用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔最終四大皆空,點算?
樓主: ftcl
go

大仔最終四大皆空,點算? [複製鏈接]

你真係講得好好
原帖由 qyeternity 於 10-12-1 11:11 發表
身為2個囝囡的媽媽, 經歷了7年前囝囝in培正, 現在囡囡inSC or KV, 其實我覺得大家不用太在意interview的結果, 有時以為自己囝囡做得好好, 但卻沒有offer, 有時以為自己囝囡做得好差勁,但卻收到意外驚喜...平常心吧!正如各位所 ...

其實在迦南繼續讀K1也不是太差吖!

原帖由 lilylamwaiyi 於 10-12-1 01:39 發表
我都係同你一樣, 31/1 大大B 黎啦also waiting list ~interview 全部都有答都 waiting , 我就真係唔信佢會差過細B囉,我感到 KV & SC 都係睇人daddy mammy 讀咩school and 家底~好唔 fair , 好灰.... 好彩佢讀緊 迦南 ...

我仲慘, 一心諗住阿仔可以讀番而家讀緊n!果間, 但上星期家長會時老師同我講阿仔系成班中最BB, 仲話唔系一定可以原校讀番K1, 果時個心即一沈, 咩K1都會比人踢出校架咩??? 因為我諗住升原校, 只報咗3間K1, 但我諗機會都不大, 最終如果一間都唔收咁點算??? 呢件事攪到我好多晚都瞓唔著, 請問邊度仲可以報K1, 請幫幫忙????

我仲慘, 一心諗住阿仔可以讀番而家讀緊n!果間, 但上星期家長會時老師同我講阿仔系成班中最BB, 仲話唔系一定可以原校讀番K1, 果時個心即一沈, 咩K1都會比人踢出校架咩??? 因為我諗住升原校, 只報咗3間K1, 但我諗機會都不大, 最終如果一間都唔收咁點算??? 呢件事攪到我好多晚都瞓唔著, 請問邊度仲可以報K1, 請幫幫忙????

原帖由 fefemom 於 10-12-1 10:21 發表
同意第2點.
上次interview我才發現個女回答老師唔望,冇禮貌,扣曬分,可能有啲學校睇禮貌多過識幾多顏色,形狀etc....大家努力啊!

無錯, 有d學校係注重德育,佢地好睇禮貌,多過識晒d野

同埋想講俾大家知,我兩個朋友,佢地既小朋友係上年考左10間,無一間有offer, 只有rejected & waiting,結果係開學前收到學校通知, 一個入左Good Hope, 另一個入左聖羅撒,所以有d人,唔係你所預料,而且仲有好幾間KG 未IN喎..

原帖由 ftcl 於 10-12-1 12:40 發表
我已經in咗聖保羅堂,但機會好低,因這是我哋首間in的學校,亞仔表現好差,不寄予厚望。偉思將會响12月中in, 我將會報埋聖心(因他們本周可以入紙),又報聖瑪加利大,但自知非天主教徒,故相信機會不高,但都會一試。您估基恩仲有無位 ...

你住邊區呀? 聖心會唔會太遠呀?

原帖由 wootaitai 於 10-12-1 14:25 發表
there must be space in Wisely. Dont worry, its a good school too

根據其他媽咪講,可能因為多左bb,偉思自上年起已經唔係咁易入。
樓主你可以試下堅道迦南下午班,我親戚個女前年又係一間都唔收,最後迦南話下午班有位,仲係超小班,好似得10個小朋友左右。

偉思上年考小學成績不錯, 有小朋友考到有名的直資小學, 而偉思並非大熱, 努力呵!  

原帖由 ftcl 於 10-12-1 12:40 發表
我已經in咗聖保羅堂,但機會好低,因這是我哋首間in的學校,亞仔表現好差,不寄予厚望。偉思將會响12月中in, 我將會報埋聖心(因他們本周可以入紙),又報聖瑪加利大,但自知非天主教徒,故相信機會不高,但都會一試。您估基恩仲有無位 ...

呢次"四大皆空"真正o既意義你已經明白
我覺得係一件好事
無學校收絕對唔代表係你同仔仔問題
(有時真係時也命也, 不過你要相信一切自有好安排)
再搵下次等d學校 (不代表唔好)
好多時我地做父母教小朋友會教到好迷失
慢慢黎, 大家一切加油!!

Try this one in Kowloon Tong.  This kindergarten has no application deadline.  The school also got Primary and Secondary, but the school fee is a bit expensive.
http://www.cpskg.edu.hk/website/eadmissions.html
No need to get discourage.  There is always light at the end of the road.

原本我排荃浸為第三自願之幼稚園, 但在Interview果日反而對呢間學校完全無好感.
當天站在門口, 已經覺得學校安排很差. 沒有老師指向那方論後,又無同子女家長check體温, 又無用洗手液清潔, 一的衛生常識都無 Int 時我女有問即答......講自己名, 邊個同妳離, 玩logo重很比小朋友玩, 最後玩具重放番好, [url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=591]老師[/url]即very good......result ( pm 後備 ) [url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=591]老師[/url]平分無準則

原帖由 ftcl 於 10-11-30 21:47 發表
5間收到4間通知了,最終四大皆空,3間都係WAITING,1間REJECT,我屋企樓下無屋村學校,依家惟有打去問一D過咗期報名的學校仲收唔收FORM。
亞仔依家讀緊國際學校(not top one just near to my office only),C6話大不了繼續讀,但我 ...

回覆 9# chowhui97 的文章

請問是邊一區呀?邊一間?

多謝各位的資料同鼓勵。現在策略是一方面繼續揾仲有得報的學校,另一方面寫求情信,希望搏到後備變正選。我剛剛寫完封感人肺腑的求情信,連我D同事都話看到眼淚汪汪,估唔到我d中文寶刀未老,可能逆境會遇強愈強。相信我會係不久將來話俾大家聽好消息。

‹ 上一主題|下一主題