

我們選擇輪流教:
一、三、五:媽媽
二、四、六:爸爸
日:基本上上午休息,下午:爸;晚上:媽
結果……都是不行!究其原因,非資質問題!是學習態度!如smallfoothk所言,等開殼
幸好升上中學,他知驚!怕留班!會早上回校主動溫習(如果有小測)!當然放學回家,仍未肯先做家課!
‹ 上一主題|下一主題