用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV/SC面試後反思
樓主: hin0802
go

KV/SC面試後反思 [複製鏈接]

原帖由 hin0802 於 10-11-9 13:16 發表
......機會係留俾有準備既人,哩句話一d都冇錯。成日聽到 d 人話學校其實係 in 家長,其實係真,不過唔係睇家長背景,而係睇家長識唔識準備仔女。 ...

很同意, 但有時好多野係事與願違, 我自問係"準備型"的家長, 每個interview均準備得妥妥當當, 家庭背景亦算唔錯, 但小朋友就係唔合作, 左扭右扭, 不在狀態, 你話, 係"準備型"的家長又點?

我心淡啦, 只想講一句: 面試好講求運氣.  對住一個3歲的人仔, 有時真係nothing we can do!

last friday at 11:00am in SC, I have brought some story books and biscuits with me, to kill the time and try to make my daughter happier for interview.  Yes, she was happy during she was queing inside SC's classroom.  However, she went in the game room, not willing the blocks in front of her, also not siting on the chair, keeping saying she wanted to plays other blocks on other table........what can i say??!!!!!!and keep saying wanted to go outside....haha.....I nearly cried!!! She was really testing my EQ level.  then we went in the other room for interview, she said no words, not answered any question what the teacher asked, but she done everything what the teacher told her to do.  (i have been teaching her so many times at home, ask "what is your name?" and "how old are you?").......not pushing the chair and not saying bye bye.  Actually, i was so unhappy about it ( may be the weather is bad also, making me feel so down at that moment).  I feel much more better when my husband told me something.  He said" don't think too much, daughter has been done her best already.  it is OK if the school doesn't accept her.  As the daughter will be only accepted by the suitable school, which means if the school accepts my daughter's character, then it should be her school!!"  suddenly, i was waking up by his words.  So i was very relaxed when i went to in KV on sunday.  Unbelieveable that my daughter was very happy during all the processes, i also can heard she sing a song...wah!!! So, you never know how and when your kids are cooperated or incooperated.  whatever the school accepts my daughter, i will take my normal-hearted to accept.

樓主既一番話令我覺得洗左既 $60 (appl. fee for SC&KV) 係無浪費....  真係好認同你講...每次 interview 我自己都 learn 都野...今日同C6晚飯都認唔住俾你既 post C6 睇...真係一山還有一山高...

Even the kid does not say a word or is not able to follow the teacher's instructions, there is still something that the parent can do at that moment.  Show the teacher that you can help the kid to face difficulties, guide him/her patiently to try to answer the question or complete the task.  Teachers are not only testing how talented are the kids but also how the parents behave and react.  Parents' performance also play a critical part during interview.

樓主你的想法很正面, 不但不會把責任第一時間推卸到其他人身上, 會檢討自己的做法, 相信你小朋友有你教導下一定可成大器!

一定不揀 KV SC In 它們只是要親身體驗:
學校好舊, 又多潛建物, 老師 in 好麻木。
最好只是它的名氣, 便宜的學費。 比較滿意是 York in
York, 它的新址靚到好像大學一樣。
我亦 in 另一間國際學校, 環境好像天堂 一樣, 課堂窗很多又大, 不用開燈, 享受自然光,每個課室裝飾好像美國人的House 客廳, 有開放式Kitchen, 有地毯及假火爐。 總之好有 Disney Feel Interview 只是老師與我 B visit 學校所有地方, 閒聊一下。
Visit
時候,其他老師連職員、家長都向我 say Hello warm 連我都好想讀。
我回家想,小朋友成長要的就是這 warm又安全的環境。其實我家也要重新裝潢一下。

樓主,

雖然我兩個小朋友都過左幼稚園和小學入學呢兩關, 但睇到你的分享,真係要讚下你。

在BK真係睇到太多太多XX唔出懶地硬的人,你真係一股清泉, 令人心曠神怡!

原帖由 hin0802 於 10-11-9 13:16 發表
我仔仔係0802,平日屋企有train開,中英相管齊下,翻nursery都好多野講,之前希望kv同sc面試可可順順利利。

點知星期五11:00 in KV,又落雨又排隊,居然可以影響禁大,可以令仔仔完全唔出聲,係感話要番屋企。反觀有個媽咪,可以準備 ...

樓主,

好欣賞你... 有一個有禮教, 懂客觀分析的媽媽, 其孩子亦都蒙受恩寵.  有你0既身教, 即使小朋友入0左邊間學校, 都會成為一個有禮教0既人.

亦想籍呢個機會同大家分享下我舊年的經歷.

舊年囡囡已經係一間校譽不錯的幼稚園讀緊n班, 可以直升k1. 但由於學校係行IB, 有直屬小學但距離屋企好遠(應該唔會考慮直上).所以擔心日後如果上傳統小學會比較難接軌. 所以都有再去IN 其他幼稚園.

當時年尾IN0左好幾間幼稚園, 如 灣仔ST MARGARET, ST CLAIRE, KV... 係呢頭幾間女兒一句話都無講過. 但係可以照足老師0既指令去做. 因此, 只有ST CLAIRE 肯WAITLIST 佢...

到後來見大坑真光, 聖心同SPK, 見呢三間時佢0既表現好到令你都估唔到... 終於收到其中兩間OFFER, 另一間WAITLIST(相信原因係我答問題答得唔好).

所以我想講0既係, 有準備係必需, 但我覺得0既係如果想小朋友0既表現可以保持水準, 我相信最有效0既係搵多幾間真係合心意0既學校, 等小朋友同家長多參與INTERVIEW...當大家適應0左0的過程同環境, 就會可以發揮好0的...

GOOD LUCK EVERYONE...

oh really! May I know the name of that "Disney" International school? I would like to have a look too...

原帖由 MaryBrown 於 10-11-10 11:11 發表
我 一定不揀 KV 和 SC。 In 它們只是要親身體驗:
學校好舊, 又多潛建物, 老師 in 到 好麻木。
最好只是它的名氣, 和 便宜的學費。 比較滿意是 York, 我 in
了 York, 它的新址靚到好像大學一樣。
我亦 in 了 另一間國 ...

唔好比咁大壓力自己,輕鬆面對。我大仔係SC畢業生,嗰時去IN,我完全冇壓力,唔收咪讀返本來PN嗰間。

知道邊到做得不足,做番好,就問心無愧啦!

我嗰細女早前IN K1,我地因交通問題遲咗D(冇早15mins到),令到嗰女表現麻麻(好彩都收咗),所以之後D Interview係控制時間方面,要做好D。

大家努力,加油!!!

我仔仔係0802,平日屋企有train開,中英相管齊下,翻nursery都好多野講,之前希望kv同sc面試可可順順利利。

點知星期五11:00 in KV,又落雨又排隊,居然可以影響禁大,可以令仔仔完全唔出聲,係感話要番屋企。反觀有個媽咪,可以準備 ...

請問這所學校既學費多少錢呀?

原帖由 MaryBrown 於 10-11-10 11:11 發表
我 一定不揀 KV 和 SC。 In 它們只是要親身體驗:
學校好舊, 又多潛建物, 老師 in 到 好麻木。
最好只是它的名氣, 和 便宜的學費。 比較滿意是 York, 我 in
了 York, 它的新址靚到好像大學一樣。
我亦 in 了 另一間國 ...

好多謝禁多位媽咪既鼓勵,寫得出黎其實心情已經平服左,宜家冇唔開心。過左去就算,已經諗通左,唔會過份自責,只係覺得有少少可惜。

可能因為 interview 既壓力太大,自已適應唔到。當時個種煩悶、焦急、奮怒、絕望、孤獨無助、同過住努力一瞬間冇晒既感覺好難形容,翻到屋企,真係忍唔住 d 眼淚。最唔開心係因為仔仔只係得兩歲幾,我知佢已經盡晒力,冇盡力既原來係我。好彩當我情緒混亂既時候,我一句都冇鬧過仔仔,如果唔係,我會後悔一世。

星期一晚,睇開左好多,坐低諗翻成個 weekend 所發生既事,又諗翻個種無助同內疚既心情,好難受,我唔想有其他媽咪好似我感,所以我就將我見到既野分享出黎,一來可以令自已舒服 d ,二來希望幫到其他人,可以一齊輕鬆 d面對下一次 interview。

多位媽咪都安慰我,話我係個好媽咪,不過我自已知道,我只係一個好愛仔仔既普通媽咪。面試裡面,見到有 d 家長真係好叻,我唔係好似其他媽咪講得禁懂客觀分析,或者懂得欣賞別人,我當時只係覺得如果我唔學習成功家長既處事方法,我仔仔好難同佢地既仔女繼續 in 落去。經過KV/SC面試,好似有位媽咪話齋,俾左$60報名費真係得益不少,雖然有d酸酸地既感覺,心裡面其實真係心服口服,又借另一位媽咪既一句,一山還有一山高。我會向佢地好好學習。

最後,有位媽咪提我每日問仔仔一次咩名幾多歲會令仔仔唔肯再答,我用我尋晚同仔仔既對話黎多謝你:

媽: 你係唔係唔鍾意媽咪日日都問你咩名幾多歲?
仔: 唔鍾意
媽: 如果媽咪以後唔再問你,你可唔可以答老師你咩名幾多歲?
仔: 可以

原來做個好媽咪就係感開始。

原帖由 hin0802 於 10-11-10 18:41 發表
媽: 你係唔係唔鍾意媽咪日日都問你咩名幾多歲?
仔: 唔鍾意

我一個面試都未開始, 已經問到個女擰歪面加嘆氣(係佢對我嘆氣), 我都唔敢再問喇~

Dear hin0802,

I must say that your son is indeed a smart kid from the way he answered you! And you are a great person. Don't be upset and worried, I really believe your son will do fine.

Step back, not able to get offer from St Cat really does not mean much. There are many great kinder besides St Cat.

Good luck in the coming interviews! Add oil!

原帖由 hin0802 於 10-11-10 18:41 發表
好多謝禁多位媽咪既鼓勵,寫得出黎其實心情已經平服左,宜家冇唔開心。過左去就算,已經諗通左,唔會過份自責,只係覺得有少少可惜。

可能因為 interview 既壓力太大,自已適應唔到。當時個種煩悶、焦急、奮怒、絕望、孤獨無助 ...

回覆 9# MaryBrown 的文章

So touching! Thanks for sharing!

可能因為 interview 既壓力太大,自已適應唔到。當時個種煩悶、焦急、奮怒、絕望、孤獨無助 ...

真係好好既分享...與其去埋怨天氣, 投訢學校, 不如諗D正面野..

我地想小朋友成長就係想佢培養良好既品格, 希望佢地遇到失敗既時候識面對, 勤奮有毅力, 樂觀, 謙遜, 有困難時化悲憤為力量, 如果我地係 interview 不如意時都不能正面面對, 我如何可以樹立好榜樣, 身體力行, 要仔女做到積極面對, 勇往直前, 我呢個做呀媽就要收拾心情, 努力從失敗去學習

好多人說..臝在起步點...但人生係一個個程...呢D都係我有小朋友之後先識慢慢學習....

"感激"樓主既分享...總好過一面倒怨學校安排, 嘆自己不夠運...雖然呢個遊戲根本就係8分努力得番3分成果要加番7分運氣先成功..但我就係要為左個3分成果而努力...如果唔係..就算我有運行個次...我都會欠左個3分...

p.s...見樓主既小朋友係大b..接近 age 3 其實可以開始試"因果關係" .我自己就試緊話俾呀女聽.."如果人地問你野..你答人..就係一個有禮貌既小朋人".開始將一D簡單既 value 解釋佢地聽 ->  why 要答人野...總好過"操作式"回答..唔明我地硬要佢答D咁D咁顯淺既 "姓名 / age / 男女"問題..希望用唔同方法教識佢地係"任何場合"開金口...世界上無必勝既教仔方法..但我願意試唔同既方法。。。

很欣賞及同意樓主的想法。我囝囝都係那兩日下雨天去SC/KV interview嘅,我自問都準備得唔好。嚟緊仲有其他interview,真係要向其他家長學習學習。大家要加油,但都要懂得放鬆心情。

完全同意

‹ 上一主題|下一主題